Iran: numărul morților în urma protestelor a ajuns la 22, ayatolahul și președintele au poziții diferite

De Iulian Soare | 2.1.2018 .

Bilanțul morților a ajuns la 22, după ce în timpul demonstrațiilor din noaptea de luni spre marți au mai murit nouă persoane, pe lângă cele 13 decese înregistrate de joi, când au început protestele din Iran.

Cele nouă persoane sunt şase manifestanţi, un copil de 11 ani, un poliţist şi un membru al Gardienilor Revoluţiei, a anunţat televiziunea de stat, citată de presa internaţională.

Cei şase manifestanţi au fost ucişi în confruntări cu forţele de ordine în timp ce încercau să ia cu asalt un post de poliţie din oraşul Qahderijan, în provincia Ispahan.

Protestele au izbucnit joi, în Mashhad, al doilea oraș iranian, după Teheran, ca mărime, și în scurt timp ele s-au extins în mai multe localități, fiind promovat pe aplicația Telegram cu haștagul #NoToHighPrices.

De joi, când au început protestele, au fost reținuți de poliție peste 550 de manifestanţi.

Sunt primele manifestații de amploare după așa-numita Mișcare “Calea verde a Speranței”, care a scos în stradă milioane de iranieni nemulțumiți de realegerea fostului președinte Mahmoud Ahmadinejad.

Demonstranții sunt nemulțumiți de corupție și de creșterea prețurilor, de șomajul care a crescut în 2017 până la 12,5% (cifrele oficiale), dar treptat, protestele s-au transformat în manifestații antiguvernamentale, la care se strigă împotriva regimului Hassan Rouhani (ales președinte în mai 2017) și se scandează Jos dictatura.

Scandările l-au vizat și pe liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, precum şi conducerea clericală care se află la putere de la revoluţia din 1979.

Unii dintre tinerii participanți la manifestații au cerut chiar revenirea la monarhie, potrivit BBC, ca soluție pentru reformarea statului. Reza Pahlavi (fiul ultimului șah iranian), care locuiește în exil în SUA, aemis un cmunicat de susținere a demonstranților.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a condamnat luni violenţele şi a subliniat că oamenii au dreptul să aibă o opinie diferită, în baza Constituţiei, dar a avertizat cetăţenii să renunţe la protestele antiguvernamentale.

Ayatollahul Khamenei dă vina pe inamicii externi, președintele Rouhani admite că e o problemă dincolo de sărăcie

Liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat marţi că “inamicii, care s-au aliat” sunt responsabili pentru criza din ţară.

“În recentele evenimente, inamicii Iranului s-au aliat şi au folosit diferite mijloace, inclusiv bani, arme, politică şi servicii de informaţii, pentru a crea probleme Republicii Islamice.

Inamicul este mereu în căutarea unei oportunităţi şi a unor spaţii pentru a se infiltra şi a lovi naţiunea iraniană. Demnitatea, securitatea şi progresul naţiunii iraniene se datorează sacrificiului de sine al martirilor.

Ceea ce îi împiedică pe inamici să-şi pună în aplicare atrocităţile este spiritul curajului, sacrificiului şi credinţei care există în cadrul naţiunii.

Naţiunea iraniană le va rămâne mereu datoare martirilor, care au lăsat în urmă casele şi familiile lor pentru a lupta împotriva duşmanilor sprijiniţi de vestici şi de estici, precum şi de reacţionarii din regiune”, a transmis Ayatollahul Ali Khamenei, prin intermediul contului de Twitter.

Președintele Hassan Rouhani, însă, pare să fie nu doar mai conciliant, ci și să aibă o altă poziție față de autoritatea religioasă, el admițănd că cererile protestatarilor sunt mai compleze decât par: 

”În opinia mea, evenimentele din ultimele zile la suprafaţă par o ameninţare, dar trebuie să le transformăm într-o oportunitate. Trebuie să vedem care este problema. Nu putem spune că toţi cei care au ieşit în stradă au urmat ordinele altor ţări. Poate sunt câţiva, dar alţii au ieşit în stradă pentru că aşa au simţit, din cauza problemelor lor. Problemele lor nu sunt numai economice. Nu e ca şi cum oamenii au ieşit în stradă să ceară doar bani şi pâine. Au şi alte revendicări. Vor şi alte lucruri. Unul dintre ele este mai multă libertate”, a declarat președintele Iranului.

Pe de altă parte, însă, guvernul nu va permite ca “starea de insecuritate să continue la Teheran”, a spus generalul de brigadă Esmaeil Kowsari, adjunctul șefului Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice, din Teheran, pentru agenția oficială de presă ISNA.

Industria petrolieră, neafectată

Demonstrațiile și situația de criză nu au avut încă niciun efect asupra producției de țiței, scrie The Independent.

“Nu văd niciun impact asupra producției și exportului”, a declarat pentru publicația britanică citată o sursă din domeniu.

“Totul se desfășoară normal,” a declarat un alt specialist din industrie, adăugând că protestele au rămas în stradă și nu s-au extins în industria energetică.

