Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Paula Safta | 24.11.2011 .
Cu scopul de a suplini lipsa informaţiilor prezentate suspecţilor de crimă din unele state membre ale UE, deputaţii europeni din Comisia de Justiţie a aprobat miercuri o propunere prin care să acorde persoanelor private de libertate dreptul de a fi informate în legătură cu drepturile lor legale, sub forma unui document în formă scrisă, potrivit organizaţiei belgiene EUobserver.
“Scrisoarea drepturilor va informa persoanele arestate despre drepturile lor, într-o limbă pe care ele o înţeleg, inclusiv despre dreptul la interpretare şi traducere, precum şi despre dreptul de acces la un avocat”, a declarat europarlamentarul german Birgit Sippel, autor al raportului final, care a fost aprobat în unanimitate.
Dreptul la informare va deveni lege în doi ani, după va fi aprobat de majoritatea parlamentară şi de către ministerele de justiţie naţionale, în luna decembrie.
“În general, acesta este un pas înainte foarte pozitiv”, a spus Jodie Blackstock, director de politici în justiţie din cadrul UE, o organizatie britanică de drepturile omului.
Scrisoarea în Anglia şi Scoţia a fost luată ca un exemplu. “Aceasta este redactată într-o limbă pe care şi un copil de 12 ani o înţelege şi este disponibilă în 49 de limbi , chiar şi în format audio”, a adăugat el.
Cipru, Danemarca, Finlanda, Franţa, Grecia şi Slovenia nu furnizează în prezent nicio formă de declaraţie scrisă legată de drepturile deţinuţilor. Belgia, Bulgaria, Estonia, Ungaria, Irlanda, Lituania, Malta, Portugalia şi România nu oferă o scrisoare efectivă a drepturilor, dar aceste ţări au şi folosesc un alt tip de notificare scrisă.