Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 15.1.2013 .
Un audit al Uniunii Europene a descoperit că proiectele UE din domeniul eficienţei energetice în statele membre nu sunt eficiente din punctul de vedere al cheltuielilor, relatează BBC.
Proiectele analizate de Curtea pentru Auditori s-au desfăşurat în Cehia, Italia şi Lituania. Aceste ţări au primit cele mai multe fonduri pentru astfel de proiecte între anii 2007-2013.
Autorităţile naţionale au folosit aceşti bani pentru a reabilita termic anumite clădiri, dar fondurile cheltuite nu vor fi recuperate decât peste 50 de ani, în medie, susţine raportul citat. Iar acest orizont de timp este mult prea îndepărtat. În unele cazuri, banii nu vor putea fi recuperaţi decât în 150 de ani. O astfel de întârziere ar depăşi speranţa de viaţă a clădirilor respective.
Într-un pachet de măsuri referitoare la energia verde, UE a impus ca termen limită, pentru atingerea unor ţinte de creştere a eficienţei energetice cu 20%, anul 2020.
Negociatorul Parlamentului European pe această problemă, europarlamentarul Verzilor, Claude Turmes, a spus că auditorii au dreptate atunci când cer o mai bună selecţie a proiectelor şi o mai bună evaluare a acestora.
“Transparenţa poate fi îmbunătăţită. Avem nevoie de o prioritate politică mai mare pentru eficienţă energetică şi personal calificat care să dezvolte politici naţionale şi să facă o planificare mai bună a proiectelor”, a spus el.
Auditorii au analizat 24 de proiecte din domeniu, cofinanţate de Fondul de Coeziune şi Fondul de Dezvoltare Regională al UE. Potrivit contractelor de cofinanţare, guvernele naţionale contribuie cu un procent în aceste investiţii.
Raportul deplânge lipsa datelor necesare, pentru că auditurile în domeniul energiei nu sunt obligatorii în Italia şi Lituania. În Cehia, unde ele sunt obligatorii, opţiunile recomandate pentru investiţii erau mult prea scumpe.
În septembie 2012, UE a adoptat Directiva privind Eficienţa Energetică, pentru a economisi 20% din energie. Reglementarea cere companiilor din domeniul energetic să reducă cu 1,5% anual cantitatea de energie pe care o vând clienţilor şi cere autorităţilor naţionale să reabiliteze termic cel puţin 3% dintre clădirile publice.
8.2.2013, 14:28
Am citit şi eu Raportul de audit.
Din păcate Romănia finanţează CET-urile, reabilitări termice locuinţe, şcoli, grădiniţe, etc, fără a ţine cont de alte aspecte importante: norme PSI, construire de centrale termice pentru cartiere, centrale termice locale pentru blocuri, montarea panourilor solare pentru cartiere (blocuri), etc.
Toate programele se desfăşoară sub oblăduirea primarilor, care au interese proprii nelimitate din punct de vedere financiar.
Totodată consumul specific de apă caldă este ( după părerea mea) neconcludentă. Indicele de locuitori/mp de suprafaţă locuibilă este depăşită de 20 de ani.
Recensământul din anii anteriori a fost o bâtaie de joc.
Pentru o strategie naţională totuşi ar trebui să cunoaştem nişte date apropiate de cele reale.