Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 29.9.2012 .
Situația socială și în ceea ce priveşte ocuparea forței de muncă a rămas foarte gravă în UE, în al doilea trimestru al anului 2012, arată un Barometru european privind situaţia socială pe trimestul doi al anului 2012.
S-a înregistrat o creștere globală a șomajului, deși evoluția acestui indicator a fost inegală de la un stat membru la altul, situația financiară a gospodăriilor s-a deteriorat, iar gradul de sărăcie în rândul copiilor a crescut.
UE se află într-o perioadă de recesiune sau pe punctul de a intra în recesiune de la sfârșitul anului 2011, iar percepția generală este că situația economică a atins nivelul cel mai scăzut în ultimii trei ani.
În acest context, probabilitatea de a găsi un loc de muncă rămâne redusă în comparație cu anii anteriori crizei.
Grecia și Austria au înregistrat cel mai mare număr de ore lucrate de salariați cu normă întreagă în cursul primului trimestru al anului 2012, în timp ce Finlanda, Italia și Irlanda au înregistrat cel mai scăzut număr.
Deosebit de îngrijorător este faptul că șomajul se află într-o continuă creștere, afectând 25,3 milioane de persoane, ceea ce reprezintă un nivel fără precedent, și anume cu 2,6 milioane mai mult (+ 11,6%) decât în luna martie 2011.
Atingând 10,4% la nivelul UE, rata șomajului a crescut în 17 state membre, iar disparitățile s-au adâncit din nou între cele mai performante state membre ale UE, pe de o parte, și țările „periferice”, pe de altă parte.
Există în prezent o diferență fără precedent de 20,6 puncte procentuale între cea mai scăzută rată a șomajului (Austria, care înregistrează 4,5%) și cea mai ridicată rată a șomajului (Spania, care înregistrează 25,1%) din UE. Numărul șomerilor de lungă durată a crescut față de anul trecut în 15 state membre și a atins valoarea de 10,7 milioane. Șomerii de lungă durată reprezintă în prezent 4,5% din populația activă (+ 0,4 puncte procentuale într-un an).
Șomajul în rândul tinerilor a atins un nivel dramatic – 22,5% în UE în luna iulie – deși nu a continuat să crească în al doilea trimestru. Douăsprezece state membre au înregistrat rate ale șomajului de peste 25% și numai trei țări, Austria, Germania și Țările de Jos, și-au menținut o rată de sub 10%.
Scăderea veniturilor gospodăriilor
Venitul brut disponibil al gospodăriilor a scăzut în două treimi din țările UE între 2009 și 2011, cele mai mari scăderi înregistrându-se în Grecia (15,7%), Irlanda (9%) și Lituania, Spania, Cipru și Ungaria (fiecare peste 4%).
Această evoluție este în contrast puternic cu situația observată în țările nordice, Germania, Belgia, Slovenia și Franța, unde sistemele de protecție socială și piețele forței de muncă mai consolidate au permis continuarea creșterii veniturilor globale în timpul crizei.
Cu toate acestea, criza a afectat segmente semnificative ale populației și a determinat o creștere a sărăciei și în aceste țări. După cum era de așteptat, segmentul de populație din UE care se confruntă cu dificultăți financiare este mai mare ca niciodată.
Sărăcia în rândul copiilor
Sărăcia în rândul copiilor devine o problemă pentru un număr din ce în ce mai mare de gospodării, din cauza veniturilor insuficiente ale părinților și a sprijinului necorespunzător acordat gospodăriilor cu copii. Procentajul de copii expuși riscului de sărăcie (după transferurile sociale) variază de la aproximativ 10% în Danemarca și Finlanda, până la peste 20% în Spania, Grecia, Bulgaria, Portugalia, Italia, România, Letonia, Polonia, Lituania și Luxemburg.
Disparitățile în materie de creștere economică
În rândul celor mai mari state membre, economia a continuat să se dezvolte în Germania, Franța și Polonia, în timp ce în Italia și Regatul Unit s-a înregistrat o scădere economică. În al doilea trimestru al anului 2012, în Spania și Portugalia activitatea economică și ocuparea forței de muncă au înregistrat pierderi drastice.