Armistițiul Juncker-Trump: Concesii majore în comerțul bilateral – ce a obținut fiecare. Negocierile continuă

De Mariana Bechir | 26.7.2018 .

Preşedintele SUA Donald Trump şi preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean Claude Juncker au convenit ca negocierile bilaterale să continue cu scopul declarat de a se ajunge la „zero tarife, zero bariere netarifare şi zero subvenţii pentru bunurile industriale non-auto”, potrivit declaraţiei comune semnate miercuri seara.

La întâlnirea de la Casa Albă, președintele CE a obținut promisiunea lui Donald Trump de a nu mai impune supratarife pe exporturile auto europene, în schimbul propriei promisiuni că țările UE vor importa mai mult gaz lichefiat și semințe de soia din SUA.

De asemenea, cele două părți au convenit să lucreze împreună pentru:

  • soluţionarea problemelor referitoare la taxele americane pe importurile de oţel şi aluminiu, precum şi la taxele europene impuse ca represalii la acestea:
  • asigurarea unei mai bune protecţii a companiilor americane şi europene în faţa practicilor comerciale neloiale la nivel global.
  • standarde mai bune pentru a facilita relaţiile comeriale şi a reduce obstacolele birocratice şi a diminua costurile.
  • reforma Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi pentru a soluţiona, împreună cu alţi parteneri, problema practicilor comerciale neloiale, inclusiv furtul de proprietate intelectuală, transferul forţat de tehnologie, subvenţiile din industrie, perturbările create de intreprinderile de stat, precum şi supraproducţia.

Am convenit astăzi ca, înainte de toate, să acţionăm pentru zero taxe, zero bariere netarifare şi zero subvenţii pentru mărfurile industriale non-auto. De asemenea, vom colabora pentru a reduce barierele şi a creşte schimburile comerciale în domeniul serviciilor, produselor chimice, farmaceutice, medicale, precum şi pentru soia”, spune declarația comună a liderilor SUA și UE.

A fost instituit un Grup de Lucru Executiv format din consilieri din ambele părţi. De asemenea, acest grup va identifica măsuri pe termen scurt pentru facilitarea schimburilor comerciale şi pentru a evalua măsurile existente cu privire la tarife.

Germania a salutat rezultatul negocierilor printr-un mesaj al ministrului său al Economiei, Peter Altmaier, care a constatat un progres în evitarea unui război comercial și pentru a salva milioane de locuri de muncă.

Germania ar fi fost cea mai afectată de supratarifarea exporturilor auto europene.

Pe de altă parte, includerea subiectului soia printre „concesiile majore” este rezultatul presiunilor considerabile ale Casei Albe, care nu ar fi semnat nici un armistiţiu, din cauya marilor nemulțumiri ale fermierilor americani afectați de luptele comerciale dintre SUA și China, potrivit Reuters.

Forţa armistiţiului

Rezultatele bune ale întâlnirii dintre cei doi lideri vin după un schimb de ameninţări și măsuri  agresive.

După ce calificase, anterior, UE ca unul dintre dușmani SUA, Donald Trump a declarat marți că „este incredibil ce ne face Uniunea Europeană. (…) Statele UE par drăguţe, dar sunt dure” (…) „Toți vin să mă vadă la Casa Albă”, a adăugat el, cu curtoazia diplomatică cunoscută.

La rândul său, Comisia Europeană anunța, în chiar dimineața zilei sumitului, represalii suplimentare în cazul în care SUA vor fi impus supratarife la exporturile auto europene.

Astfel că, armisitițiul ar putea fi de scurtă durată dacă cele două părți nu vor ajunge la rezultate concrete în negocierile privind schimburile comerciale auro, spun analiștii de specialitate.

Există precedentul abandonării de către Donald Trump a negocierilor cu China la câteva zile după ce fusese anunţate şi în avanpremiera anunţului supratarifelor la exporturile chineze.

Liderii UE şi SUA „își vând acordul ca pe ceva foarte pozitiv, dar acesta nu este decât un fel de semi-armistițiu. Câtă vreme tarifele la importurile de oțel și aluminiu rămân în vigoare, UE nu va negocia la nivel înalt”, a declarat Marie Kasperek, director la Atlantic Council, citată de Bloomberg.

