Cu ochii pe alegerile din Germania: Parisul și Berlinul, obligate de conjunctura politică să ajungă rapid la consens pe ideile de reformă a Zonei Euro

De Adrian N Ionescu | 3.9.2017 .

Insistența cu care președintele Emmanuel Macron cere UE să adopte măsuri pentru reformarea Zonei Euro se lovește de opoziția Berlinului, în ciuda declarațiilor favorabile ideii pe care le face cancelarul Angela Merkel, scrie vineri Euractiv.

La aproape 4 luni de când Emmanuel Macron a preluat președinția Franței, oficiali germani de rang înalt afirmă că încă așteaptă idei de la Paris care să ducă la reconcilierea pozițiilor referitoare la viitorul Zonei Euro- Franța insistă ca statele care au adoptat moneda unică să împartă toate greutățile economice în vreme ce Germania dorește ca fiecare să își asume responsabilitatea pentru propriile probleme economice.

Deși adevăratele decizii se vor lua după ce Europa va cunoaște rezultatul alegerilor din Germania, echipele de ”tehnocrați” din cele 2 capitale, care lucrează de ceva vreme la proiectul integrării extinse în Zona Euro, au făcut puține progrese, afirmă persoane implicate în proiect.

”Este un suflu nou odată cu Macron, dar până în prezent auzim aceleași lucruri pe care le auzim deja de câțiva ani de la Paris”, declară un oficial german. Altul afirmă: ”Nu am avansat deloc. Ce e mai dificil e faptul că nu descoperim soluția de mijloc”.

În legătură cu diferențele de abordare în chestiunea viitorului Zonei Euro, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Christophe Castaner, avertizează că ”propunerile necoapte” de acțiune nu ar face altceva decât să pună în pericol zona euro.

Moneda unică europeană a intrat în circulație în 2002 și a fost supusă la uriașe presiuni de criza economică și financiară declanșată cu 10 ani în urmă. Iar avalanșa de provocări din ultimii ani- de la criza migrației și Rusia, la Brexit și instalarea lui Donald Trump la Casa Albă- au scos în evidență fisurile construcției europene.

Publicul european privește acum la Franța și Germania, state care tradițional au împins Europa către integrare, pentru a vedea dacă politicienii reușesc să ajungă la consens și dacă reușesc să readucă unitatea blocului european.

În campania electorală din Franța, Emmanuel Macron a cerut revitalizarea construcției europene prin constituirea așa-numitei Uniuni fiscale.

Emmanuel Macron cere înființarea unui minister de finanțe și a unui Parlament ale Zonei Euro, dar și adoptarea unui buget unic al clubului euro, care să contribuie la absorbirea eventualelor șocuri economice din statele membre.

În cadrul unui interviu acordat săptămânalului parizian Le Point, pe 30 august, Emmanuel Macron a dat câteva indicii legate de modul în care s-ar putea finanța acest buget: prin agregarea veniturilor fiscale ce în prezent alimentează bugetele naționale cu miliarde de euro în toate cele 19 state care au adoptat moneda euro.

Angela Merkel a susținut public ideea bugetului eurozonei formulată de președintele Macron, dar a respins categoric alimentarea acestuia cu sume atât de importante, vorbind în schimb de ”mici contribuții” ale guvernelor.

Oficiali ai ambelor state afirmă că este foarte important ca planul general de reformă a zonei euro să fie gata înainte de debutul negocierilor pentru formarea viitoarei coaliții la putere în Germania, care probabil se vor avea loc undeva în luna octombrie.

În acest mod, ideile de reformă pot fi introduse în acordul care urmează să fie semnat de partidele care își vor asuma guvernarea la Berlin.

O soluție, dacă Angela Merkel câștigă din nou puterea în Germania, așa cum indică toate sondajele din prezent, ar fi ca Berlinul și Parisul să organizeze în octombrie  un summit bilateral al cărui obiect să fie reforma Zonei Euro, apoi să prezinte partenerilor europeni propunerile convenite, în cadrul summit-ului programat în 19-20 octombrie.

Germania consideră că fereastra de oportunitate pentru a ajunge la un acord al tuturor celor 19 membri ai Zonei Euro nu este foarte largă, la Berlin existând convingerea că respectivul document trebuie parafat în prima jumătate a anului 2018, înainte ca UE să intre în criză de timp pe negocierile Brexit și înainte să înceapă discuțiile spinoase asupra bugetului multi-anual al UE.

”Dacă nu reușim să facem asta în primele 6 luni din 2018 atunci lucrurile se vor complica dramatic”, afimă unul dintre oficialii germani citați de Euractiv.

Deocamdată, singura propunere detaliată aflată pe masa tratativelor a fost furnizată de către ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schäuble: el a cerut transformarea Mecanismului de Salvare al Zonei Euro, Mecanismul de Stabilitate European (ESM), într-un Fond Monetar European care să dețină puterea de a ajuta statele mai vulnerabile din Zona Euro.

