Slovacia preia președinția UE: Ținta – începerea discuțiilor despre integrarea fiscală

De Iulian Soare | 3.7.2016 .

Președinția semestrială a UE a fost preluată oficial, vineri, de către Slovacia, o țară hotărâtă să spargă tabuul prin forțarea discuțiilor despre integrarea fiscală.

Slovacia și-a propus să deschidă o dezbatere pe integrarea fiscală în timpul președinției sale, potrivit unui diplomat european de vârf citat de Politico.

În actuala situație, însă, cu un euroscepticism în creștere care i-a forțat pe liderii UE să decidă încetinirea discuțiilor despre “mai multă Europă”, slovacii nu-și fac iluzii că vor putea merge mai departe decât deschiderea dezbaterilor pentru creșterea cooperării statelor din eurozonă.

“Recunoaștem că nu există apetit pentru pași formali” în acest sens, a spus Ivan Korcok, secretar de stat pentru afaceri externe și europene, într-o videoconferință cu jurnaliștii.

“Indiferent de asta, ca țară care crede că avem nevoie de progrese pentru completarea uniunii monetare și economice, nu avem voie să trecem peste discutarea integrării fiscale”, a mai adăugat oficialul.

Obiectivul, a adăugat el, este ca statele din zona euro să aibă instrumentele necesare “șocurilor asimetrice” care apar atunci când o criză sau o schimbare a condițiilor economice lovește unele state mai rău decât pe altele, scrie Politico.

Cele patru priorități ale președinției slovace

O Europă puternică economic – Concentrare pe inițiativele care ajută la crearea unui mediu compatibil investițiilor și dezvoltării. Un mediu de afaceri corepsunzător este condiție esențială pentru dezvoltarea și implementarea proiectelor unificatoare, care sunt elemente fundamentale pentru o piață unică modernă.

O piață unică modernă – Piața unică este considerată cea mai mare realizare a UE. Viziunea președinției slovace este să dezvolte în continuare proiectele unificatoare, precum cel privind uniunea energetică sau piața unică digitală.

Politici pentru migrație și azil sustenabile – Criza refugiaților pune o presiune enormă pe granițele externe ale UE și pe sisteme de azil ale statelor membre. Președinția slovacă va încuraja să creeze politici sustenabile în domeniu.

O Europă angajată global

Principiile

Atingerea țintelor tangibile – Scopul este de a le demonstra cetățenilor europeni că participarea la proiectele europene are impact asupra îmbunătățirii calității vieții lor.

Depășirea fragmentării – Se va încerca obținerea de rezultate care să ajute statele membre să se conecteze și mai mult interiorul pieței unice.

Concentrare pe cetățean – Capacitatea de a furniza rezultate concrete și de a depăși fragmentarea sunt cheia pentru aducerea Uniunii mai aproape de cetățeni. Președinția slovacă dorește să restabilească încrederea cetățenilor în proiectul comun european, se spune în programul adoptat de slovaci.

Politicile privind migrația

Guvernul slovac a fost foarte vocal în ultima vreme și a adresat critici dure Comisiei Europene și unor state membre (Germania și Franța) din cauza mecanismului de relocare a refugiaților.

Premierul Robert Fico a liniștit parțial îngrijorările statelor membre declarând că țara sa se va concentra în acest mandat pe “discuțiile constructive”. Ne vom concentra “pe o agendă pozitivă, nu pe subiectele care divizează”, le-a spus el jurnaliștilor, joi.

Migrația este o temă majoră pe agenda președinției slovace, iar Robert Fico a declarat că UE va trebui să se reorienteze spre redefinirea politicilor care s-au dovedit un insucces.

El a amintit sondajele care arată că “o vastă majoritate a europenilor dezaprobă stadiul actual al politicii de migrație în Europa”.

Rolul Slovaciei, din acest punct de vedere, va fi să creeze un forum de discuție care să permită statelor membre să dezbată cu adevărat propunerile Comisiei.

