Bruxelles a anunțat regulile bătăliei pentru relocarea agențiilor din Londra

De Victor Bratu | 23.5.2017 .

Sediul din Londra al Agenției Europene a Medicamentului

Bruxelles-ul a stabilit criteriile după care va decide unde anume vor fi relocate după Brexit cele 2 agenții europene care funcționează în Londra, mai multe state europene luptând pentru a găzdui sediile celor doi reglementatori europeni.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, au anunțat luni, potrivit Financial Times, regulile după care vor fi alese, în octombrie 2017, noile locații pentru Agenția Europeană a Medicamentului și Autoritatea Bancară Europeană.

Într-un document transmis statelor membre, document studiat de Financial Times, cei doi președinți au fixat data de 31 iulie ca termen până la care statele membre pot depune oferte de găzduire a celor două agenții, care au împreună peste 1.000 de angajați.

Un prim ”criteriu obiectiv” subliniază importanța ”vitală” a ”continuității activităților”, o asigurare că agențiile pot funcționa înainte de acordul Brexit în locații  ”care păstrează și care sunt atrăgătoare pentru un staff înalt calificat”

Un al doilea criteriu îl reprezintă ”dorința de răspândire geografică a locațiilor în care agențiile își desfășoară activitatea”. Potrivit FT, acest criteriu ar indica o posibilă intenție a UE de a reloca cele 2 agenții în state care au aderat mai recent la UE- precum Bulgaria, România, Croația, Cipru și Slovacia- și care nu găzduiesc sediul vreunei agenții europene.

Documentul care stabilește criteriile după care se va juriza competiția conține 18 pagini, în care sunt listate condițiile tehnice care trebuie bifate în ofertele pe care statele membre le vor depune până la 31 iulie sau facilitățile pe care statele sunt dispuse să le ofere.

Printre acestea din urmă se numără chiar ”disponibilitatea statului ofertant de a suporta costurile cu chiria pentru spațiile puse la dispoziție, pentru perioade limitate sau pe termen nedefinit”.

Cât despre fișa spațiilor puse la dispoziție, este nevoie, de exemplu, ca în afara sediului propriu-zis al Agenției Europene a Medicamentului statul solicitant să asigure, în altă locație, un spațiu suplimentar de arhivare de ”600 mp și înălțime de 9 m”, împărțit în 34.000 de boxe.

”Licitația” va fi adjudecată de statul care convinge că pune la dispoziție o locație ușor accesibilă vizitatorilor iar în orașul respectiv sunt disponibile spații de cazare hotelieră pentru 30.000 de nopți anual în cazul Agenției Europene a Medicamentului sau 9.000 de nopți de cazare anual pentru Autoritatea Bancară Europeană.

Un al treilea ”criteriu obiectiv” face referire la capacitatea de a asigura facilități adecvate de educație, printre care se numără 648 de locuri în școli internaționale necesare înscrierii copiilor angajaților Agenției Europene a Medicamentului.

Comisia urmează să evalueze aplicațiile în luna septembrie, rezultatul urmând să fie prezentat într-o reuniune din octombrie a miniștrilor UE.

O importantă regulă decisă: niciun stat nu va găzdui ambele organisme. Pentru alegerea orașelor este necesar un vot cu majoritate simplă.

În urmă cu o săptămână, Politico scria că Parlamentul European încearcă să-i propună președintelui ales al Franței, Emmanuel Macron, un schimb avantajos: Franța să preia Agenția Europeană a Medicamentului, iar Belgia, mai precis Bruxelles, să devină singura locație în care să lucreze legislativul european.

(Citiți și: Propunere de deal Parlamentul European – Franța: preluați Agenția Medicamentului și cea Bancară, cedați Parlamentul European)

Pe data de 23 martie, Guvernul României a aprobat un memorandum pentru ca România să-și depună candidatura pentru relocarea la București a Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Printre atu-urile invocate de guvern: România deține o expertiză consistentă în domeniul medical, aflându-se în partea superioară în ceea ce privește numărul de absolvenți de școală medicală, iar, din 2007, 14.000 de români specializați în medicină și farmacie lucrează în țările Uniunii Europene.

Pentru a pregăti candidatura, Executivul a constituit un grup de lucru inter-instituționaldin care vor face parte Ministrul delegat al Afacerilor Europene, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătății, Autoritatea Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Afacerilor Externe.

(Citiți și: România candidează pentru relocarea la București a Agenției Europene a Medicamentului. Argument: 14.000 de medici și farmaciști români lucrează în UE)

Pe data de 1 mai, preşedintele Klaus Iohannis îndemna Guvernul României să se îngrijească repede de respectarea criteriilor logistice pentru mutarea Agenţiei Europene a Medicamentului de la Londra la Bucureşti, în caz contrar şansele pentru ca acest lucru să aibă loc fiind foarte mici.

Competiția pentru găzduirea sediului Agenţiei Europene a Medicamentului este acerbă, printre orașele care au anunțat deja că doresc să primească această autoritate europeană numărându-se Copenhaga, Amsterdam, Milano, Stockholm, Barcelona și Dublin. Bruxelles estimează că lista finală va conține cam 20 de orașe europene.

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Victor Bratu

Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Premierul Viorica Dăncilă o susține în continuare,  necondiționat, pe Rovana Plumb, pe care a propus-o pentru un post de comisar european din partea României. „Tot […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Infringement pe gaze: Comisia Europeană păsuiește România. Piața va fi liberalizată până la 1 aprilie 2021

Comisia Europeană a acordat României o amânare până la finele anului pentru conformarea la legislaţia din sectorul gazelor, după ce autorităţile române au propus un […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Casa Albă ia în considerarea delistarea companiilor chineze de la bursele americane

Administrația Trump ia în considerare măsura extremă  a delistării companiilor chineze de la bursele americane, potrivit unor surse citate de Reuters. Decizia ar duce escaladarea  […] ... 
Citeste mai departe »

Alexandra Pele

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Adrian N Ionescu

Marea Britanie / Peste 180.000 de români și-au depus actele pentru statutul post-Brexit

Aproape jumătate dintre românii înregistraţi în Marea Britanie şi-au depus documentele pentru obţinerea statutului pre-settled, a declarat Adina Bădescu, şef birou Brexit din cadrul Ministerului […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Vacanțele europenilor / Românii, cea mai mică pondere a concediilor în străinătate, cele mai mici cheltuieli medii per călătorie

Aproximativ 467 de miliarde de euro au cheltuit cetățenii europeni, în 2017, pentru călătorii, iar 26% din acest total le-a revenit germanilor, conform Eurostat. În […] ... 
Citeste mai departe »

Oficial, numărul românilor emigrați anul trecut, mai mic decât cel din 2017. Rectificările vor răsturna situația

Numărul românilor plecați anul trecut în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost de 238.926, mai mic decât cel din 2017, […] ... 
Citeste mai departe »

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care […] ... 
Citeste mai departe »

Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost publicat de Moscova la 80 de ani de la semnare

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul rus a decis să-l publice şi să […] ... 
Citeste mai departe »