Concluziile G20 din Shanghai: Marile puteri se angajează să-și arate muniția în războiul valutelor

De Mariana Bechir | 28.2.2016 .

Summit-ul G20 din Shanghai s-a încheiat cu reiterarea unor angajamente de stimulare a creşterii economice globale, însă fără un plan de măsuri concrete în acest sens.

Una dintre promisiunile făcute de cei mai importanţi decidenţi ai politicilor fiscale şi monetare se referă la anunţarea în avans a unor măsuri ce ar putea duce la deprecierea modelor locale, astfel încât devalorizările să nu alimenteze un potenţial “război al valutelor”.

Cele mai dezvoltat economii ale lumii au anunţat sâmbătă că e nevoie să privească dincolo de dobânzi foarte scăzute şi de tipărirea de bani pentru a redresa creşterea economică, reîndreptându-şi atenţia către accelerarea reformelor structurale pentru a reporni activitatea economică, transmite Reuters.

Un comunicat de presă comun al miniştrilor de finanţe şi ai guvernatorilor celor mai mari 20 de economii din lume sintetizează principalele riscuri la adresa economiei mondiale, printre care fluxurile volatile de capitalo scădere accentuată a preţurilor materiilor prime şi un potenţial şoc al ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE).

“Redresarea globală continuă, însă rămâne neuniformă şi nu se ridică la ambiţiile noastre privind o creştere puternică, sustenabilă şi echilibrată”, se arată în comunicat.

“Politicile monetare vor continua să susţină activitatea economică şi să asigure stabilitatea preţurilor… însă politica monetară pe cont propriu nu poate duce la creştere sustenabilă”, se mai precizează în textul citat.

Încetinirea creşterii economice şi turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale au intesificat presiunile politice între marile puteri în ultima perioadă. De asemenea, alte motive de îngrijorare enumerate de liderii G20 se referă la exacerbarea tensiunilor geopolitice şi la criza refugiaţilor din Europa.

Referinţa la un eventual “Brexit” nu a fost inclusă în primele drafturi ale declaraţiei comune, potrivit unei surse citate de Reuters, însă aceasta figurează pe varianta finală ca urmare a insistenţelor delegaţiei britanice. Regatul va vota pe 23 iunie dacă doreşte sau nu să mai facă parte din UE.

“Credem că este în interesul naţional şi economic al Marii Britanii, al Europei şi al Statelor Unite ca UK să rămână în UE”, a declarat secretarul Trezoreriei americane, Jack Lew, la finele reuniunii.

Liderii G20 au convenit să folosească “toate instrumentele – monetare, fiscale şi structurale – pentru a atinge obiectivele de creştere economică ale grupului”.

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat că a simţit un sentiment de reînnoire a determinării G20 de a acţiona împreună, avertizând că în absenţa unei colaborări riscurile ar putea deraia.

Summit-ul de la Shanghai nu s-a încheiat însă cu niciun plan concret de acţiune pentru stimularea coordonată a repornirii activităţii economice, aşa cum se aşteptau unii investitori pe fondul turbulenţelor înregistrate de bursele internaţionale la începutul acestui an. Comentariile făcute de decidenţii politicii fiscale şi monetare din cele mai dezvoltate economii ale lumii arată că există încă numeroase divergenţe cu privire la modul ideal de acţiune.

Miniştrii de finanţe s-au pus de acord că “magnitudinea recentei volatilităţii a pieţei nu reflectă fundamentele economice de bază ale economiei mondiale”, potrivit comunicatului menţionat anterior.

Marile puteri vor anunţa în avans politici ce ar putea duce la deprecierea modelor

Pentru a reporni motoarele economiei, o implementare mai rapidă a reformelor structurale “ar trebui să dea un imbold creşterii potenţiale pe termen mediu şi să facă economiile nostre mai inovatoare, flexibile şi rezistente”.

Divergenţele au apărut pe teme precum stimularea creşterii economice prin acumularea de datorii, dar şi folosirea dobânzilor negative (Japonia).

Germania a fost clară, spunând că nu susţine un nou pachet de stimul, ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble declarând vineri că modelul de creştere bazat pe datorie şi-a atins limita.

“Chiar cauzează noi probleme, creşte datoriile, duce la formarea de bule şi la creşterea riscurilor, zombificând economia”, a arătat Schaeuble.

În comunicat mai este anunţată intenţia marilor puteri economice ale lumii de a se abţine de la ţintirea cursului de schimb pentru promovarea competitivităţii exporturilor, inclusiv prin devalorizări ale monedelor locale. G20 s-au angajat să se consulte “atent” în legătură cu politicile valutare.

Jeroen Dijsselbloem, preşedintele miniştrilor de Finanţe din zona euro, a precizat că statele G20 s-au înţeles să se informeze reciproc în legătură cu decizii ce ar putea duce la deprecierea monedelor locale.

China a încercat de asemenea să asigure că nu va mai deprecia yuan-ului, premierul Li Keqiang declarând în deschiderea lucrărilor de la Shanghai că nu există baze pentru continuarea devalorizării monedei chineze.

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Victor Bratu

Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Premierul Viorica Dăncilă o susține în continuare,  necondiționat, pe Rovana Plumb, pe care a propus-o pentru un post de comisar european din partea României. „Tot […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Infringement pe gaze: Comisia Europeană păsuiește România. Piața va fi liberalizată până la 1 aprilie 2021

Comisia Europeană a acordat României o amânare până la finele anului pentru conformarea la legislaţia din sectorul gazelor, după ce autorităţile române au propus un […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Casa Albă ia în considerarea delistarea companiilor chineze de la bursele americane

Administrația Trump ia în considerare măsura extremă  a delistării companiilor chineze de la bursele americane, potrivit unor surse citate de Reuters. Decizia ar duce escaladarea  […] ... 
Citeste mai departe »

Alexandra Pele

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Adrian N Ionescu

Marea Britanie / Peste 180.000 de români și-au depus actele pentru statutul post-Brexit

Aproape jumătate dintre românii înregistraţi în Marea Britanie şi-au depus documentele pentru obţinerea statutului pre-settled, a declarat Adina Bădescu, şef birou Brexit din cadrul Ministerului […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Vacanțele europenilor / Românii, cea mai mică pondere a concediilor în străinătate, cele mai mici cheltuieli medii per călătorie

Aproximativ 467 de miliarde de euro au cheltuit cetățenii europeni, în 2017, pentru călătorii, iar 26% din acest total le-a revenit germanilor, conform Eurostat. În […] ... 
Citeste mai departe »

Oficial, numărul românilor emigrați anul trecut, mai mic decât cel din 2017. Rectificările vor răsturna situația

Numărul românilor plecați anul trecut în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost de 238.926, mai mic decât cel din 2017, […] ... 
Citeste mai departe »

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care […] ... 
Citeste mai departe »

Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost publicat de Moscova la 80 de ani de la semnare

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul rus a decis să-l publice şi să […] ... 
Citeste mai departe »