Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Bogdan Sava | 12.4.2012 .
Comisia Europeană va prezenta, săptămâna viitoare, o strategie privind stimularea creşterii economice în Uniunea Europeană, care solicită printre altele ridicarea restricţiilor impuse lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa forţei de muncă din unele state membre, scrie miercuri Financial Times, citat de AGERPRES.
Astfel, restricţiile împiedică persoanele calificate, fără un loc de muncă, să se deplaseze către ţări în care se manifestă penurie de forţă de muncă. Cererea CE de ridicare a respectivelor restricţii ar putea provoca controverse în Franţa, unde astfel de măsuri sunt încă în vigoare, iar problemele privitoare la migraţie se află în centrul campaniei pentru prezidenţiale a actualului şef al statului francez Nicolas Sarkozy.
Comisia le cere guvernelor din Uniunea Europeană să pună în aplicare o serie de măsuri pentru crearea de locuri de muncă, inclusiv reducerea unor taxe legate de muncă şi mutarea atenţiei pe impozitarea proprietăţii, energie şi taxele pe poluare.
Ţările care au notificat Comisia Europeană în legătură cu menţinerea restricţiilor pentru lucrătorii români şi bulgari până la finalul lui 2013 sunt Marea Britanie, Irlanda, Germania, Belgia, Franţa, Luxemburg, Malta, Olanda şi Austria. Italia a eliminat restricţiile respective la finalul anului.
În privinţa Spaniei, guvernul de la Madrid a decis în 22 iulie 2011 să suspende unilateral legislaţia europeană privind libera circulaţie a lucrătorilor români, ca urmare a unei perturbări grave generalizate a pieţei forţei de muncă şi i-a cerut Comisiei, aşa cum prevede clauza de salvgardare, să declare suspendată legislaţia UE în domeniu.
Executivul UE a aprobat cererea Spaniei în 11 august 2011, autorizând ţara să restricţioneze temporar accesul pe piaţa internă a forţei de muncă pentru lucrătorii români până în 31 decembrie 2012 ca urmare a unei perturbări grave a pieţei muncii, caracterizate de o rată a şomajului record în UE şi de o încetinire a redresării economice.