Comisia Europeană: Noii imigranți ilegali depistați în UE, începând cu luna martie 2017, vor fi returnați în Grecia

De Adrian N Ionescu | 8.12.2016 .

Executivul de la Bruxelles a anunțat joi că din martie 2017 va fi repus în funcțiune, gradual, Regulamentul de la Dublin – ceea ce înseamnă că imigranții ilegli care vor fi identificați în statele membre vor fi retrimiși în Grecia, țara de intrare pe continent.

Regulamenul se va aplica numai refugiaților care vor sosi în Grecia începând cu 15 martie 2017, nu și celor aflați deja în diferite state UE.

La Sofia, ministrul de Externe bulgar a declarat că a cerut Comisiei Europene să pregătească un plan B pentru situația în care Ankara le va da drumul imigranților să plece spre UE.

Se reiau returnările către Grecia și Italia

Comisia a adoptat joi A patra recomandare privind reluarea transferurilor efectuate în temeiul Regulamentului Dublin către Grecia ca un pas în direcția funcționării normale a normelor sistemului Dublin.

Deoarece Atena și-a îmbunătățit semnificativ sistemul de azil, dar încă se confruntă cu presiunea unui flux migratoriu important, Comisia propune reintrarea treptată în funcțiune a Regulamentului Dublin (care spune că imigranții trebuie returnați în prima țară deintrare), înceând cu 15 martie 2017.

Reluarea transferurilor nu se va aplica retroactiv, ci va viza numai solicitanții de azil care au intrat în mod neregulamentar în Grecia începând cu 15 martie 2017 sau pentru care Grecia este responsabilă începând cu 15 martie 2017, spune documentul Comisiei.

Imigranții ar trebui să fie transferați numai dacă autoritățile elene dau asigurări individuale în fiecare caz că solicitantul va fi tratat în conformitate cu legislația UE.

De asemenea, persoanele vulnerabile care solicită azil, în special minorii neînsoțiți, nu vor fi transferați în Grecia.

Transferurile de refugiți din Grecia și Italia către statele membre

  • În luna noiembrie s-au înregistrat 1.406 transferuri, fiind până în prezent luna cu cel mai mare număr
  • Transferurile din Grecia s-au stabilizat la aproximativ 1.000 pe lună
  • În total, până în prezent au fost transferate 8.162 de persoane, dintre care 6.212 din Grecia și 1.950 din Italia.
  • Până în luna septembrie 2017, toți solicitanții de transfer eligibili din Grecia și Italia ar trebui să fie transferați în alte state membre.
  • Pentru asta, statele membre ar trebui să efectueze cel puțin 2.000 de transferuri pe lună din Grecia și 1.000 din Italia.
  • Începând din luna aprilie 2017, lunar, numărul de transferuri din Grecia ar trebui să fie de cel puțin 3.000 și din Italia – de 1.500 persoane.

Relocările din statele vecine Siriei

  • Au fost relocate 13.887 de persoane din cele 22.504 asupra cărora se convenise în temeiul programului din iulie 2015.
  • De la raportul precedent, un număr lunar record de 2.035 de persoane au fost relocate, în special din Turcia, Iordania și Liban.
  • Un număr suplimentar de 544 de refugiați sirieni au fost relocați din Turcia, ceea ce ridică la 2.761 numărul total de relocări din Turcia în temeiul Acordului UE-Turcia.

Tot joi, Comisia a decis să închidă procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Italiei și Greciei pentru nepunerea în aplicare a Regulamentului Eurodac ,deoarece în ambele state membre rata de înregistrare a amprentelor digitale ale resortisanților din țări terțe care au intrat în UE în mod neregulamentar pe la frontierele lor externe și cărora trebuia să li se preleveze amprente digitale este acum aproape de 100 %.

