Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 21.3.2013 .
Poliţia franceză a percheziţionat apartamentul din Paris al şefei FMI Christine Lagarde, în contextul unei anchete referitoare l-a rolul pe care l-a jucat Lagarde în 2008, când era ministru de finanţe, într-un scandal legat de omul de afaceri Bernard Tapie, potrivit BBC.
Christine Lagarde a desemnat
cazul spre arbitraj unei comisii independente, care i-a oferit despăgubiri materiale de 400 de milioane de euro.
Tapie este un susţinător al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy. Criticii spun că ea se face vinovată de abuz de putere, dar Lagarde neagă acuzaţiile. “Această percheziţie ne va ajuta să descoperim adevărul, şi va ajuta la exonerarea clientei mele de orice acuzaţie penală”, a spus avocatul ei, Yves Repiquet.
Potrivit sursei citate, anchetatorii suspectează faptul că Bernard Tapie a primit un contract ca recompensă pentru faptul că l-a susţinut pe preşedintele Sarkozy în alegerile din 2007.Există speculaţii că Lagarde ar putea fi investigată oficial în acest caz.
Cazul este vechi de 20 de ani. În 1993, Banca Credit Lyonnais s-aocupat de vânzarea firmei Adidas, la care Bernard Tapie era acţonar majoritar. Între 1993-2007, cazul a trenat în tribunalele franceze, în timp ce Tapie susţinea că banca i-a subevaluat firma în timpul vânzării şi că a fost înşelat în tranzacţie, de către banca deţinută parţial de stat.
În 2007, Tapie, fost socialist, şi-a schimbat susţinerea, îndreptându-se către Sarkozy în alegerile prezidenţiale. Lagarde, care atunci era ministru de finanţe, a intervenit în acest caz şi a decis rezolvarea sa prin arbitraj. În 2008, o comisie specială formată din judecători a decis că Tapie ar trebui să primească despăgubiri de 285 millioane de euro (suma a ajuns la 400 de milioane, după adăugarea dobânzii). În 2011, un procuror public a recomandat începerea unei anchete penale a acţiunilor actualei şefe a FMI.
Criticii susţin că acest caz nu trebuie să fie decis prin arbitraj privat, pentru că era vorba despre bani publici, acţiunile statului la banca respectivă. Iar suma ce a fost acordată lui Tapie este considerată a fi mult mai mare decât ce ar fi primit în justiţie.
Într-un interviu acordat în luna ianuarie, Lagarde şi-a menţinut decizia, spunând că era “cea mai bună soluţie la vremea respectivă”.