Mariana Bechir
Victor Negrescu, PSD: ”Criticile împotriva UE din România sunt susținute de interese străine anti-românești”

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 13.11.2013 .
Imigranţii în Marea Britanie, după anul 2000, şi-au adus o contribuţie substanţială la finanţele publice anunţă un raport citat de BBC.
Studiul realizat de University College London arată că imigranţii recenţi este mai puţin probabil să solicite beneficii sociale sau locuinţe, decât locuitorii născuţi în Marea Britanie. Autorii spun că, de fapt, în loc să fie o povară pentru statul britanic, contribuţia lor la economia ţării a fost remarcabil de puternică.
Guvernul a precizat că este corect să existe reguli stricte pentru protecţia sistemului de asistenţă socială.
Imigranţii care au sosit după 1999 era cu 45% mai puţin probabil să primească beneficii de stat sau să nu plătească taxe în Marea Britanie, în perioada 2000-2011, potrivit unui raport al prof. Christian Dustmann şi dr. Tommaso Frattini de la Centrul pentru Cercetare şi Analiză a Migraţiei de la UCL.
De asemenea, ei aveau cu 3% mai puţine şanse să trăiască în locuinţe sociale. “Aceste diferenţe sunt explicabile parţial prin faptul că imigranţii au o compoziţie mai favorbilă gen-vârstă. Atunci când se compară cu localnicii nativi, de aceeaşi vârstă, gen şi educaţie, imigranţii recenţi au o probabilitate cu 21% mai redusă de a primi beneficii”, explică autorii.
În special cei din Zona Economică Europeană (EEA – UE plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) au avut o contribuţie pozitivă la economie, în deceniul de până în 2011, contribuind cu 34% mai mult în taxe faţă de cât au primit în beneficii. Imigranţii din afara acestei zone au contribuit cu doar 2% mai mult în impozite faţă de cât au primit, în aceeaşi perioadă. De asemenea, în acelaşi timp, britanici au plătit cu 115 mai puţine impozite faţă de banii pe care i-au primit.
Totuşi, studiul a determinat că între 1995-2011, imigranţii din afara spaţiului european au solicitat mai multe beneficii decât au plătit în taxe şi impozite, în principal pentru că au, în general, mai mulţi copii decât cetăţenii britanici.
În 2011, 32% dintre imigranţii recenţi din EEA şi 43% dintre cei din afara zonei aveau studii superioare, comparativ cu 21% din populaţia adultă britanică. Datele au fost culese din rapoarte guvernamentale şi de la Forţele de Muncă.
“Spre deosebire de alte state europene, Marea Britanie atrage imigranţi cu educaţie superioară şi cu pregătire şi aptitudini, atât din EEA, cât şi din afara zonei”. “Astfel că acuzaţiile privind turismul pentru beneficii sociale de către imigranţii din EEA sunt departe de realitate.
Sir Andrew Green de la grupul Migration Watch a declarat că raportul este “deformat”. “Am avut circa patru milioane de imigranţi în timpul guvernului anterior – două treimi dintre aceştia fiind din afara UE”, a spus el la BBC Radio. Iar raportul arată că din 1995, aceştia ar fi avut o contribuţie negativă, per total. “Aşa că verdictul pentru statele non-UE este că beneficiul pentru trezorerie este minim sau negativ”. Adevărata problemă este că în viitor nu o să vină imigranţi bine pregătiţi, precum ingineri germani, designeri francezi sau bancheri elveţieni, ca până acum, ci săraci din Estul Europei, spune Green.
El a adăugat că raportul priveşte în urmă, dar nu priveşte în viitor. “Raportul nu ia în considerare, fără îndoială din motive bine întemeiate – costurile viitoare pentru sănătate sau pentru pensii, pentru că imigranţiii îmbătrânesc, iar aceste plăţi vor fi uriaşe.
Potrivit rcensămîntului din 2011, circa 13% din populaţia din Anglia şi Ţara Galilor s-a născut în afara Marii Britanii.