Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 23.4.2013 .
Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Serbia, după acordul încheiat vineri privind normalizarea relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo, relatează BBC.
Guvernul sârb a aprobat, luni, acordul mediat de UE cu fosta sa provincie Kosovo, ambele state dorind să facă parte din Uniune.
În Kosovo au existat violenţe sporadice de la conflictul armat din 1999. Multe ţări recunosc independenţa Kosovo, dar Serbia şi alte state, printre care Rusia şi China au refuzat să facă acest lucru. Cinci din cele 27 de state UE nu recunosc Kosovo: Spania, Grecia, România, Cipru şi Slovacia.
Serbia a insistat ca acordul de vineri, care garantează o mai mare autonomie majorităţii sârbe din nordul Kosovo, nu înseamnă recunoaşterea independenţei provinciei.
Comisia, care supraveghează negocierile de aderare, a precizat că recomandă ca negocierile pentru intrarea în UE să fie deschise cu Serbia.
Într-un raport al CE se spune că Serbia s-a angajat “activ şi constructiv” în dialogul cu Kosovo, şi şi-a îmbunătăţit cooperarea cu EULEX, misiunea de impunere a statului de drept din Kosovo .
Într-un raport separat, Comisia recomandă deschiderea negocierilor cu Kosovo pentru a se ajunge la un Acord de Stabilizare şi Asociere cu UE, un pas cheie pentru a începe necgocierile propriu-zise.
Comisia Europeană a mai propus ca Priştina să aibă dreptul să participe la 22 de programe ale UE. Propunerea necesistă aprobarea guvernelor UE pentru a fi pusă în practică.
Parlamentul kosovar din Priştina, ai cărui membri sunt etnici albanezi, au acceptat acordul de 15 puncte cu Serbia, într-un vot acordat duminică. Textul acordului spune că poliţia în muncipalităţle majoritar sârbe va fi formată din etnici sârbi, dar forţele de ordine vor rămâne parte a poliţiei din Kosovo, numită poliţia kosovară.