Pieţele nu se lasă convinse de schimbările din Spania, Italia, Grecia

De Alexandra Fusoi | 21.11.2011 .

Mariano Rajoy, proaspătul viitorm premier conservator al Spaniei: cere pieţelor un răgaz pentru ţara sa "de preferinţă mai mult de jumătate de oră"

Principalul indicator al bursei de la Madrid a scăzut cu 1,2 la sută luni dimineaţă, la deschidere, în ciuda faptului că au câştigat conservatorii, care au anunţat planuri mari de reforme.

Conservatorii spanioli au obţinut o victorie categorică la alegerile legislative de duminică, dar promisiunile lor privind aplicarea unor noi măsuri de austeritate nu au reuşit să calmeze pieţele financiare.

Primele de risc pentru obligaţiunile guvernelor spaniol, italian şi francez au crescut din nou luni, investitorii orientându-se către bondurile germane, iar acţiunile europene au scăzut după ce Moody’s a avertizat în legătură cu ratingul de credit al Franţei.

Criza loveşte în nucleul zonei euro. Nu trebuie să ne facem iluzii în legătură cu aceasta”, a declarat comisarul european pentru Economie şi Afaceri Monetare, Olli Rehn, citat de Reuters.

În Spania, Partidul Popular, care a obţinut un mandat clar în urma alegerilor, a anunţat reforme ale pieţei muncii, sectorului bancar, dar şi ale bugetului.

Pe piaţa muncii, PP vrea să reducă numărul salariilor compensatorii în caz de concediere, să decupleze creşterile de salarii de inflaţie, să instituie productivitatea drept criteriu pentru creşterile salariale şi să impună negocierea salarială la nivel de companie şi nu la nivel de ramură.

În sectorul bancar, conservatorii vor să oblige băncile să evalueze proprietăţile la preţul pieţei şi ulterior să recapitalizeze băncile care rămân cu deficite importante, existând posibilitatea de a solicita finanţare din fondul de salvare financiară european. Partidul Popular are în vedere şi o consolidare a sectorului bancar, după măsurile luate de Executivul socialist.

În ceea ce priveşte reforma bugetară, Spania trebuie să se menţină în ţintele de deficit convenite la nivel european, pentru a îndepărta temerile că Madridul va ajunge în situaţia Greciei, Irlandei sau Portugaliei. Partidul Popular îşi propune pentru 2012 o ţintă de deficit public de 4,4 la sută din PIB, dar nu exclude posibilitatea impunerii unor noi reduceri salariale în sectorul bugetar şi intenţionează să reintroducă reduceri de impozite pentru achiziţiile de locuinţe noi.

Liderul conservator a anunţat şi că intenţionează să îi susţină, prin reduceri de taxe, pe întreprinzători, firmele mici şi mijlocii şi persoanele fizice autorizate şi vrea să modifice sistemul de colectare a TVA.

Noul guvern conservator va fi însă învestit în funcţie abia în decembrie, iar şansele ca investitorii să-şi recapete încrederea în Madrid până atunci sunt reduse.

Spania stă mai bine decât Grecia sau Italia.

În Grecia, noul premier tehnocrat încearcă luni să convingă autorităţile de la Bruxelles să deblocheze o nouă tranşă din fondul de salvare, în timp ce costurile pentru împrumuturile Spaniei şi Italiei au atins niveluri considerate săptămâna trecută aproape nesustenabile, înaintea intervenţiei Băncii Centrale Europene. Tot luni, agenţia Moody’s a avertizat că o recentă scădere a ratelor dobânzii la creditul guvernului francez ar putea avea un impact negativ asupra ratingului creditului Franţei.

Premierul grec, Lucas Papademos, se întâlneşte luni cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi cu liderul Eurogrup, Jean-Claude Juncker, după o rundă de discuţii dure avute de reprezentanţii FMI, UE şi BCE la Atena.

În Italia, noul premier Mario Monti, instalat în funcţie săptămâna trecută, ar putea avea dificultăţi în ceea ce priveşte obţinerea sprijinului pentru măsurile de austeritate, pe care le-ar putea prezenta în termen de două săptămâni.

Conservatorii spanioli preiau însă o economie aflată într-o situaţie complicată, iar refacerea încrederii în termen scurt va fi dificilă. Economia nu şi-a revenit încă după criza imobiliară din 2008, şomajul a crescut rapid, atingând cote alarmante şi stabilizându-se la un nivel-record de peste 20 la sută din populaţia activă, iar autorităţile au redus de la 1,3 la 0,8 la sută previziunile de creştere pentru 2012. Pe de altă parte, c o datorie naţională de circa 61 la sută din PIB, Spania se situează mult în urma Greciei (145 la sută), dar şi a Germaniei (83 la sută).

Şi toată lumea aşteaptă ca Mariano Rajoy să acţioneze rapid; el a cerut însă, cu câteva zile înainte de alegeri, un răgaz înainte de aplicarea reformelor, „de preferinţă mai mult de jumătate de oră”.

