Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Iulian Soare | 26.6.2013 .
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a renunţat să lanseze o procedură de monitorizare în privinţa Ungariei, avută în vedere ca urmare a amendamentelor constituţionale controversate adoptate de guvernul conservator al premierului Viktor Orban.
La finalul dezbaterilor aprinse pe această temă, membrii APCE au adoptat cu 135 de voturi pentru şi 88 împotrivă un amendament care decide “să nu fie lansată o procedură de monitorizare în privinţa Ungariei, ci să fie urmărită îndeaproape situaţia din această ţară şi să se facă un bilanţ al progreselor realizate”.
O procedură de monitorizare ar fi presupus să se verifice dacă Ungaria respectă strict principiile fundamentale ale Consiliului Europei – drepturile omului, democraţia şi statul de drept. Astfel de proceduri vizează de regulă statele nou venite în Consiliu şi ar fi fost văzută ca o jignire de actualul executiv al Ungariei, membră a organizaţiei din 1990.
Adversarii guvernului lui Orban se tem că acesta ar putea profita de majoritatea zdrobitoare, de peste două treimi, de care dispune în Parlament de la alegerile din 2010, pentru a înscrie în Constituţie reguli care ar fi foarte greu de modificat ulterior.
La mijlocul lui iunie, experţi în drept constituţional din Comisia de la Veneţia – organul consultativ al Consiliului Europei – au estimat că modificările aduse legii fundamentale ungare de guvernul Orban constituie un “risc” pentru democraţie, protecţia drepturilor omului şi statul de drept. Aceştia au salutat, totuşi, şi unele îmbunătăţiri comparativ cu proiectele iniţiale ale guvernului de la Budapesta.
Și Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European a adoptat săptămâna trecută un raport care critică sever ultimele modificări aduse Constituţiei Ungariei şi cere de urgenţă restabilirea “deplină” a statului de drept, respectarea independenţei justiţiei şi garantarea libertăţii de exprimare. Raportul urmează să fie supus plenului Parlamentului European în sesiunea de săptămâna viitoare.