Cardianul argentinian Jorge Mario Bergoglio – ales Papa Francisc I

De Elena Poenaru | 14.3.2013 .

Biserica Romano-Catolică are un nou Papă: cardianul Jorge Mario Bergoglio din Argentina, a fost ales ca Papa Francisc I, în a doua zi a reunirii Conclavului, relatează BBC.

Noul Papă va fi primul Suveran Pontif din afara Europei. El a fost primit cu urale şi aplauze de zecile de mii de credincioşi adunaţi în Piata Sf. Petru de la Vatican.

Noul Papă, este celde-al 266-lea al Bisericii Catolice, şi îl înlocuieşte, astfel, pe Benedict al XVI-lea, care a renunţat la Pontificat, în 28 februarie, la 85 de ani,invocând motive de sănăttate. Apărând la balconul de deasupra pieţei, el a cerut mulţimii de credincioşi să se roage pentru el şi a fost întâmpinat cu urale de bucurie atunci când a binecuvântat mulţimea.

Este primul Papă din America Latină şi primul iezuit care va fi pontificat.  Papa Francisc I are 76 de ani.

Cu doar o oră înaintea fumul al a apărut din coşul de fum al Capelei Sixtine, anunţând alegerea unuia dintre cardinaliîn funcţia de Papă.

Cardinalul francez Jean-Louis Tauran a anunţat alegerea sa cu cuvintele latine: “Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus Papam” (Vă anunţ cu mare bucurie. Avem Papă). Jurnaliştii de la faţa locului spun că a fost o alegere suprinzătoare, părintele argentinian neaflându-se printre favoriţii din această cursă înaintea alegerilor. Unii observatori se aşteptau la alegerea unui papă mai tânăr.

Cardinalii se aflau izolaţi de lume începând de marţi seara şi au avut patru voturi neconclusive, fiind nevoie de două treimi, 77 de voturi pentru a fi ales un Sfânt Părinte. Alegerea sa a întâmpinată cu aplauze şi la Catedrala Catolică cin Buenos Aires.

Alegerea unui papă ne-european prima dată în mai mult de 1.000 de ani, şi primul din America Latină (unde trăiesc 40% dintre catollicii din întreaga lume) relevă importanţa pe care o acordă cardinalii mărimii şi relevanţei credincioşilor catolici din afara Europei.

Reputaţie bună

Cardinalul Jorge Mario Bergoglio are o reputaţie de părinte modest, umil, care chiar şi atunci când a ocupat o funcţie importantă a mers la lucru cu autobuzul, a trăit într-un apartament mai degrabă decât într-un palat apostolic şi şi-a gătit singur cina.

În comparaţie cu predecesorul său, Benedict al XVI-lea, unii vor aminti vocaţia sa şi recomandarea de a fi mai degrabă un preot local, nu un cunoscător al vieţii interne din Vatican. El a descris inechitatea “ca pe un păcat social al cărei strigăt ajunge până în rai” şi asubliniat că Biserica trebuie să-i servească pe cei săraci şi oropsiţi.

Este perceput ca preferând viaţa din biserica locală birocraţiei administrative de la Vatican, considerată ca o plagă cu probleme de management şi nevoie de reformă.

Este primul Papă iezuit, membru al unui ordin vechi şi independent catolic, care nu s-a bucurat întodeauna de relaţii bune cu Roma. Oricum, a lucrat pentru mai multe comisii “curiale” ale Congregaţiei Veneraţiei Divine şi al Congregaţiei Disciplinei Sacramentelor.

Vorbeşte fluent italiana, ca şi germana şi spaniola, aşa că nu va avea probleme de comunicare cu cei din jurul său.

Are rădăcini italiene, ambii părinţi fiind italieni, ceea ce este văzut ca un avantaj ăn instituţia romană.

De asemenea, el are relaţii foarte bine cu comunitatea evreiească din Buenos Aires, primind diverse premii din partea unor organizaţii evreieşti, ceea ce subliniază recomandările sale privind legăturile între diferitele credinţe.

Este un evanghelist profund, care a criticat ceea ce a numit “boala spirituală a unei biserici auto-referenţiale” şi a cerut bisericii “să iasă din nou în stradă”.

Cine este Jorge Mario Bergoglio?

Bergoglio s-a născut la 17 decembrie 1936 în capitala argentiniană, într-o familie de italieni formată din Mario Bergoglio, un angajat al căilor ferate, şi Regina, potrivit Agerpres.

Jorge Mario Bergoglio a crescut în Buenos Aires, a învăţat în capitala argentiniană şi şi-a luat diploma de tehnician chimist, însă la scurt timp după absolvire a ales haina preoţească, decizie care l-a făcut să se înscrie la seminarul Villa Devoto, din Buenos Aires.

În 1958, Bergoglio a activat în ordinul Compańía de Jesús (Societatea sau Compania lui Iisus, ordinul iezuiţilor, aflat în serviciul direct al papei – n.r.), mutându-se la Santiago de Chile, unde a urmat studii umanistice, iar în 1964 s-a întors la Buenos Aires pentru a se dedica studiului

cheap viagra online

literaturii şi psihologiei, la colegiul El Salvador.