Cu o producție de aproximativ 3,8 milioane de barili pe zi, Iranul este al treilea propducător de țiței din OPEC.

Reacții internaționale

Vicepreședintele Mike Pence a transmis pe Twitter un mesaj de susținere a protestatarilor iranieni și le-a primis că Statele Unite nu-i vor lăsa singuri.

Rusia, aliat vechi al Teheranului, a declarat că demonstrațiile sunt o problemă internă a Iranului și orice interferență externă este inacceptabilă.

Declarația a venit după ce Ali Shamkhani, secretar al Consiliului Suprem de Securitate Naţională, a acuzat Statele Unite, Israelul şi Arabia Saudită că s-au implicat în afacerile interne ale Iranului, iar Ayatollahul Ali Khamenei a declarat marţi că esponsabili pentr criza din țară sunt “inamicii, care s-au aliat”.

Președintele Rouhani l-a sunat pe omologul său american, Donald Trump, după ce a acesta a transmis pe Twitter mai multe mesaje de susținere a protestatarilor.

Șefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat, marți, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, că Uniunea Europeană se află în contact cu autorităţile iraniene şi se aşteaptă ca drepturile cetăţenilor la libera exprimare şi la proteste paşnice să fie garantate.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, consideră că “ar trebui să existe o dezbatere semnificativă cu privire la problemele legitime şi importante pe care le ridică protestatarii şi facem un apel către autorităţile iraniene pentru a permite acest lucru”.

“Regretăm pierderea de vieţi omeneşti care a avut loc în timpul protestelor din Iran şi le solicităm tuturor celor implicaţi să se abţină de la violenţe şi să respecte obligaţiile internaţionale privind drepturile omului”, a mai spus Johnson, citat de Mediafax.

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a transmis că “după confruntările din ultimele zile, este cu atât mai important pentru toate părţile să se abţină de la acţiuni violente”.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe francez a declarat marți că Franța este îngrijorată ce ce se întâmplă în Iran.

“Dreptul de a protesta este un drept fundamental,” a adăugat acesta, refuzând însă să spună dacă minsitrul de Externe,  Jean-Yves Le Drian, urmează să viziteze Teheranul.

+

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Mariana Bechir

14 franco-germani curajoși relansează miza momentului: 6 propuneri radicale pentru reforma Zonei Euro. ”România leului” poate medita la soluție

În condițiile în care discuțiile privind reforma Zonei Euro purtate de către guvernele Franței și Germaniei par să nu ajungă la niciun rezultat, o posibilă […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Lumea cu ochii pe Berlin: au început negocierile pentru formarea “marii coaliții”. Un eșec ar putea duce la alegeri anticipate

La Berlin, au demarat duminică cele cinci zile de discuții ce reprezintă negocierile preliminare pentru formarea coaliției de guvernare. Este ultima șansă a cancelarului Angela […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Portughezul Mario Centeno a fost ales președinte Eurogrup

Portughezul Mario Centeno (foto) a fost ales luni preşedinte al Eurogrup, la numai doi ani după ce a intrat în politică, ca membru al Guvernului […] ... 
Citeste mai departe »

Adrian N Ionescu

Mesaj diplomatic neobișnut de dur al Departamentului de Stat în legătură cu modificarea legilor Justiției: Respingeți propunerile

“Îndemnăm Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei”, precizează un mesaj oficial al Departamentului de […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Campionul Europei, Petre Daea, are o problemă: Contractul pentru programul informatic utilizat la plata subvențiilor la fermieri a expirat de 4 luni. Siveco va asigura doar interveții punctuale în garanție

SIVECO România anunță joi că, din punct de vedere legal, se află în imposibilitatea de a mai face intervenții în programul informatic IACS destinat plăților […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Comisia Europeană: Rusia duce o campanie de dezinformare în ţările UE

Comisia Europeană a acuzat miercuri Rusia că „orchestrează” o campanie de dezinformare pro-Kremlin în ţările Uniunii Europene, constatând că aceasta „din păcate (…) poate fi […] ... 
Citeste mai departe »

Ciorna acordului Brexit

Marea Britanie nu va plăti Uniunii Europene nicio sumă la momentul Brexit, ci va continua să se comporte ”ca și cum rămâne stat membru”, respectându-și […] ... 
Citeste mai departe »

Consiliul European cere României să corecteze deficitul bugetar structural cu 0,8% din PIB

Consiliul European a adoptat marți decizia care sancţionează faptul că „România nu a acţionat în fapt pentru a corecta abataerea semnificativă” de la deficitul bugetar […] ... 
Citeste mai departe »

Comisia Europeană: Grup de experți pentru o strategie împotriva fake news

Comisia Europeană a înființat luni un Grup de experți la nivel înalt privind știrile false, grup care va fi format din reprezentanți ai mediului academic, […] ... 
Citeste mai departe »

Cum se pregătește Zona euro să preia ”viteza întâi”

După lansarea de miercurea trecută a ”documentului de reflecție” referitor la Uniunea economică și monetară, Comisia Europeană pare să pregătească atribuirea către Zona euro statutul […] ... 
Citeste mai departe »