Reamintim că Slovacia, parte din Grupul Vișegrad (V4 – Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria) a votat împotriva cotelor obligatorii de ref

Summitul informal de la Bratislava

Pe 16 septembrie, Consiliul European se va reuni la Bratislava pentru discuții informale privind viitorul Uniunii. Este pentru prima oară după 2000 când șefii de guverne și state din UE se întrunesc în altă capitală decât Bruxelles, iar Robert Fico a explicat că alegerea a fost făcută pentru că “Bruxellesul are o reputație negativă în Europa”, făcând aluzii la Comisia Europeană.

Este un mesaj, dar și o șansă pentru statele membre mici de la reclama de la instituțiile UE, în special Comisia Europeană, puterea de a avea inițiative inițiative în cadrul Uniunii.

Premierul slovac a precizat, de altfel, că speră ca discuțiile în format integral – 27 – să fie metoda de lucru standard în viitor.

Reuniunea de la Bratislava a fost propusă înainte de referendumul pentru Brexit, dar a fost aprobată abia la summitul Consiliului European, sub presiunea noii situații.

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Victor Bratu

Conflict între Președinție și Guvernul PSD-ALDE pe tema mutării Ambasadei României din Israel. Miza lui Liviu Dragnea

Președintele Klaus Iohannis nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu subiectul mutării Ambasadei României din Israel la Ierusalim, anunță un comunicat […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

SUA, Franța și Marea Britanie au bombardat ținte în Siria

UPDATE: Conferință de presă la Pentagon, unde s-a declarat Misiune îndeplinită – cele 105 rachete lansate de aliați și-au atins țintele și, deocamdată, nu se cunoaște […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Vremuri grele în relațiile UE – ecoul alegerilor din Ungaria după victoria lui Viktor Orban

Cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat pe premierul maghiar Viktor Orbán, „așa cum este obiceiul, după alegeri în Uniunea Europeană”, potrivit lui Steffen Seibert, purtătorul […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Front comun: ”Prima utilizare ofensivă a unui agent neurotoxic în Europa după al Doilea Război Mondial” – SUA, Franța, Germania și Marea Britanie, comunicat comun

Liderii Franţei, Germaniei, Statelor Unite şi Regatului Unit afirmă joi, într-un comunicat comun, că responsabilitatea atacului cu neurotoxină de la Salisbury, pe 4 martie, împotriva […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

România declară oficial criza imunoglobulunei și cere ajutorul UE

România a cerut luni seara activarea mecanismului european de protecție civilă, pentru a procura din statele membre imunoglobulina necesară supraviețuirii a mii de bonavi. Activarea acestui […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Corupția sistemului a blocat transplantul din România: Doar 8 donatori anul acesta, față de 138 în 2014

Doar 12 transplanturi (fără cel medular) s-au făcut anul acesta în România – cinci de ficat, șapte de rinichi, două de piele și două de cornee. Pentru […] ... 
Citeste mai departe »

Polonia își reformează sistemul de pensii private: ”Fondul de rezervă demografică” și contribuția companiilor

Guvernul polonez a scos în dezbatere publică un plan de înființare a unui sistem de pensii privat, bazat pe contribuțiile angajatorilor, inspirat de modelul american […] ... 
Citeste mai departe »

Finanțări mai mici pentru statele din Estul Europei – viziune austriacă pentru o UE mai ”economă”

Cancelarul austriac Sebastian Kurz (foto) se opune unei creşteri a contribuţiilor statelor membre ale Uniunii Europene la bugetul comunitar după ieşirea Marii Britanii din blocul […] ... 
Citeste mai departe »

Dosarul standardelor duble: Comisia Europeană lansează o campanie de testare a alimentelor din 16 state

Comisia Europeană va lansa în luna mai o campanie de testare a produselor alimentare din 16 ţări ale Uniunii Europene, pe fondul acuzaţiilor privind calitatea […] ... 
Citeste mai departe »

Reforma sistemului european de azil pe agenda miniștrilor de Interne ai UE

Miniştrii de Interne ai statelor membre UE s-au reunit joi la Sofia pentru a discuta din nou despre reforma sistemului europan al azilului, proiect blocat […] ... 
Citeste mai departe »