În ceea ce privește eliminarea vizelor pentru cetățenii turci, Comisia Europeană a anunțat joi, în cadrul celei de-a patra evaluări a Acordului UE – Turcia, că Ankara mai are de îndeplinit șapte obiective de referință pentru ca cetățenii acestei țări partenere să intre în Uniune fără vize.

“Comisia și Turcia au continuat dialogul pentru găsirea de soluții, inclusiv în ceea ce privește modificările legislative și procedurale necesare pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor rămase”, se spune într-un comunicat al CE, cu referire la măsurile Ankarei care afectează statul de drept.

Acordul UE-Turcia semnat în martie anul acesta a produs rezultate pozitive și numărul de traversări neregulamentare ale Mării Egee a rămas în mod considerabil mai scăzut decât înainte de adoptarea Declarației UE-Turcia.

Bulgaria cere Comisiei un plan B pentru situația în care Turcia le deschide refugiaților porțile spre UE

Ministrul bugar de Externe, Daniel Mitov, a declarta că a solicitat Comisiei un plan B în eventualitatea continuării răcirii relației dintre UE și Turcia și a ajungerii în punctul în care Ankara își va concretiza amenințarea de a-i lăsa pe imigranții din Orientul Mijlociu să vină în Europa.

“Am cerut Comisiei să înceapă să lucreze la planul B dacă retorica va căpăta o dimensiune reală”, a declarat minsitrul, adăugând:

“Noi sperăm că nu va fi cazul, dar politicile noastre nu se pot agăța doar de speranțe”

Reamintim că președintele Recep Erdogan a avertizat de mai multe ori Europa de riscul ruperii Acordului privind imigranții.

Turcia își va deschide granițele și va lăsa refugiații să plece spre Europa ”dacă UE continuă pe acest drum”, declara în urmă cu două săptămâni Erdogan, după ce Parlamentul European a cerut suspendarea negocierilor de aderare la UE.

Parlamentul European a vot recomandarea cu 479 de voturi pentru, 37 împotrivă, 107 abțineri, din cauza reacțiilor ”disproporționate” ale Ankarei după puciul eșuat din 15 iulie.

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Victor Bratu

Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Premierul Viorica Dăncilă o susține în continuare,  necondiționat, pe Rovana Plumb, pe care a propus-o pentru un post de comisar european din partea României. „Tot […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Infringement pe gaze: Comisia Europeană păsuiește România. Piața va fi liberalizată până la 1 aprilie 2021

Comisia Europeană a acordat României o amânare până la finele anului pentru conformarea la legislaţia din sectorul gazelor, după ce autorităţile române au propus un […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Casa Albă ia în considerarea delistarea companiilor chineze de la bursele americane

Administrația Trump ia în considerare măsura extremă  a delistării companiilor chineze de la bursele americane, potrivit unor surse citate de Reuters. Decizia ar duce escaladarea  […] ... 
Citeste mai departe »

Alexandra Pele

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Adrian N Ionescu

Marea Britanie / Peste 180.000 de români și-au depus actele pentru statutul post-Brexit

Aproape jumătate dintre românii înregistraţi în Marea Britanie şi-au depus documentele pentru obţinerea statutului pre-settled, a declarat Adina Bădescu, şef birou Brexit din cadrul Ministerului […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Vacanțele europenilor / Românii, cea mai mică pondere a concediilor în străinătate, cele mai mici cheltuieli medii per călătorie

Aproximativ 467 de miliarde de euro au cheltuit cetățenii europeni, în 2017, pentru călătorii, iar 26% din acest total le-a revenit germanilor, conform Eurostat. În […] ... 
Citeste mai departe »

Oficial, numărul românilor emigrați anul trecut, mai mic decât cel din 2017. Rectificările vor răsturna situația

Numărul românilor plecați anul trecut în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost de 238.926, mai mic decât cel din 2017, […] ... 
Citeste mai departe »

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care […] ... 
Citeste mai departe »

Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost publicat de Moscova la 80 de ani de la semnare

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul rus a decis să-l publice şi să […] ... 
Citeste mai departe »