Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 16.9.2012 .
Mulţimea furioară a atacat cel puţin şase ambasade occidentale (printre care cele ale Germaniei şi Marii Britanii) din lumea arabă, protestatarii umplând străzile în alte opt ţări şi cel puţin şase oameni fiind ucişi în cursul acestor violenţe.
Manifestanţii sunt nemulţumiţi de difuzarea unui film realizat în SUA, de un egiptean copt, care-l jigneşte pe Profetul Mahomed, relatează publicaţia “The Telegraph”.
Misiunile diplomatice au fost atacate cu pietre, incendiate şi jefuite, devenind noua linie a frontului, într-un război cu valorile pe care le reprezintă fiecare dintre societăţile şi guvernele acelor ţări.
Din Nigeria în vestul Africii, până la Bangladesh în estul Asiei, libertăţile pe care SUA şi Europa credeau că au sunt pe cale să se instaureze au fost atacate cu pietre şi foc. Fumul gros s-a redicat deasupra ambasadelor occidentale, atât în statele aliate, cât şi în cele “duşmane”.
Vineri, ambasada Marii Britanii din Sudan a fost atacată de protestatari. Mulţimea scanda sloganuri şi a umplut străzile oraşelor ca Ierusalim, Madras,Tripoli în Liban, unde au incendiat un restaurant KFC, şi la Kuala Lumpur în Malaezia, strigând mesaje de ură.
În acelaşi timp, trupul neînsufleţit al ambasadorului american ucis la Consulatul SUA din Benghazi, Chirs Stevens, a fost repatriat, alături de cele ale altor trei oficiali ai ambasadei respective, care au murit în timpul atacului. Sucriele au ajuns la Baza Aeriană Andrews din Maryland, unde au fost întâmpinate de preşedintele Barack Obama şi secretarul de Stat Hillary Clinton.
Clinton a spus, în tributul adus oficialilor americani ucişi: “Oamenii din Egipt, Libia, Yemen şi Tunisia nu au schimbat tirania unui dictator cu tirania unei mulţimi furioase”.
Ani de zile, orice insultă adusă islamului a provocat proteste. De obicei acestea s-au stins după câteva zile, sau săptămâni. Nu demonstraţiile în sine îngrijorează acum cancelariilor occidentale, ci mai ales virulenţa lor, care sugerează că interesele vestice, chiar şi ambasadele extrem de bine protejate nu sunt în siguranţă acolo. Acest lucru are implicaţii dramatice pentru modul în care pot fi apărate reprezentanţele diplomatice. Şi se pare că guvernele din ţările respective nu mai au dorinţa sau puterea de a opri furia mulţimii dezlănţuite, arată sursa citată.