În discursul susţinut imediat după anunţarea rezultatelor alegerilor de duminică, Rajoy a anunţat că îi va convoca pe liderii celor 17 guverne regionale, pentru a găsi o soluţie comună, în condiţiile în care cheltuielile excesive ale regiunilor fac imposibilă atingerea ţintei de deficit public de 6 la sută în 2011.

Guvernul socialist spaniol condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero a fost doar ultima „victimă” a crizei europene, după cele din Irlanda, Portugalia, Grecia şi Italia. Schimbarea de guvern de la Madrid are loc la mai puţin de o lună după demisiile premierului elen, Giorgios Papandreou, şi a prim-ministrului italian, Silvio Berlusconi, înlocuiţi de tehnocraţi. Totuşi, schimbarea din Spania a fost ceva mai puţin brutală, Rajoy venind la putere în urma alegerilor, cu un mandat clar şi cu o majoritate confortabilă în Parlament.

Deşi va fi învestit oficial în funcţie abia în a doua jumătate a lunii decembrie, el poate anunţa măsuri care să îi convingă pe investitori că poate gestiona situaţia eficient. Până acum, victoria conservatorilor nu a impresionat pieţele – principalul indicator al bursei de la Madrid a scăzut cu 1,2 la sută luni dimineaţă, la deschidere.

Un raspuns

  1. În Europa: 22 Noiembrie 2011 – „ Mini-Nabucco “ « Actualităţi Europene
    22.11.2011, 07:05

    […] Pieţele nu se lasă convinse de schimbările din Spania, Italia, Grecia. Principalul indicator al bursei de la Madrid a scăzut cu 1,2 la sută luni dimineaţă, la deschidere, în ciuda faptului că au câştigat conservatorii, care au anunţat planuri mari de reforme.  Conservatorii spanioli au obţinut o victorie categorică la alegerile legislative de duminică, dar promisiunile lor privind aplicarea unor noi măsuri de austeritate nu au reuşit să calmeze pieţele financiare. Primele de risc pentru obligaţiunile guvernelor spaniol, italian şi francez au crescut din nou luni, investitorii orientându-se către bondurile germane, iar acţiunile europene au scăzut după ce Moody’s a avertizat în legătură cu ratingul de credit al Franţei. „Criza loveşte în nucleul zonei euro. Nu trebuie să ne facem iluzii în legătură cu aceasta”, a declarat comisarul european pentru Economie şi Afaceri Monetare, Olli Rehn, citat de Reuters. Pe piaţa muncii, PP vrea să reducă numărul salariilor compensatorii în caz de concediere, să decupleze creşterile de salarii de inflaţie, să instituie productivitatea drept criteriu pentru creşterile salariale şi să impună negocierea salarială la nivel de companie şi nu la nivel de ramură. În sectorul bancar, conservatorii vor să oblige băncile să evalueze proprietăţile la preţul pieţei şi ulterior să recapitalizeze băncile care rămân cu deficite importante, existând posibilitatea de a solicita finanţare din fondul de salvare financiară european. Partidul Popular are în vedere şi o consolidare a sectorului bancar, după măsurile luate de Executivul socialist. Mai multe in Cronica Europeana. […]

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Mariana Bechir

Bursa de Valori București a fost promovată la statutul de piață emergentă. Ce înseamnă asta pentru finanțarea economiei

Compania globală de evaluare FTSE Russell a promovat Bursa de Valori București (BVB) și implicit România la statutul de piata emergentă secundară de la cel […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Prăbușire cu 21% a industriei auto germane – risc de pierderi de miliarde de lei în industria de echipamente auto din România

Producția auto din Germania ar putea scădea cu circa 21% în aces an, ceea ce ar putea duce la o scădere direct proportională a cererii […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Comisia von der Leyen vs. Comisia Juncker: Schimbare de echilibru în Europa

Președintele-ales al Comisiei Europene a anunțat marți noua structură a executivului european. României i-a fost atribuit, prin viitorul comisar Rovana Plumb, portofoliul de la Transporturi. […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Fără precedent: România cere amânarea proceselor de la CEDO – nu mai are aparat care să o reprezinte

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, a solicitat Curții Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului (CEDO), amânarea cauzelor programate pentru începutul lunii septembrie, pentru că nu mai […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Întâlnirea Klaus Iohannis – Donald Trump. Mesajele transmise de Administrația americană și explicate de șeful statului român

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, marţi, la Casa Albă, de omologul său american, Donald Trump. Este pentru a doua oară, după întâlnirea din iunie […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Vacanțele europenilor / Românii, cea mai mică pondere a concediilor în străinătate, cele mai mici cheltuieli medii per călătorie

Aproximativ 467 de miliarde de euro au cheltuit cetățenii europeni, în 2017, pentru călătorii, iar 26% din acest total le-a revenit germanilor, conform Eurostat. În […] ... 
Citeste mai departe »

Oficial, numărul românilor emigrați anul trecut, mai mic decât cel din 2017. Rectificările vor răsturna situația

Numărul românilor plecați anul trecut în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost de 238.926, mai mic decât cel din 2017, […] ... 
Citeste mai departe »

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care […] ... 
Citeste mai departe »

Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost publicat de Moscova la 80 de ani de la semnare

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul rus a decis să-l publice şi să […] ... 
Citeste mai departe »