Datele confruntării

  • SUA a declanșat o investigație care ar urma să constate în ce măsură exporturile auto europene afectează securitatea națională. Rezultatele investigației i-ar putea oferi lui Donald Trump motivul pentru a impune tarife suplimentare de 20% la importurile auto.
  • Oficialii UE au semnalat că SUA ar putea suferi noi represalii prin suprataxarea exporturilor americane de farmaceutice, produse chimice şi cărbune, dacă întâlnirea dintre Jean-Claude Juncker şi Donald Trump, se va fi soldat cu eşec.
  • Washingtonul deja a lovit UE cu suprataxe de 25% pe importurile de oţel şi de 10% pe importurile de aluminiu, folosind același pretext al deteriorării securității naționale.
  •  În replică UE a impus taxe suplimentare 25%, în valoare de 2,8 miliarde euro asupra importurilor de produse americane, printre care bourbon, blugi şi motociclete.

Problemele „de acasă”

Atitudinea președintelui Donald Trump a suferit o schimbare bruscă de la calificarea UE ca „dușman” al SUA, la curtoazia diplomatică a conferinței de presă comunce cu Jean-Claude Juncker pe treptele Casei Albe.

Schimbarea, ca și convocarea consilierilor săi electorali denotă presiunea din ce în ce mai mare exercitată asupra lui Trump de republicani, de a-și înăspri poziția față de Rusia și de a limita consecințele confruntărilor la nivel mondial, glosează Politico.

Donald Trump trebuia să demonstreze că se află în acord cu partidul său și că Administrația de la Casa Albă este sensibilă la criticile crescânde.

Totodată, declarația comună au redus vulnerabilitatea lui Jean-Claude Juncker și a Executivului european la critici.

Salvarea cel puțin temporară de tarifele auto oferă guvernului german un respiro și lasă Executivului UE mai mult spațiu pentru negocierile comerciale, mai ales că multe dintre prevederile armistițiului se potrivesc cu prioritățile UE și necesită puține măsuri la Bruxelles sau în capitalele europen, mai spune Politico.
I

mporturile de soia din SUA oricum erau pe cale să crească, ca efect la războiul comercial SUA – China, iar UE dorea demult să elimine aproape toate tarifele la bunurile manufacturate și începuse deja negocierile cu Administrația Obama în acest sens.

Etichete: , , , ,

+

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Mariana Bechir

Top-ul discernământului: Creștere spectaculoasă în august a diferenței dintre costurile de împrumut ale României și cele ale altor state UE

Rata dobânzii pe termen lung a scăzut sub zero în Zona Euro și a coborât la doar 0,28% ca medie la nivelul UE, valoare la […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Bruxelles / Fondul pentru ajustarea la globalizare, adaptat pentru un Brexit fără acord

Atribuțiile Fondului european de ajustare la globalizare (EFG) au fost extinse de UE pentru a cuprinde și ajutarea eventualilor șomeri ce vor rezulta dintr-o ieșire […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Competitivitatea în regiune: Indicatorii economici ai României față de celelalte state

România nu își fructifică potențialul de creștere al competitivității în raport cu celelalte țări din Europa Centrală și de Est, din cauza dezechilibrelor interne și […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Tehnocrații de la Bruxelles pregătesc debutul spectaculos al Comisiei von der Leyen: 100 miliarde euro pentru dezvoltarea de ”campioni europeni” în afaceri

Noul executiv al Uniunii Europene vrea să înființeze un fond de 100 miliarde euro cu ajutorul căruia să ”crească” noii ”campioni europeni” care să fie […] ... 
Citeste mai departe »

Razvan Diaconu

Cât şi cum este integrată România cu Zona Euro din punct de vedere al comerţului

România a ocupat în anul 2018 poziţia 13 ca partener comercial al Zonei Euro, atât pe fluxul de export cât şi pe cel de import, […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Vacanțele europenilor / Românii, cea mai mică pondere a concediilor în străinătate, cele mai mici cheltuieli medii per călătorie

Aproximativ 467 de miliarde de euro au cheltuit cetățenii europeni, în 2017, pentru călătorii, iar 26% din acest total le-a revenit germanilor, conform Eurostat. În […] ... 
Citeste mai departe »

Oficial, numărul românilor emigrați anul trecut, mai mic decât cel din 2017. Rectificările vor răsturna situația

Numărul românilor plecați anul trecut în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost de 238.926, mai mic decât cel din 2017, […] ... 
Citeste mai departe »

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care […] ... 
Citeste mai departe »

Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost publicat de Moscova la 80 de ani de la semnare

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul rus a decis să-l publice şi să […] ... 
Citeste mai departe »