Scandal la Parlamentul European/ Martin Schulz, acuzat că abuzează de poziţia sa de preşedinte al PE

De Anne-Marie Blajan | 24.4.2014 .

În condiţiile campaniei pentru alegerile europene şi ale candidaturii socialistului german Martin Schulz pentru preşedinţia Comisiei Europene, au apărut o serie de informaţii compromiţătoare despre acesta şi despre abuzurile pe care le-a făcut din funcţia de preşedinte al Parlamentului European.

Jocurile politice pentru a se asigura că are cele mai mari şanse să obţină funcţia de preşedinte al Comisiei au fost readuse şi ele în discuţie. Toate trebuie citite şi în contextul acerbei bătălii politice care are loc la nivel european.

A căutat garanţii că va fi singura opţiune pentru postul de preşedinte al CE

Alegerea preşedintelui Comisiei depinde de rezultatul alegerilor europene. Dar Martin Schulz a făcut ani de zile manevre pentru a stabili principiul şi poziţia PE ca fiecare grup politic să îşi prezinte propriul candidat pentru şefia CE.

El speră într-un scor bun în urma scrutinului pornind de la evalurea că PPE va pierde mai multe locuri din Parlamentul European în favoarea extremei drepte. Ultimele sondaje arată o mică diferenţă între numărul de mandate care ar fi obţinute de PPE şi cel al S&D: potrivit VoteWatch, popularii ar obţine 222, în timp ce social-democraţii 209.

Din partea socialiştilor el a fost candidatul evident, iar la nivel european în rândul socialiştilor nici nu a fost o competiţie internă reală, cum a fost, de pildă, cazul popularilor, care au avut trei candidaţi. Martin Schulz a fost singura opţiune, argumentul familiei sale politice fiind că este cel mai potrivit candidat.

În intereprezarea unor analişti de politici europene şi al tratatului UE, articolul 17, care stipulează că preşedintele Comisiei este propus de Consiliul European, în baza rezultatului alegerilor europene, şi votat de Parlamentul European, îi pune o problemă candidatului socialist.

Niciunde nu a fost vorba despre alegerea populară a preşedintelui CE – aşa că nominalizarea anterior a candidaţiilor familiilor politice nu ar fi fost oligatorie. Există analize la nivelul UE privind schimbările în comportamentul electoratului european pe care le aduc aceste figuri politice anunţate înainte de alegeri.

(Citiţi şi Alegerea preşedintelui Comisiei Europene: despre candidaţi şi despre cum s-ar putea evita “un concurs de frumuseţe)

Selecţia candidatului este, în continuare, o prerogativă a Consiliului, iar acesta va trebui acceptat de guvenul ţării din care provine. Martin Schulz este astfel la mâna Angelei Merkel, dar şi a social-creştinilor aflaţi la guvernare.

Există analişti care spun că nu este o garanţie că el va fi alegerea lor: cancelarul ar putea dori alt reprezentant în Comisie, din propriul partid, în timp ce partenerii de guvernare s-ar putea teme de aspiraţiile la nivel intern ale lui Martin Schulz, care şi-ar pregăti, prin această relevanţă la nivel european, pretenţiile pentru un rol marcant în politica germană.

Le asigură apropiaţilor poziţii în birocraţia Parlamentului European

Eurodeputaţii din grupul Verzilor au protestat, în această ultimă sesiune plenară a Parlamentului European, faţă de numirile în administraţia Parlamentului European a membrilor cabinetului lui Martin Schulz. Aceste numiri au ost aprobate de biroul PE în seara zilei de luni, iar europarlamentarii spun că sunt motivate politic.

„Impunându-şi ajutoarele în poziţii înalte din administraţia parlamentului, martin Schulz a demonstrat dispreţ pentru această instituţie şi pentru procesul democratic”, a spus parlamentarul belgian Bart Staes.

Atenţia asupra acestor numiri au atras-o şi birocraţii din parlament, care au asistat la această lipsă de democraţie invicată şi de politicieni, în numiri pentru posturi la care ar fi putut candida ei înşişi. Martin Schulz a călcat în picioare procedurile pentru luarea unor astfel de decizii, au argumentat ei.

Cabinetul preşedintelui PE a replicat şi a arătat că numirile de luni au incllus 7 persoane apropiate grupului PPE, 3 – apropiate socialiştilor, două – liberalilor, iar una -conservatorilor britanici.

