Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Luminita Bogdan | 10.7.2013 .
Comisia Europeană a propus miercuri un mecanism unic de rezoluție pentru uniunea bancară în vederea completării mecanismului unic de supraveghere, care, odată ce va deveni operațional la sfârșitul anului 2014, va permite Băncii Centrale Europene (BCE) să supravegheze în mod direct băncile din zona euro și din alte state membre ce decid să adere la uniunea bancară.
Mecanismul unic de rezoluție ar garanta că, în cazul în care, în pofida unei supravegheri mai stricte, o bancă a cărei activitate face obiectul mecanismului unic de supraveghere s-ar confrunta cu dificultăți grave, rezoluția sa ar putea fi gestionată în mod eficient, reducând la minimum costurile suportate de contribuabili și de economia reală, arată un comunicat al Comisiei Europene.
Mecanismul unic de rezoluție propus ar aplica, în cadrul uniunii bancare, normele de fond în materie de redresare și rezoluție bancară, care urmează să fie adoptate în scurt timp. Miniștrii europeni de finanțe au ajuns luna trecută la un acord privind o abordare generală referitoare la aceste norme noi, iar Comisia pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European a adoptat un raport pe această temă la 20 mai.
Negocierile între Consiliu și Parlamentul European urmează să înceapă în curând, iar în această toamnă ar trebui să se ajungă la un acord final referitor la Directiva privind redresarea și rezoluția instituțiilor bancare.
Liderii UE și-au stabilit la summitul european de luna trecută obiectivul de a ajunge la un acord privind mecanismul până la sfârșitul anului 2013, astfel încât acesta să poată fi adoptat înainte de încheierea actualei legislaturi a Parlamentului European, în 2014. Astfel, mecanismul ar putea fi aplicat începând din ianuarie 2015, simultan cu Directiva privind redresarea și rezoluția instituțiilor bancare.