Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Iulian Soare | 28.4.2018 .
Dierctorul ESM Klaus Redling, vicepreşedintele CE Valdis Dombrovskis şi comisarul Pierre Moscovici; FOTO: neweurope.eu
Comisia Europeană (CE) şi instituţia Mecanismului European de Stabilitate (EMS) au stabilit principiile și metodele de cooperare în cadrul programelor EMS de asistență financiară și supravegherea post-program în situaţii de criză ale statelor membre.
Un memorandum pe această temă a fost semnat vineri, cu ocazia reuniunilor Eurogrup și ECOFIN de la Sofia.
Acesta conține aranjamentele operaționale privind schimburile de informații, confidențialitatea, potrivit unui comunicat CE.
Directorul general al ESM se va întâlni cel puțin de două ori pe an cu membrii Comisiei responsabili cu stabilitatea financiară și cu afacerile economice și financiare, pentru a discuta modalitățile de lucru stabilite în memorandum.
Memorandumul stabileşte mai multe detalii de cooperare, printre care:
„Memorandumul de astăzi reflectă obiectivele comune ale CE și ESM privind stabilitatea Zonei Euro și asigurarea unei guvernări eficiente a programelor de asistență financiară în statele membre. (…) Înaintând în dezvoltarea uniunii economice și monetare, va trebui să depunem eforturi pentru a consolida în continuare instrumentele noastre de gestionare a crizelor”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele CE pentru Euro și Dialogul Social, care răspunde și de stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital.
„Colaborarea strânsă dintre Comisie și ESM din ultimii ani a demonstrat că putem acționa cu succes și cu hotărâre în interesul zonei euro în perioade de criză. (…) Prin consolidarea bazelor de gestionare a crizelor, trimitem un semnal de încredere și stabilitate”, a spus și Pierre Moscovici, Comisarul pentru Afaceri Economice și Financiare, impozitare și vamă.
„Memorandumul de înțelegere formalizează cooperarea noastră de succes în programele de asistență financiară a ESM. Memorandumul de înțelegere stabilește responsabilitățile și competențele complementare pe care le au Comisia și ESM. Continuarea intensificării relațiilor noastre de lucru conduce la o situație avantajoasă pentru zona euro în ansamblu și pentru toate statele sale membre”, a adăugat Klaus Regling, directorul executiv al ESM.
Documentul nu modifică regulile și cadrul legal în care acționează cele două instituții. Rămân intacte competențele și responsabilitățile existente ale ambelor instituții, astfel cum sunt consacrate în legislația Uniunii Europene și Tratatul ESM.
De asemeni, Memorandumul nu aduce atingere nici unei reforme ulterioare a MES care ar putea fi convenite, potrivit comunicatului citat.