UE – exemplu mondial în utilizarea aplicațiilor blockchain: Comisia pune la bătaie 340 mil. euro

De Adrian N Ionescu | 1.2.2018 .

Comisia Europeană (CE) a lansat joi Observatorul şi forumul UE privind tehnologia blockchain, cu sprijinul Parlamentului European, un hub menit să concentreze informaţii, să monitorizeze şi să analizeze tendinţele în domeniul tehnologiei blockchain.

În urma dezbaterilor și analizelor încurajate de proiect urmează să se propună și „soluţii la provocările care apar şi vor examina potenţialul socioeconomic al tehnologiei blockchain”, potrivit unui comunicat al CE.

„Dorim să mobilizăm capitalul valoros de competenţe al Europei şi să profităm de excelenţa întreprinderilor nou înfiinţate europene pentru a deveni o regiune care să servească drept exemplu la nivel mondial, o regiune care va dezvolta tehnologia blockchain şi va investi în utilizarea la scară largă a acesteia, a declarat Andrus Ansip, vicepreşedintele CE pentru piaţa unică digitală.

Proiectul lansat joi trebuie să ajute „Europa să exploateze noile oportunităţi oferite de tehnologia blockchain, să dezvolte competenţele şi să se impună ca lider în acest domeniu”, mai spune documentul citat.

De altfel, Comisia Europeană își propune să și finanțeze, cu până la 340 de milioane de euro, proiecte în blockchain prin programele de cercetare ale Uniunii Europene PC7 şi Orizont 2020, care au debutat încă din 2013.

„Observatorul şi forumul UE vor permite cooperarea transfrontalieră privind cazurile de utilizare practică, reunindu-i în cadrul său pe cei mai buni experţi din Europa şi oferind un forum deschis pentru:

  • experţii din domeniul tehnologiei blockchain,
  • inovatori, cetăţeni și părţile interesate din sector,
  • autorităţile publice,
  • autorităţile de reglementare şi de supraveghere,

în care aceştia vor putea discuta şi vor putea dezvolta noi idei care să le permită să înveţe, să coopereze şi să contribuie în mod deschis, se arată în comunicatul forului comunitar”, spune comunicatul CE.

Observatorul şi forumul UE privind tehnologia blockchain vor promova actorii europeni din sector şi vor consolida cooperarea Uniunii Europene cu diversele părţi interesate implicate în activităţi de tip blockchain.

Un progres numit blockchain

Tehnologiile blockchain stochează blocuri de informaţii ce sunt distribuite la nivelul unei întregi reţele, și sunt considerate a reprezenta un progres major în domeniu, întrucât asigură un nivel ridicat de trasabilitate şi securitate a tranzacţiilor economice online.

Comisia Europeană estimează că aceste tehnologii vor avea un impact semnificativ asupra serviciilor digitale şi vor transforma modelele de afaceri dintr-o gamă largă de domenii, cum ar fi sănătatea, asigurările, finanţele, energia, logistica, gestionarea drepturilor de proprietate intelectuală şi serviciile guvernamentale.

„Comisia Europeană doreşte să pornească de la iniţiativele existente, să se asigure că acestea pot funcţiona la nivel transfrontalier, să consolideze competenţele şi să abordeze provocările create de noile paradigme generate de tehnologia blockchain (cum ar fi dezintermedierea, încrederea, securitatea şi trasabilitatea din faza de proiectare)”, spune documentul citat.

Oficialii europeni așteaptă de la tehnologiile de tip blockchain „reducerea costurilor, sporind totodată încrederea, trasabilitatea şi securitatea. Aceste tehnologii au un potenţial enorm de a face mai sigure tranzacţiile sociale şi economice online, asigurând protecţia împotriva unor eventuale atacuri şi eliminând necesitatea unui intermediar”, a declarat vicepreşedintele pentru piaţa unică digitală, Andrus Ansip.

La rândul său, comisarul responsabil cu economia şi societatea digitală, Mariya Gabriel, a afirmat: “Consider că tehnologia blockchain rescrie regulile jocului şi îmi doresc ca Europa să fie unul dintre actorii-cheie care o dezvoltă. Trebuie să creăm un mediu propice în acest sens – o piaţă unică digitală pentru tehnologia blockchain, care să aducă beneficii tuturor europenilor, şi nu un mozaic de iniţiative disparate. Observatorul şi forumul UE privind tehnologia blockchain reprezintă un pas important în această direcţie”.

Inovatorii şi întreprinzătorii europeni oferă deja soluţii bazate pe tehnologia blockchain. Actori importanţi din sectoarele tradiţionale, de exemplu, băncile, societăţile de asigurări, bursele de valori, societăţile de logistică etc., sunt implicaţi în proiecte-pilot în domeniu.

Multe state membre au anunţat iniţiative în acest sens, intenţionând să consolideze utilizarea tehnologiei blockchain.

