Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 2.7.2013 .
Circa 2.500 de angajaţi din instituţiile europene îşi vor pierde locurile de muncă în următorii patru ani, ca parte a noilor măsuri de austeritate din aceste instituţii, scrie EUObserver.
Potrivit acordului anunţat de europarlamentari şi miniştri, reducerile locurilor de muncă, de circa 5% din totalul angajaţilor din cele 50 de instituţii şi agenţii ale UE din întreaga Europă, vor fi implementate gradual, între 2013-2017.
Celor care rămân le vor fi îngheţate pensiile şi salariile pe o perioadă de doi ani, şi va creşte puţin numărul minim al orelor de muncă de la 37,5 ore la 40 de ore pe săptămână.
În acelaşi timp, revizuirea metodei de calcul al salariilor şi pensiilor oficialilor europeni, pe baza salariilor plătite funcţionarilor publici din 11 state membre, va fi suspendată până în 2015.
Vârsta de pensionare va creşte de la 63 la 66 de ani, pentru noii angajaţi, şi la 65 de ani pentru cei existenţi deja, în timp ce oficialii vor avea şi o “taxă de solidaritate” de 6%, care se va plăti pe lângă celelalte taxe pe venit.
O altă măsură de reducere a costurilor presupune încurajarea instituţiilor de a utiliza mai mulţi angajaţi cu contracte temporare, extinzând perioada maximă a contractelor de la 3 la 6 ani.
Salariul mediu lunar al unui oficial al UE este de 5.000 de euro, cu taxe în jur de 20%, cu mult mai puţin decât în Belgia sau în alte state membre.
Acordul la care s-a ajuns vineri pune capăt unor negocieri ce au durat 18 luni, în ceea ce priveşte condiţiile de angajare, de muncă şi de plată ale oficialilor UE.