Analiză Reuters: Săptămână grea pentru euro și pentru planul de salvare propus de Draghi

De Iulian Soare | 10.9.2012 .

Eurozona incepe o saptamina periculoasa presarata cu potentiale terenuri minate, dar intr-o ambianta mai optimista dupa ce investitorii au salutat planul BCE de a preveni disparitia monedei unice – se arată într-o analiză REUTERS.

Judecatorii germani, alegatorii olandezi, inspectorii FMI si autoritatile de reglementare de la Bruxelles ar putea intimpina surprize care ar face mai dificila rezolvarea crizei datoriilor suverane care exista de aproape trei ani si care impovareaza economia mondiala.

Miercuri va fi ziua cea mai importantă.

Curtea Constitutionala Germana se va pronunta atunci asupra legalitatii Fondului Permanent de Salvare al Eurozonei, Comisia Europeana va dezvalui planuri detaliate pentru o uniune bancara a Eurozonei, iar in Olanda se vor desfasura elegeri generale hotaritoare.

Ministrii de finante europeni se vor intilni in Cipru incepind de vineri pentru a incerca sa stearga diferendele asupra supervizarii bancare si a posibilului ajutor suplimentar pentru Spania , a patra mare economie a zonei, si Grecia, tara problema care a declansat criza datoriilor.

Deciziile asupra Spaniei si Greciei sint improbabile pina in octombrie, dar discutiile ar putea indica fie daca Madridul va solicita asistenta europeana, cu riscul unor conditii si supervizari neplacute, fie daca UE si inspectorii FMI inclina sa acorde o vitala transa de ajutor pentru a mentine Atena pe linia de plutire.

Cu ochii pe Curtea Constituțională a Germaniei

Europa isi tine rasuflarea de doua luni din cauza hotaririlor Curtii Germane.

Toti cei douazeci de experti intervievati de Reuters se asteapta ca judecatorii sa permita mecanismului european de stabilitate si pactului european de disciplina fiscala sa mearga inainte, dar majoritatea se asteapta ca ei sa adauge conditii dure pentru viitoarele interventii.

Aceasta ar putea sa o lege de miini pe Cancelarul Angela Merkel sau, cel putin, sa o determine sa retraga suportul politic din ce in ce mai dificil avind in vedere opozitia publica fata de decizia de saptamina trecuta a BCE de a cumpara obligatiuni ale statelor vulnerabile.

Daca decizia Curtii va fi impotriva Mecanismului de Salvare , aceasta ar avea un efect devastator asupra pietelor de obligatiuni si valutare impingand zona valutara a celor 17 natiuni si mai adanc in tumult prin punerea la indoiala a viitoarelor salvari financiare ale greu incercatelor state sudice.

Dar daca, asa cum se asteapta, primeste unda verde, ar putea stabili avertismenmtele care sperie investitorii si complica managementul crizei.

Judecatorii ar putea acorda Parlamentului drept de veto asupra oricarui viitor ajutor financiar, sau ar putea declara o limitare a raspunderii Germaniei pentru datoriile altor tari ale Eurozonei.

“Curtea Constitutionala va lasa sa treaca ambele tratate” a spus Kai von Lewinski la Universitatea Humboldt din Berlin, adaugand ca ar putea insista asupra atasarii unei “propozitii lamuritoare ca raspunderea Germaniei trebuie limitata”.

Un sfert din public si profesorii de drept constitutional intervievati se asteapta ca rezolutia Curtii sa spuna ca integrarea europeana a atins limitele permise de legea de baza a Germaniei si orice alta unificare mai profunda ar impune un referendum fara precedent sau o noua Constitutie.

Olanda, în fața populiștilor

Luni de zile a parut ca alegerile olandeze ar putea duce intr-un punct mort sau ar putea duce la un guvern captiv al stangii dure sau al euroscepticilor de dreapta, facand aproape imposibil orice suport parlamentar pentru viitoarele ajutoare financiare acordate Eurozonei.

Dar ultimele sondaje arata o competitie aproape de egalitate intre liberalii de centru-dreapta ai prim ministrului Mark Ruffe si Partidul Laburist de centru-stanga, cu o diminuare a suportului pentru partidele populiste de stanga si a acelor anti imigratie, sugerand ca ar putea rezulta o coalitie proeuropeana.

