Cele 4 condiţii puse de Marea Britanie pentru rămânerea în UE

De Victor Bratu | 10.11.2015 .

La finalul a luni de zile de ofensivă diplomatică, premierul David Cameron prezintă public, marţi, scrisoarea adresată preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoare care conţine 4 obiectiveurmărite de Marea Britanie pentru a rămâne în interiorul Uniunii Europene.

Înaintea publicării planului de reformă conceput de Downing Street, Guvernul Marii Britanii a făcut pentru prima oară legătura între apartenenţa la Uniunea Europeană şi securitatea naţională, semn că premierul Cameron doreşte mai degrabă ca ţara sa să rămână în interiorul graniţelor UE.

Cele 4 obiective

Obiectivele urmărite de Marea Britanie nu au fost exprimate formal până marţi, dar acestea pot fi identificate din analiza mesajelor şi declaraţiilor transmise de Londra în ultimele luni:

Suveranitate.

Puteri sporite acordate parlamentelor naţionale, care să poată bloca legislaţia europeană. Marea Britanie cere un sistem de cenzură, care să permită statelor membre să modifice sau să respingă directivele europene considerate nepotrivite. Teoretic, acest mecanism ar trebui să fie aprobat de toate statele membre, nu impus de Marea Britanie.

Zona Euro şi restul.

Recunoaşterea explicită a faptului că euro nu este singura monedă a UE, mişcare care ar asigura statele care nu fac parte din uniunea monetară că nu sunt dezavantajate. Marea Britanie vrea ca statele care nu fac parte din Zona Euro să fie ferite de efectele unei posibile uniuni fiscale şi să primească asigurări că nu va mai contribui la bailout-urile viitoare.

Integrare.

Marea Britanie doreşte să nu fie obligată să participe la eforturile de construcţie a unei Uniuni mai strânse, care în viitor ar putea conduce la constituirea unei Uniuni politice.

Beneficii sociale.

Restrângerea accesului la beneficii sociale ale migranţilor. Concret, Marea Britanie doreşte să blocheze aceste cereri formulate de nou-veniţii în Regat, aceştia putând să aibe acces la beneficii sociale doar după  4 ani de la obţinerea rezidenţei.

Reversul medaliei

Deşi premierul Cameron a avertizat, luni, că ar putea susţine ieşirea Marii Britanii din UE în perioada dinainte de organizarea referendumului, dacă Uniunea refuză solicitările avansate, Financial Times afirmă că premierul britanic pare să dorească contrariul.

Pentru prima oară de la declanşarea acestei campanii, David Cameron a făcut legătură între statutul de membru UE al Marii Britanii de ideea de “securitate naţională”. Teoria a fost susţinută de Downing Street 10 cu citate din Lordul Richards, fost şef al Apărării, care consideră că Regatul Unit va fi “mai prosper şi mai sigur” în interiorul unei Europe reformate.

Diplomaţii europeni consideră că scrisoarea lui David Cameron nu face decât să limiteze agenda Londrei, care în viitor nu va mai putea avansa cereri suplimentare. Mai mult, solicitările premierului britanic sunt general cunoscute, însă niciodată nu au fost puse pe hârtie, oficial, iar această acţiune ar putea genera un val de contra-solicitări formulate de state europene, care ar complica negocierile.

“Imediat ce se publică scrisoarea, reforma va deveni o problemă europeană. Şi am putea avea surpriza să constatăm că nu doar Marea Britanie are solicitări în acest sens….”, afirmă un oficial european citat de FT.

Premierul olandez Mark Rutte a avertizat că Brexit-ul va transforma Marea Britanie “într-o economie medie, amplasată în mijlocul Oceanului Atlantic, între Europa şi Statele Unite”, situaţie care ar deveni “devastatoare pentru centrul financiar londonez”.

Ce mai doreşte David Cameron

  • Conservatorii britanici insistă să elibereze afacerile de “interferenţa excesivă” a Bruxelles-ului şi cer ca statele europene să primească libertatea de a încheia acorduri bilaterale de liber schimb cu state din Asia şi America.
  • O altă solicitare se referă la eliminarea barierelor comerciale din sectoarele servicii şi digital, pentru creearea unei pieţe unice reale, şi la măsuri specifice de protecţie acordate districtului economic din Londra.
  • Guvernul britanic susţine planurile de extindere ale Uniunii Europene, dar în interiorul unui mecanism care să prevină “migraţii majore de-a lungul continentului”.
  • Prim-ministrul Cameron a spus că se opune ideii de constituire a Armatei Europene şi că doreşte ca Poliţia britanică să fie eliberată de influenţele exercitate de UE. Cameron a mai spus că Marea Britanie nu va renunţa la moneda naţională în favoarea monedei unice europene.
  • Guvernul conservator va încerca să anuleze Human Rights Act, care obligă justiţia britanică să privească deciziile CEDO drept precedente pentru Marea Britanie, pe baza cărora să se constituie British Bill of Rights. Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu este o instituţie europeană, fiind înfiinţată prin decizie a Consiliului Europei, recunoscută de 47 de state membre, inclusiv Rusia şi Ucraina.

