Slovacia preia președinția UE: Ținta – începerea discuțiilor despre integrarea fiscală

De Iulian Soare | 3.7.2016 .

Președinția semestrială a UE a fost preluată oficial, vineri, de către Slovacia, o țară hotărâtă să spargă tabuul prin forțarea discuțiilor despre integrarea fiscală.

Slovacia și-a propus să deschidă o dezbatere pe integrarea fiscală în timpul președinției sale, potrivit unui diplomat european de vârf citat de Politico.

În actuala situație, însă, cu un euroscepticism în creștere care i-a forțat pe liderii UE să decidă încetinirea discuțiilor despre “mai multă Europă”, slovacii nu-și fac iluzii că vor putea merge mai departe decât deschiderea dezbaterilor pentru creșterea cooperării statelor din eurozonă.

“Recunoaștem că nu există apetit pentru pași formali” în acest sens, a spus Ivan Korcok, secretar de stat pentru afaceri externe și europene, într-o videoconferință cu jurnaliștii.

“Indiferent de asta, ca țară care crede că avem nevoie de progrese pentru completarea uniunii monetare și economice, nu avem voie să trecem peste discutarea integrării fiscale”, a mai adăugat oficialul.

Obiectivul, a adăugat el, este ca statele din zona euro să aibă instrumentele necesare “șocurilor asimetrice” care apar atunci când o criză sau o schimbare a condițiilor economice lovește unele state mai rău decât pe altele, scrie Politico.

Cele patru priorități ale președinției slovace

O Europă puternică economic – Concentrare pe inițiativele care ajută la crearea unui mediu compatibil investițiilor și dezvoltării. Un mediu de afaceri corepsunzător este condiție esențială pentru dezvoltarea și implementarea proiectelor unificatoare, care sunt elemente fundamentale pentru o piață unică modernă.

O piață unică modernă – Piața unică este considerată cea mai mare realizare a UE. Viziunea președinției slovace este să dezvolte în continuare proiectele unificatoare, precum cel privind uniunea energetică sau piața unică digitală.

Politici pentru migrație și azil sustenabile – Criza refugiaților pune o presiune enormă pe granițele externe ale UE și pe sisteme de azil ale statelor membre. Președinția slovacă va încuraja să creeze politici sustenabile în domeniu.

O Europă angajată global

Principiile

Atingerea țintelor tangibile – Scopul este de a le demonstra cetățenilor europeni că participarea la proiectele europene are impact asupra îmbunătățirii calității vieții lor.

Depășirea fragmentării – Se va încerca obținerea de rezultate care să ajute statele membre să se conecteze și mai mult interiorul pieței unice.

Concentrare pe cetățean – Capacitatea de a furniza rezultate concrete și de a depăși fragmentarea sunt cheia pentru aducerea Uniunii mai aproape de cetățeni. Președinția slovacă dorește să restabilească încrederea cetățenilor în proiectul comun european, se spune în programul adoptat de slovaci.

Politicile privind migrația

Guvernul slovac a fost foarte vocal în ultima vreme și a adresat critici dure Comisiei Europene și unor state membre (Germania și Franța) din cauza mecanismului de relocare a refugiaților.

Premierul Robert Fico a liniștit parțial îngrijorările statelor membre declarând că țara sa se va concentra în acest mandat pe “discuțiile constructive”. Ne vom concentra “pe o agendă pozitivă, nu pe subiectele care divizează”, le-a spus el jurnaliștilor, joi.

Migrația este o temă majoră pe agenda președinției slovace, iar Robert Fico a declarat că UE va trebui să se reorienteze spre redefinirea politicilor care s-au dovedit un insucces.

El a amintit sondajele care arată că “o vastă majoritate a europenilor dezaprobă stadiul actual al politicii de migrație în Europa”.

Rolul Slovaciei, din acest punct de vedere, va fi să creeze un forum de discuție care să permită statelor membre să dezbată cu adevărat propunerile Comisiei.

