Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 3.9.2013 .
Banca Centrală Europeană (BCE) este pregătită să-şi susţină angajamentul de a face orice este necesar pentru a salva zona euro, utilizând programul său controversat de cumpărare de bonduri guvernamentale, a anunţat un membru al consiliului director al BCE, citat de EUObserver.
La o conferinţă organizată de Institutul German pentru Cercetare Economică din Berlin, Benoit Couere, membru al consiliului executiv al BCE, a spus că programul băncii de Tranzacţii Monetare (OMT) a rămas “necesar din perspectiva politicii monetare”. “OMT nu înseamnă doar cuvinte: Banca Centrală este pregătită complet să le utilizeze”, a spus el.
Banca, cu sediul la Frankfurt, a dezvăluit programul său OMT în august 2012, când preşedintele Mario Draghi a spus că BCE va face “orice va fi necesar” pentru a preveni situaţia în care ţările ar fi forţate să părăsească zona euro din cauza spiralei costurilor datoriei.
Programul permite BCE să cumpere bonduri guvernamentale cu scandeţe între 1-3 ani şi a fost apreciat, în mare parte, pentru că ar fi pus capăt temerilor legate de o posibilă destrămare a zonei euro. De asemenea, a calmat pieţele privind datoriile suverane ale blocului comunitar, scăzând costurile cărora trebuie să le facă faţă Italia şi Spania, privite ca “economii prea mari pentru a da faliment”.
BCE a insistat, de asemenea, că va folosi acest program doar dacă ţările continuă reformele dure asupra cărora s-a convenit cu fondul de împrumut european, Mecanismul European de Stabilitate (ESM).
În ceea ce-l priveşte, Couere a adăugat că programul nu va fi folosit pentru a determina fără discriminare scăderea bondurilor guvernamentale, care ar trebui să continue să reflecte fundamentele fiecărei economii în parte.
“Scopul OMT este unul îngust: să elimine temerile nejustificate că zona euro se va destrăma”, a explicat el. Deşi BCE a unducat că programul va cuprinde achiziţionarea nelimitată a unor bonuri guvernamentale, promisiunea mai trebuie testată în practică. “Ironia succesului este că până acum a fost doar un instrument psihologic. BCE nu a cumpărat nicio obligaţiune prin programul OMT, deocamdată”, a spus economistul şef al ING, Carsten Brzeski.