Susținut de Angela Merkel, planul este privit cu suspiciune de persoane din anturajul lui Emmanuel Macron, care văd în aceasta un ”complot” al Berlinului, o încercare de subminare a viziunii mai ambițioase de constituire a unui buget unic pentru Zona Euro.

Francezii arată că ESM este condus de un german, Klaus Regling, în care Germania are drept de veto, deci propunerea ministrului Schäuble ar slăbi autoritatea Comisiei Europene, lipsind-o de responsabilitatea de supraveghere a bugetului.

În luna mai, doi economiști care au colaborat în trecut cu Emmanuel Macron, Laurence Boone și Shahin Vallee, au respins ideea constituirii Fondului Monetar European cu expresia : ”Este o fundătură”.

De cealaltă parte, nici la Berlin nu se întrezărește vre-o dorință de a face concesii președintelui Macron. Splimentar, oficiali germani spun că prioritară nu este doar reforma Zonei Euro, ci și securitatea granițelor externe ale UE și stabilirea poziției comune în chestiunea migrației.

Tot la Berlin există convingerea că marea provocare pentru Emmanuel Macron nu este reforma Zonei Euro, ci succesul eforturilor domestice de a reduce șomajul și de a relansa economia franceză.

Echipa Angelei Merkel mai este conștientă că spațiul de manevră al Cancelarului poate fi drastic limitat de o eventuală schimbare a partenerului de coaliție dictată de aritmetica electorală, existând posibilitatea ca CDU să nu mai guverneze cu ”prietenii” lui Emmanuel Macron- social-democrații (SPD), ci cu mai criticii liber-democrați (FDP).

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Victor Bratu

Întâlnirea Merkel – Macron: Foaia de parcurs a ”reîntemeierii” UE – prezentată până la summit-ul din luna iunie

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron anunțat că foaia de parcurs a „reîntemeierii” Uniunii Europene va fi propusă până la summit-ul crucial din […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Misiunea MCV în România / Ministrul Tudorel Toader: Mi-aș dori ca MCV să se limiteze la domeniul său de aplicare, fără a fi exportat în alte mecanisme

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, la întâlnirea cu delegaţia misiunii de evaluare a Comisiei Europene din cadrul MCV, că şi-ar dori ca Mecanismul de […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Front comun: ”Prima utilizare ofensivă a unui agent neurotoxic în Europa după al Doilea Război Mondial” – SUA, Franța, Germania și Marea Britanie, comunicat comun

Liderii Franţei, Germaniei, Statelor Unite şi Regatului Unit afirmă joi, într-un comunicat comun, că responsabilitatea atacului cu neurotoxină de la Salisbury, pe 4 martie, împotriva […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Un tabel: Structura cheltuielilor guvernamentale ale României în context european

Potrivit datelor publicate de Eurostat, România s-a situat în 2016 pe antepenultimul loc între statele UE atât procentajul în PIB al sumelor alocate pentru sănătate, cât şi la procentajul în […] ... 
Citeste mai departe »

Adrian N Ionescu

Vulnerabilitățile României față de amenințarea unui „război comercial”: Lipsa de competitivitate și dezechilibrele macroeconomice

Dezechilibrele interne, macroeconomice şi structurale, ale economiei româneşti amplifică vulnerabilitatea României faţă de un eventual „război comercial”, potrivit economiştilor consultaţi de cursdeguvernare.ro. Cu cât sunt mai […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Polonia își reformează sistemul de pensii private: ”Fondul de rezervă demografică” și contribuția companiilor

Guvernul polonez a scos în dezbatere publică un plan de înființare a unui sistem de pensii privat, bazat pe contribuțiile angajatorilor, inspirat de modelul american […] ... 
Citeste mai departe »

Finanțări mai mici pentru statele din Estul Europei – viziune austriacă pentru o UE mai ”economă”

Cancelarul austriac Sebastian Kurz (foto) se opune unei creşteri a contribuţiilor statelor membre ale Uniunii Europene la bugetul comunitar după ieşirea Marii Britanii din blocul […] ... 
Citeste mai departe »

Dosarul standardelor duble: Comisia Europeană lansează o campanie de testare a alimentelor din 16 state

Comisia Europeană va lansa în luna mai o campanie de testare a produselor alimentare din 16 ţări ale Uniunii Europene, pe fondul acuzaţiilor privind calitatea […] ... 
Citeste mai departe »

Reforma sistemului european de azil pe agenda miniștrilor de Interne ai UE

Miniştrii de Interne ai statelor membre UE s-au reunit joi la Sofia pentru a discuta din nou despre reforma sistemului europan al azilului, proiect blocat […] ... 
Citeste mai departe »

Europa renunță să mai legifereze măsuri împotriva hate speech fiind mulțumită de reacția giganților IT

Comisia Europeană se îndepărtează de planul de a reglementa la nivelul UE măsuri care să oblige administratorii platformelor sociale să elimine postările care promovează un […] ... 
Citeste mai departe »