Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 21.8.2013 .
În Marea Britanie creşte presiunea asupra poliţiei pentru a justifica reţinerea pentru interogatoriu, pe aeroport, a partenerului unui jurnalist al publicaţiei “The Guardian”, care a scris despre dezvăluirile lui Edward Snowden, potrivit BBC News.
Politicieni importanţi au declarat că poliţia trebuie să explice de ce David Miranda a fost reţinut, timp de 9 ore, pe aeroportul Heathrow din Londra.
Partenerul de viaţă al lui David Miranda este un jurnalist care a publicat documente oferite de colaboratorul NSA Edward Snowden. Poliţia a precizat că Miranda nu a fost arestat, dar acesta a declarat că a fost ţinut într-o cameră şi interogat de şase agenţi.
Keith Vaz, preşedintele comisiei pentru afaceri interne, şi secretarul pentru Interne al Cabinetului din umbră, Yvette Cooper, au declarat că poliţia trebuie să explice de ce au fost folosite acţiuni antiteroriste în cazul tânărului respectiv.
Miranda (28 de ani) a fost reţinut, duminică, pe aeroportul londonez, când se afla în drum dinspre Berlin spre Rio de Janeiro, unde locuieşte împreună cu partenerul său, jurnalistul “The Guardian” Glenn Greenwald.
Brazilia s-a plâns că detenţia bărbatului s-a făcut fără justificare, dar Ministerul britanic de Interne susţine că poliţia poate decide când trebuie să-şi folosească dreptul de a opri oamenii şi a-i interoga.
“Am fost ţinut într-o cameră, unde şase agenţi diferiţi veneau şi plecau şi discutau cu mine”, a spus Miranda. “M-au întrebat despre întreaga mea viaţă, despre tot. Mi-au confiscat computerul, jocul video, telefonul mobil, cardurile de memorie, totul”.
În Germania, David Miranda a stat acasă la realizatorul american de film Laura Poitras, care a colaborat şi ea la publicarea dosarelor Snowden, alături de Greenwald, la The Guardian, potrivit ziarului. Călătoria i-a fost plătită de publicaţia britanică, iar un purtător de cuvânt al The Guardian a declarat că acesta nu este angajat al ziarului, dar îl ajută deseori pe Greenwald în munca sa.
Miranda a fost reţinut potrivit art.7 din Actul Antiterorist 2000, care permite poliţiei să reţină şi să interogheze o persoană la aeroport, până la 9 ore, pentru a întreba în legătură cu posibila implicare în acte de terorism.
Cei reţinuţi au obligaţia de a oferi ofiţerilor orice informaţie care le este cerută, iar bunurile confiscate trebuie să le fie înapoiate după maximum 7 zile.
The Guardian s-a declarat “exasperat” de reţinerea lui Mianda şi cere ” explicaţii urgente din partea autorităţilor britanice” despre ceea ce s-a întâmplat.
Potrivit Ministerului de Interne, circa 97% din interogatoriile care au loc sub auspiciile art. 7 al Actului Antiterorist 2000, durează mai puţin de oră.
Greenwald a declarat că acţiunea poliţiei a fost, în mod clar, menită să “transmită un mesaj de intimidare celor care au scris despre dezvăluirile lui Snowden legate de NSA şi de serviciile secrete britanice”. “Nu l-au întrebat nimic despre terorism sau organizaţii teroriste, ci întreaga zi l-au întrebat despre articolele pe care le scriem, eu şi alţi ziarişti de la Guardian, despre afacerea NSA”.
El a precizat că va răspunde mult mai agresiv la aceste ameninţări şi va publica şi mai multe documente decât până acum.