A studiat teologia între 1967 şi 1970 la Facultatea de Teologie a colegiului San José, în San Miguel de Tucumán (nordul Argentinei).

Sacerdoţiul său a început la 13 decembrie 1969, an în care îl găsim în Spania, la Universitatea Alcalá de Henares din Madrid, unde a predat în numeroase colegii, seminarii şi facultăţi. În 1972 s-a întors în Argentina.

În perioada 1980-1986, Bergoglio a fost profesor la Facultatea de Teologie din San Miguel şi rector al colegiului Facultăţii de Filosofie şi Teologie.

În 1986 a revenit în Europa, mai precis în Germania, pentru a-şi finaliza teza de doctorat, însă a fost transferat în oraşul Córdoba pentru a activa ca director spiritual şi confesor al ordinului Societăţii lui Iisus.

Numirea sa ca episcop s-a produs la 20 mai 1992, când papa Ioan Paul al II-lea l-a desemnat episcop al Diocezei din Auca şi episcop auxiliar al diocezei din Buenos Aires.

Cinci ani mai târziu, în 1997, a fost numit arhiepiscop coauditor de Buenos Aires şi, în 1998, la moartea arhiepiscopului şi cardinalului Quarracino, a devenit arhiepiscop de Buenos Aires.

Bergoglio a fost o figură marcantă a Conferinţei Episcopale a Argentinei, instituţie pe care a prezidat-o timp de şase ani, între 2005 şi 2011.

Potrivit Associated Press, Bergoglio este al doilea care ar fi obţinut cele mai multe voturi după Joseph Ratzinger, precedentul papă, în alegerile papale din 2005. El a fost mult timp specializat în tipul de muncă pastorală – supraveghind biserici şi preoţi – despre care unii spun că este o abilitate esenţială pentru un papă.

Străbunicul cardinalului Bergoglio s-a născut în nordul Italiei, lângă Asti, în regiunea Piemont, iar bunicul lui, Giovanni Angelo Bergoglio, s-a mutat în tinereţe la Torino, capitala regiunii Piemont, unde s-a născut tatăl lui Francisc I.

Tatăl noului Suveran Pontif s-a transferat apoi în Argentina, unde s-a născut noul Papă, Jorge Mario Bergoglio, care a menţinut legătura cu Italia şi cu regiunea Piemont, pe care a vizitat-o pentru prima dată la vârsta de 10 ani.

Primarul oraşului Asti, Fabrizio Brignolo, l-a invitat oficial să viziteze locul unde s-a născut străbunicul lui şi a declarat “Toţi locuitorii oraşului Asti sunt foarte mândri şi emoţionaţi că noul Suveran Pontif este de origine piemonteză”.

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Mariana Bechir

Bursa de Valori București a fost promovată la statutul de piață emergentă. Ce înseamnă asta pentru finanțarea economiei

Compania globală de evaluare FTSE Russell a promovat Bursa de Valori București (BVB) și implicit România la statutul de piata emergentă secundară de la cel […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Prăbușire cu 21% a industriei auto germane – risc de pierderi de miliarde de lei în industria de echipamente auto din România

Producția auto din Germania ar putea scădea cu circa 21% în aces an, ceea ce ar putea duce la o scădere direct proportională a cererii […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Comisia von der Leyen vs. Comisia Juncker: Schimbare de echilibru în Europa

Președintele-ales al Comisiei Europene a anunțat marți noua structură a executivului european. României i-a fost atribuit, prin viitorul comisar Rovana Plumb, portofoliul de la Transporturi. […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Fără precedent: România cere amânarea proceselor de la CEDO – nu mai are aparat care să o reprezinte

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, a solicitat Curții Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului (CEDO), amânarea cauzelor programate pentru începutul lunii septembrie, pentru că nu mai […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Întâlnirea Klaus Iohannis – Donald Trump. Mesajele transmise de Administrația americană și explicate de șeful statului român

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, marţi, la Casa Albă, de omologul său american, Donald Trump. Este pentru a doua oară, după întâlnirea din iunie […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Vacanțele europenilor / Românii, cea mai mică pondere a concediilor în străinătate, cele mai mici cheltuieli medii per călătorie

Aproximativ 467 de miliarde de euro au cheltuit cetățenii europeni, în 2017, pentru călătorii, iar 26% din acest total le-a revenit germanilor, conform Eurostat. În […] ... 
Citeste mai departe »

Oficial, numărul românilor emigrați anul trecut, mai mic decât cel din 2017. Rectificările vor răsturna situația

Numărul românilor plecați anul trecut în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost de 238.926, mai mic decât cel din 2017, […] ... 
Citeste mai departe »

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care […] ... 
Citeste mai departe »

Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost publicat de Moscova la 80 de ani de la semnare

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul rus a decis să-l publice şi să […] ... 
Citeste mai departe »