Verzii susţin că numirile politice ale celor două mari grupuri din PE au scăpat de sub control. „Este o nevoie urgentă a unei reforme în procesul de recrutare pentru proziţiile din administraţie”, mai arată Bart Staers.

Un blog de la Bruxelles, care a verificat şi folosit informaţiile unui whistleblower din instituţia comunitară, arată care sunt poziţiile în care martin Schulz intenţionează să îşi plaseze oamenii sau a reuşit deja.

Preşedintele PE încearcă să îşi consolideze astfel puterea în instituţiile comunitare, profitând de timpul râmas până la expirarea mandatului său în iunie. Nu este însă o practică nouă: au făcut-o şi ceilalţi ocupanţi ai acestei funcţii anterior, reuşind să promoveze unul sau doi membri ai cabinetului sau dintre consilieri în posturi cheie şi bine remunerate.

Însă, susţin birocraţii europeni, Martin Schulz a vrut să depăşească limitele: dacă totul mergea conform planului său, şase dintre consilierii lui ar fi fost puşi în funcţii de director general sau director în PE. Aşa sunt doar trei:

  • Herwig Kaiser – adjunctul şefului de cabinet al lui Martin Schulz devine director general pentru personal. Asta înseamnă că va avea control asupra tuturor procedurilor de recrutare, a concursurilor pentru funcţionarii publici din PE şi devine autoritatea care aprobă numirea fiecăruia dintre cele câteva mii de asistenţi. Alţi doi apropiaţi au devenit directori.
  • Markus Winkler – directorul de cabinet al lui Martin Schulz a devenit director general al cabinetului preşedintelui PE, oricare ar fi acesta, eliminând astfel postul care a fost asigurat anterior de adjunctul secretarului general al parlamentului, un alt înalt funcţionar european.

Markus Winkler lucrează din 2006 pentru candidatul socialist şi a fost numit în acest post încă din luna septembrie, dar urmează să îşi preia postul odată cu noua componenţă a parlamentului. Acum deputaţi europeni cer anularea acestei decizii.

Posturile de directori generali sunt remunerate cu aproximativ 203.000 de euro anual, susţine presa de la Bruxelles.

A viciat un raport al Parlamentului European, eliminând un paragraf

A fost miercuri un întreg scandal în Parlamentul European referitor la raportul privind descărcarea de gestiune a bugetului PE pentru anul 2012.

Anterior, Martin Schulz a scos un paragraf critic la adresa sa şi a modului în şi-a exercitat funcţia de preşedinte al PE, raport care fusese adoptat de comisia de control bugetar. Paragraful arăta că Martin Schulz ar fi întârziat lucrările comisiei.

Acxesta i-a trimis în luna martie preşedintelui comisiei de control bugetar, Michael Theurer, o scrisoare prin care îi cerea scă scoată paragraful respectiv. Solicitării i s-a răspuns negativ, însă în final textul respectiv dispăruse.

„Este scandalos”, a replicat eurodeputatul de centru-dreapta Ingeborg Grassle, care a întocmit textul raportului. Ea a adăugat că nu există o bază legală pentru asta – singurul instrument este aducerea de amendamente, însă acel text nu era un amendament, era un text votat de o comisie parlamentară, a spus aceasta.

Purtătorul de cuvânt al lui Martin Schulz a spus, potrivit EUobserver, că paragraful „a fost considerat inadmisibil pentru că este în contradicţie cu obligaţiile legale existente în instituţie referitor la regulile de confidenţialitate”. Şi că gestul preşedintelui este o procedură standard.

Paragraful eliminat nota că membrii comisiei au fost invitaţi de către un tribunal belgian să fie martori în cazul în care este implicat John Dalli, fost comisar european pentru sănătate, care a fost concediat în urma unor presupuse fapte de corupţie, de înţelegere cu o firmă de tutun suedeză, chiar în perioada în care se elabora legislaţia în materie.

Martin Schulz nu a transmis invitaţia membrilor comisiei timp de două luni. Şi a şi amânat audierile în acest caz privind acuzaţii aduse unui înalt oficial al Comisiei Europene.

În final, raportul supus miercuri votului Parlamentului European a avut pasaje foarte critice la adresa lui Martin Schulz, introduse de PPE. Documentul arată că şi-a folosit funcţia, şi cabinetul ataşat, de preşedinte al Parlamentului European în candidatura sa pentru postul de preşedinte al CE şi că şi-a plasat oameni fideli în posturi cheie din instituţia europeană.