ConsenSys, un actor de talie mondială implantat acum solid în Europa, a fost selecţionat ca partener pentru a sprijini acţiunile de comunicare cu publicul larg ale Observatorului în Europa, în urma unei cereri de oferte lansate anul trecut.

„Ca membru important al comunităţii blockchain, ConsenSys va aduce un angajament ferm faţă de dezvoltarea tehnologiei blockchain, competenţe solide în domeniu şi legături cu ecosistemul blockchain global, precum şi o abordare antreprenorială în ceea ce priveşte cooperarea cu părţile interesate şi experţii în domeniu din UE şi din întreaga lume.

ConsenSys va lucra îndeaproape cu serviciile Comisiei pentru a gestiona activitatea Observatorului şi forumului UE”.

Comisia Europeană doreşte să ofere mai multă vizibilitate actorilor din domeniul tehnologiei blockchain şi să se bazeze pe iniţiativele existente, să consolideze competenţele în domeniu şi să abordeze provocările create de noile paradigme generate de tehnologia blockchain, cum ar fi sprijinirea sectorului industrial din UE, îmbunătăţirea proceselor economice şi crearea unui mediu favorabil pentru noile modele de afaceri.

Observatorul şi forumul UE privind tehnologia blockchain au fost create ca un proiect-pilot al Parlamentului European, propus de deputatul PE Von Weizsacker, şi au drept scop sprijinirea activităţii Comisiei în domeniul tehnologiei financiare (fintech).

Fintech constituie una dintre priorităţile de politică ale Comisiei Europene, având în vedere faptul că poate juca şi va juca un rol decisiv în atingerea obiectivelor legate de dezvoltarea pieţei unice, a uniunii bancare, a uniunii pieţelor de capital şi a serviciilor financiare de retail.

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Mariana Bechir

Raport Comisia Europeană: România, țara cea mai puțin digitalizată din UE

România se află pe ultima poziție între cele 28 de state membre ale UE în topul digitalizării, potrivit raportului Comisiei Europene (CE) privind Indicele economiei […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Noul nume propus pentru FYR Macedonia este respins de conservatorii din Grecia

„Republica Ilinden Macedonia” ar putera fi noul nume al Fostei Republici Iugoslave Macedonia, potrivit unor surse apropiate partidului grec de centru-dreapta Noua Democraţie, citate de DPA și Agerpres. […] ... 
Citeste mai departe »

Adrian N Ionescu

Preşedintele Ungariei şi soţia sa participă la procesiunea de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc

Preşedintele Ungariei, Ader Janos (FOTO), soţia sa Herczegh Anita, dar şi alţi oficiali de la Budapesta sunt aşteptaţi, sâmbătă, la Şumuleu Ciuc, în judeţul Harghita, […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Laserul de la Măgurele a fost testat cu succes

Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume, a fost testat vineri, cu succes. ”Vineri, sistemul a fost testat la capacitatea de 3PW. Totul […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Comisia Europeană somează Guvernul să ramburseze ”integral și imediat” taxele auto

Comisia Europeană cere României să își alinieze de urgență sistemul de taxe percepute la înmatricularea autovehicolelor la cel european. Solicitarea este anunțată joi, fiind parte […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Raport Comisia Europeană: România, țara cea mai puțin digitalizată din UE

România se află pe ultima poziție între cele 28 de state membre ale UE în topul digitalizării, potrivit raportului Comisiei Europene (CE) privind Indicele economiei […] ... 
Citeste mai departe »

10 indicatori social-economici de sărăcie – România faţă de media UE

Obiectivul principal al Naţiunilor Unite pentru dezvoltarea sustenabilă este dispariţia situaţiilor de oameni aflaţi în situaţie de sărăcie extremă pe parcursul următorilor 15 ani. De […] ... 
Citeste mai departe »

Corupția sistemului a blocat transplantul din România: Doar 8 donatori anul acesta, față de 138 în 2014

Doar 12 transplanturi (fără cel medular) s-au făcut anul acesta în România – cinci de ficat, șapte de rinichi, două de piele și două de cornee. Pentru […] ... 
Citeste mai departe »

Polonia își reformează sistemul de pensii private: ”Fondul de rezervă demografică” și contribuția companiilor

Guvernul polonez a scos în dezbatere publică un plan de înființare a unui sistem de pensii privat, bazat pe contribuțiile angajatorilor, inspirat de modelul american […] ... 
Citeste mai departe »

Finanțări mai mici pentru statele din Estul Europei – viziune austriacă pentru o UE mai ”economă”

Cancelarul austriac Sebastian Kurz (foto) se opune unei creşteri a contribuţiilor statelor membre ale Uniunii Europene la bugetul comunitar după ieşirea Marii Britanii din blocul […] ... 
Citeste mai departe »