Reamintim că Slovacia, parte din Grupul Vișegrad (V4 – Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria) a votat împotriva cotelor obligatorii de ref

Summitul informal de la Bratislava

Pe 16 septembrie, Consiliul European se va reuni la Bratislava pentru discuții informale privind viitorul Uniunii. Este pentru prima oară după 2000 când șefii de guverne și state din UE se întrunesc în altă capitală decât Bruxelles, iar Robert Fico a explicat că alegerea a fost făcută pentru că “Bruxellesul are o reputație negativă în Europa”, făcând aluzii la Comisia Europeană.

Este un mesaj, dar și o șansă pentru statele membre mici de la reclama de la instituțiile UE, în special Comisia Europeană, puterea de a avea inițiative inițiative în cadrul Uniunii.

Premierul slovac a precizat, de altfel, că speră ca discuțiile în format integral – 27 – să fie metoda de lucru standard în viitor.

Reuniunea de la Bratislava a fost propusă înainte de referendumul pentru Brexit, dar a fost aprobată abia la summitul Consiliului European, sub presiunea noii situații.

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Adrian N Ionescu

Comisia lansează miercuri prima componentă a Fondului de Apărare Europeană: securitate cibernetică, nave de război și drone

Bruxelles-ul începe să lanseze planurile de creștere a cheltuielilor militare, o primă componentă a Fondului de Apărare Europeană vizând finanțarea activităților de securitate cibernetică și […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Cum se poziționează marile puteri ale lumii față de victoria lui Donald Trump

Mesajele de felicitare transmise miercuri lui Donald Trump de către liderii marilor puteri mondiale prefigurează noua reașezare geopolitică – Vladimir Putin, Theresa May și Xi […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Moment istoric: Se schimbă obsedantul MCV

Parlamentul European a adoptat, marţi, rezoluția prin care cere Comisiei Europene înlocuirea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), care se aplică numai României și Bulgariei, […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Putin la Erdogan: Rusia și Turcia au semnat acordul pentru construcția Turkish Stream

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, și omologul său turc, Berat Albayrak, au semnat luni un acord bilateral pentru construcția conductei submarine Turkish Stream care […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Prima dezbatere televizată dintre Hillary Clinton și Donald Trump: Principalele teme

Hillary Clinton și Donald Trump s-au întâlnit luni seara la Universitatea Hofstra din statul New York, în prima dezbatere din campania pentru alegerile din 8 […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

5 certitudini după referendumul constituțional din Turcia

Organizezi un referendum când vrei să ai o certitudine: cu doar două opțiuni pe buletinul de vot, rezultatul ar trebui să indice clar dacă majoritatea […] ... 
Citeste mai departe »

Pledoarie pentru Europa cu mai multe viteze a unui teoretician al federalizării- Wolfgang Schäuble

Ministrul german de finanțe, Wolfgang Schäuble, un campion al ideii de federalizare a Uniunii Europene, pare să fi renunțat la vechea sa credință de integrare […] ... 
Citeste mai departe »

Codruța Kovesi, la Consiliul Europei: Imunitatea miniștrilor trebuie limitată la durata mandatului lor

Legislația privind imunitatea miniștrilor ar trebui revizuită astfel încât ea să fie valabilă doar pe perioada mandatului, pentru a nu se ajunge în situația unui […] ... 
Citeste mai departe »

Ziua Națională a României – La defilarea pe sub Arcul de Triumf au participat și militari din țările partenere NATO

Peste 3.000 de militari români și străini au defilat joi pe sub Arcul de Triumf, în cadrul paradei organizate de Ziua Națională a României. Câteva […] ... 
Citeste mai departe »

Numărul refugiaților ajunși în Italia în 11 luni a depășit recordul istoric înregistrat în anul 2014

Numărul migranților care au ajuns pe coastele Italiei în primele 11 luni ale anului a depășit nivelul istoric înregistrat în întreg anul 2014. Potrivit Ministerului […] ... 
Citeste mai departe »