În plus, ei i-au cerut lui Martin Schulz să explice cum a putut să fie simultan în campanie electorală şi să îşi îndeplinească şi rolul de preşedinte al legislativului european. Regulile interne ale parlamentului cere ca biroul preşedintelui PE să fie neutru politic.

Raportul mai sugerează că socialistul german ar fi folosit fondurile PE pentru a-şi achita cheltuieli de campanie, cheltuieli de călătorie şi salariile personalului cabinetului său şi spaţiile instituţiei.

Nu s-a făcut nicio distincţie între cele două roluri, arată documentul, de aceea se cere o clară separare a funcţiilor, astfel ca europenii să nu plătească ei cheltuielile de campanie ale liderilor lor.

365 de eurodeputaţi au votat raportul, în timp ce grupul socialist nu – 190 de voturi împotriva şi au existat şi 82 de abţineri. Mai mulţi eurodeputaţi PPE spun că vor face o plângere la Curtea Europeană de Justiţie îmăpotriva lui Martin Schulz.

A capturat contul de Twitter al preşedinţiei PE şi l-a transformat în cont personal

La începutul acestui an, Martin Schulz a transformat profilul de Twitter al preşedinţiei Parlamentului European în profil personal, ca parte a campaniei sale pentru preşedinţia CE.

Această schimbare a însemnat că cei mai bine de 60.000 de followers-i au devenit instantaneu „abonaţi” ai campaniei sale. Acum, noul cont al preşedinţiei, creat ulterior, nu are decât 3.500 de „urmăritori”.

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Adrian N Ionescu

Madridul anunță suspendarea guvernului catalan și alegeri anticipate. La Barcelona-450.000 de oameni în stradă

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a anunțat sâmbătă suspendarea guvernului regional al Cataloniei şi organizarea alegerilor anticipate în termen de şase luni. Măsurile fac parte din […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Jean-Claude Juncker: Independența Cataloniei ar încuraja și alte secesiuni. Guvernarea UE ar fi prea complicată

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a declarat vineri că nu doreşte ca regiunea Catalonia să devină independentă, deoarece ar încuraja şi alte regiuni să […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Germania: s-au terminat alegerile, începe marșul spre o nouă UE. Merkel – al 4-lea mandat de cancelar

Creștin – democrații (CDU) au câștigat alegerile legislative din Germania, Angela Markel a obținut al patrulea mandat de cancelar, iar Alternativa pentru Germania (AfD) a devenit […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Departamentul de Stat al SUA aprobă de principiu vânzarea sistemelor Patriot către România

Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare a sistemului defensiv de rachete Patriot către România, inclusiv suport tehnic şi echipamente, costul estimativ fiind […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

UPDATE. 5 state arabe au rupt relațiile diplomatice cu Qatar, acuzat de sponsorizarea terorismului. Efectele deciziei

UPATE. Guvernul recunoscut din Yemen s-a alăturat  celor 4 state arabe care au rupt legăturile diplomatice cu Qatar. Efectele deciziei comune sunt: cele 5 state […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Cum se pregătește Zona euro să preia ”viteza întâi”

După lansarea de miercurea trecută a ”documentului de reflecție” referitor la Uniunea economică și monetară, Comisia Europeană pare să pregătească atribuirea către Zona euro statutul […] ... 
Citeste mai departe »

Fiscul german a primit, din sursă anonimă, date despre 70.000 de offshore-uri înregistrate în Malta cu afaceri în statele europene

Autoritățile germane au primit, din sursă anonimă, informații privind existența a 70.000 de companii offshore înregistrate în Malta, stat care a fost etichetat drept ”Panama […] ... 
Citeste mai departe »

5 certitudini după referendumul constituțional din Turcia

Organizezi un referendum când vrei să ai o certitudine: cu doar două opțiuni pe buletinul de vot, rezultatul ar trebui să indice clar dacă majoritatea […] ... 
Citeste mai departe »

Pledoarie pentru Europa cu mai multe viteze a unui teoretician al federalizării- Wolfgang Schäuble

Ministrul german de finanțe, Wolfgang Schäuble, un campion al ideii de federalizare a Uniunii Europene, pare să fi renunțat la vechea sa credință de integrare […] ... 
Citeste mai departe »

Codruța Kovesi, la Consiliul Europei: Imunitatea miniștrilor trebuie limitată la durata mandatului lor

Legislația privind imunitatea miniștrilor ar trebui revizuită astfel încât ea să fie valabilă doar pe perioada mandatului, pentru a nu se ajunge în situația unui […] ... 
Citeste mai departe »