Precedente reacţii oficiale

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat că este gata să negocieze cu David Cameron „o înţelegere cinstită pentru Marea Britanie în UE”.

Lideri ai statelor UE au avertizat deja că nu sunt dispuşi să satisfacă multe dintre solicitările britanice, alţii, precum Angela Merkel, doresc ca Marea Britanie să rămână în UE dar nu sunt dispuşi să facă concesii importante.

Misiuni imposibile

David Cameron este conştient că propunerile sale „de reformă” ale UE necesită schimbarea tratatelor ce guvernează Uniunea Europeană. Schimbarea acestor tratate se poate face prin decizie unanimă a statelor membre, consens la care se poate ajunge cu mare dificultate în următorii 2 ani, până la termenul-limită stabilit de Marea Britanie pentru organizarea referendumului.

Orice tentativă de schimbare a legilor europene ce guvernează libertatea de mişcare va întâlni opoziţia fermă în special a statelor din Estul Europei. Şi Jean-Claude Juncker spunea că libertatea de mişcare este ne-negociabilă.

Restricţiile la beneficii sociale sunt de asemenea greu de obţinut, mai ales că inclusiv în interiorul Marii Britanii sunt voci prominente care afirmă că această solicitare este discriminatorie

La fel, cerinţa de “izolare” a City-ului Londonez a întâlnit opoziţia BCE şi a altor centre financiare europene.

Există însă precedente modificări ale tratatelor europene în favoarea unor state, aşa cum este cazul protocolului ataşat Tratatului de la Lisabona de care a beneficiat Irlanda.

Ce se întâmplă dacă David Cameron eşuează

David Cameron a evitat permanent să explice ce poziţie va adopta guvernul la referendum, dacă solicitările Marii Britanii sunt respinse.

Singura declaraţie pe această temă a fost: „Nu decidem nimic înainte”.

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Mariana Bechir

Bursa de Valori București a fost promovată la statutul de piață emergentă. Ce înseamnă asta pentru finanțarea economiei

Compania globală de evaluare FTSE Russell a promovat Bursa de Valori București (BVB) și implicit România la statutul de piata emergentă secundară de la cel […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Prăbușire cu 21% a industriei auto germane – risc de pierderi de miliarde de lei în industria de echipamente auto din România

Producția auto din Germania ar putea scădea cu circa 21% în aces an, ceea ce ar putea duce la o scădere direct proportională a cererii […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Comisia von der Leyen vs. Comisia Juncker: Schimbare de echilibru în Europa

Președintele-ales al Comisiei Europene a anunțat marți noua structură a executivului european. României i-a fost atribuit, prin viitorul comisar Rovana Plumb, portofoliul de la Transporturi. […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Fără precedent: România cere amânarea proceselor de la CEDO – nu mai are aparat care să o reprezinte

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, a solicitat Curții Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului (CEDO), amânarea cauzelor programate pentru începutul lunii septembrie, pentru că nu mai […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Întâlnirea Klaus Iohannis – Donald Trump. Mesajele transmise de Administrația americană și explicate de șeful statului român

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, marţi, la Casa Albă, de omologul său american, Donald Trump. Este pentru a doua oară, după întâlnirea din iunie […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Vacanțele europenilor / Românii, cea mai mică pondere a concediilor în străinătate, cele mai mici cheltuieli medii per călătorie

Aproximativ 467 de miliarde de euro au cheltuit cetățenii europeni, în 2017, pentru călătorii, iar 26% din acest total le-a revenit germanilor, conform Eurostat. În […] ... 
Citeste mai departe »

Oficial, numărul românilor emigrați anul trecut, mai mic decât cel din 2017. Rectificările vor răsturna situația

Numărul românilor plecați anul trecut în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost de 238.926, mai mic decât cel din 2017, […] ... 
Citeste mai departe »

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care […] ... 
Citeste mai departe »

Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost publicat de Moscova la 80 de ani de la semnare

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul rus a decis să-l publice şi să […] ... 
Citeste mai departe »