Adrian N Ionescu
Proiectul chinez al ”ratingului persoanei”: 6,15 milioane de oameni nu au putut să-și cumpere bilete de avion, în 2017, din cauza ”creditului social

Citeste mai departe »
De Alexandra Fusoi | 8.12.2011 .
Merkel şi Sarkozy trasează cinci puncte de discuţie pentru summit Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy i-au trimis miercuri preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, o scrisoare în care şi-au prezentat planul de salvare a zonei euro, care va deveni bază de discuţii la summitul de joi şi vineri. Scrisoarea conţine cinci propuneri principale – o procedură de sancţionare automată a deficitului excesiv, adoptarea unei „reguli de aur” pentru toate staele membre, limitarea participării sectorului privat în cazul restructurării datoriei unui stat european, politică de competitivitate şi convergenţă strictă, vot cu majoritate supercalificată şi nu unanimitate pentru accesul la fondurile de salvare europene. (Le Figaro)
Euro va fi refondat sau va dispărea Actuala criză a pus în mod clar în evidenţă lacunele din arhitectura Uniunii monetare europene, afirmă Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy în scrisoarea trimisă miercuri preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy. Prin această frază, ei exprimă adevărul gol-goluţ, deoarece moneda unică este ameninţată de implozie. Momentul este dramatic pentru că nimeni nu ştie exact care ar putea fi consecinţele de sistem ale prăbuşirii Uniunii economice şi monetare, iar summitul UE va fi decisiv pentru decizia privind intervenţia, în perspectivă, a Băncii Centrale Europene. (Le Temps)
Băncile centrale europene se pregătesc şi pentru prăbuşirea euro Unele bănci centrale din Europa au început să schiţeze planuri de intrevenţie pentru situaţia în care membrii zonei euro renunţă la moneda unică sau uniunea monetară se prăbuşeşte cu totul. Şi apar primele semne că băncile centrale se gândesc cum să readucă monede pentru care nu au mai fost tipărite bancnote din ianuarie 2002. În afara zonei euro, multe bănci centrale europene iau în calcul măsuri de protecţie pentru o posibilă prăbuşire a monedei, iar unele dintre ele, printre care se numără şi Elveţia, se gândesc la posibili înlocuitori ai monedei euro ca referinţă externă. (Wall Street Journal)
Londra are de pierdut, indiferent de rezultatul summitului UE Indiferent ce se întâmplă la summitul UE, Marea Britanie va avea de pierdut. Guvernul britanic recunoaşte că, dacă moneda euro se prăbuşeşte, şi economia britanică se va prăbuşi odată cu ea; dar şi dacă Europa reuşeşte să realizeze o uniune fiscală, Londra va fi şi mai marginalizată în privinţa deciziilor luate pe continent. Iar guvernul condus de David Cameron pare blocat în rolul de outsider fără putere, prins între forţele antieuropene şi acţiunile liderilor europeni în direcţia unei mai mari integrări fiscale în Europa, cu sau fără Marea Britanie (New York Times)
Presiuni interne asupra lui Cameron, înaintea summitului UE Conservatorii eurosceptici britanici se mobilizează şi exercită presiuni asupra premierului David Cameron, pentru a-l determina să adopte o poziţie fermă la summitul de la Bruxelles şi a obţine repatrierea unora dintre prerogativele cedate Uniunii Europene. Ei vor ca orice modificare a tratatelor UE, inclusiv una care ar viza doar cele 17 membre ale zonei euro, să facă obiectul unui referendum în Marea Britanie, dar şi ca Londra să recupereze prerogativele cedate UE. (The Guardian)