Chiar si asa, negocierile ar putea dura luni de zile pana ce acest stat fondator al UE, din ce in ce mai sceptic, sa aiba un guvern cu puteri depline, punand la indoiala capacitatea sa de a agrea mai devreme orice pasi catre o integrare mai profunda in Eurozona.

Planul pe care l-a propus Draghi săptămâna trecută

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis joi menținerea dobânzii de politică monetară la 0,75%, BCE urmând să deruleze un nou program de cumpărare a obligațiunilor suverane ale statelor zonei euro.

”În ședința de joi, Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzii la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,75%, 1,50% și, respectiv, 0,00%, a informat BCE, într-un comunicat de presă.

BCE ar aduce sub control a dobânzile datoriilor suverane prin cumpărarea de obligațiuni

Președintele BCE, Mario Draghi, a anunțat demararea unui plan de achiziționare a obligațiunilor suverane cu maturitate de până la 3 ani. Prin cumpărarea de obligațiuni, Draghi speră să aducă sub control dobânzile la datoriile suverane ale unor state, dobânzi foarte mari în unlele cazuri.

Draghi a dat asigurări, în faţa unei comisii a Parlamentului European, că măsura de cumpărare a obligaţiunilor suverane cu maturitate de până la 3 ani respectă reglementările Uniunii Europene privind ajutorul de stat.

”Achiziţionarea de obligaţiuni de către BCE, cu scadenţa de până la 3 ani, nu reprezintă ajutor de stat”, a spus Draghi.

Astfel, joi, BCE a aprobat o nouă schemă de achiziţionare a obligaţiunilor, pentru a mai amortiza din dobânzile mari cu care se împrumută statele zonei euro, din cauza crizei datoriilor suverane.

State cu probleme – cum sunt Spania și Italia, care se împrumută la dobânzi mari, pot intra în acest program prin solicitarea de ajutor financiar, însă acesta va fi condiționat de continuarea măsurilor de austeritate.

Oficiali din Germania s-au opus acestei măsuri, în condițiile în care Berlinul beneficiază de costuri scăzute la împrumut (CDS).

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Victor Bratu

Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Premierul Viorica Dăncilă o susține în continuare,  necondiționat, pe Rovana Plumb, pe care a propus-o pentru un post de comisar european din partea României. „Tot […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Infringement pe gaze: Comisia Europeană păsuiește România. Piața va fi liberalizată până la 1 aprilie 2021

Comisia Europeană a acordat României o amânare până la finele anului pentru conformarea la legislaţia din sectorul gazelor, după ce autorităţile române au propus un […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Casa Albă ia în considerarea delistarea companiilor chineze de la bursele americane

Administrația Trump ia în considerare măsura extremă  a delistării companiilor chineze de la bursele americane, potrivit unor surse citate de Reuters. Decizia ar duce escaladarea  […] ... 
Citeste mai departe »

Alexandra Pele

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Adrian N Ionescu

Marea Britanie / Peste 180.000 de români și-au depus actele pentru statutul post-Brexit

Aproape jumătate dintre românii înregistraţi în Marea Britanie şi-au depus documentele pentru obţinerea statutului pre-settled, a declarat Adina Bădescu, şef birou Brexit din cadrul Ministerului […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Vacanțele europenilor / Românii, cea mai mică pondere a concediilor în străinătate, cele mai mici cheltuieli medii per călătorie

Aproximativ 467 de miliarde de euro au cheltuit cetățenii europeni, în 2017, pentru călătorii, iar 26% din acest total le-a revenit germanilor, conform Eurostat. În […] ... 
Citeste mai departe »

Oficial, numărul românilor emigrați anul trecut, mai mic decât cel din 2017. Rectificările vor răsturna situația

Numărul românilor plecați anul trecut în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost de 238.926, mai mic decât cel din 2017, […] ... 
Citeste mai departe »

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care […] ... 
Citeste mai departe »

Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost publicat de Moscova la 80 de ani de la semnare

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul rus a decis să-l publice şi să […] ... 
Citeste mai departe »