Adrian N Ionescu
Proiectul chinez al ”ratingului persoanei”: 6,15 milioane de oameni nu au putut să-și cumpere bilete de avion, în 2017, din cauza ”creditului social

Citeste mai departe »
De Alexandra Fusoi | 13.12.2011 .
Sectorul financiar britanic, reglementat conform acordului fiscal european Comisia Europeană afirmă că sectorul financiar britanic va face totuşi obiectul noilor reglementări fiscale europene, în pofida faptului că premierul David Cameron s-a opus acordului fiscal adoptat de liderii UE la summitul de săptămâna trecută. „Dacă mişcarea lui Cameron a avut scopul de a împiedica reglementarea activităţii băncilor şi corporaţiilor financiare din City, aceasta nu se va întâmpla. Trebuie să tragem concluzii din criza financiară, iar acestea se aplică şi la sectorul financiar”, a declarat Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare. (The Guardian)
David Cameron exclude un referendum privind UE Prim-ministrul britanic, David Cameron, exclude varianta convocării unui referendum privind apartenenţa ţării la UE şi vrea să evite o renegociere de amploare a relaţiilor dintre Londra şi Bruxelles. El i-a avertizat pe conservatorii eurosceptici că au mers prea departe lansând atacuri la adresa liberal-democraţilor care au criticat poziţia Londrei la summitul UE şi a reamintit că statutul de membru UE a adus Marii Britanii beneficii economice şi diplomatice semnificative. „Marea Britanie rămâne membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, iar evenimentele de săptămâna trecută nu schimbă cu nimic situaţia”, a spus Cameron. (Daily Telegraph)
Pieţele europene, nemulţumite de acordul fiscal Pieţele financiare europene au înregistrat un recul luni, pe măsură ce s-au conturat dificultăţi politice şi juridice legate de acordul încheiat săptămâna trecută de liderii UE, investitorii fiind îngrijoraţi de riscul unor noi retrogradări ale ratingurilor statelor din zona euro. Iar BCE, care a cumpărat obligaţiuni guvernamentale, reducând uşor o creştere bruscă a costurilor pentru împrumuturile Spaniei şi Italiei, dar i-a dezamăgit pe investitorii care sperau că va adopta o strategie mai agresivă după summitul de la Bruxelles (Wall Street Journal)
Riscul retragerii unei ţări din zona euro, analizat de experţi Riscul ca Grecia sau altă ţară confruntată cu probleme economice grave să se retragă din uniunea monetară europeană nu mai poate fi exclus, iar această perspectivă i-a determinat pe liderii europeni să adopte săptămâna trecută reglementări fiscale stricte. La nivel oficial, această variantă nu este discutată public şi nici nu este inclusă în vreunul dintre tratatele care guvernează uniunea monetară. Însă, pe măsură ce Grecia şi alte economii confruntate cu probleme înţeleg că menţinerea în zona euro implică noi sacrificii, tot mai mulţi experţi încep să analizeze ce s-ar întâmpla dacă Grecia ar renunţa la moneda unică. (New York Times)
Un miliardar rus candidează la preşedinţia Rusiei Miliardarul rus Mihail Prohorov a anunţat că va candida la alegerile prezidenţiale din Rusia, împotriva actualului prim-ministru Vladimir Putin, după ce a luat „cea mai serioasă decizie” din viaţa sa. Partidul lui Putin, Rusia Unită, a obţinut la limită majoritatea în alegerile parlamentare, care au declanşat însă cele mai ample manifestaţii din ultimii ani, însoţite de acuzaţii de falsificare a rezultatelor scrutinului. Prohorov, în vârstă de 46 de ani, a făcut avere în anii ’90, când a cumpărat Norilsk Nickel, şi a vândut compania chiar înaintea izbucnirii crizei economice globale. (BBC)