Date preliminare anunțate în întreaga Europă – tabloul economiilor europene

De Victor Bratu | 13.5.2015 .

europaȚările din Europa au raportat miercuri estimările semnal pentru trimestrul I 2015, analiștii estimând că cifrele de creștere economică ar putea zugrăvi o imagine de ansamblu relativ încurajatoare.

Statisticile pot fi privite și în acest mod: doar 2 state- Finlanda și Grecia- sunt în recesiune, economia europeană a crescut peste cele ale Marii Brinanii sau SUA, iar prognoza generală de creștere a fost ratată cu numai 0,1%.

Economiști din întreaga Europă erau convinși că în Eurozonă creșterea economică s-ar apropia de 0,5% în primul trimestru, devansând economia britanică, care a crescut cu 0,3%, și cea a SUA, care abia a depășit 0%.

O monedă euro relativ slabă și pe un preț ieftin al petrolului au contribuit la efervescența economică din ultima perioadă, iar BCE consideră că și schema QE a contribuit la sporirea încrederii în zona euro și la stimularea creditării.

Concluzia finală: Economia Zonei euro a înregistrat o creștere de 0,4% în primul trimestru, în special cu aportul Ciprului și Franței. Din rândul statelor aflate în afara zonei, România are din nou o bună performanță.

Taabloul general, în cele ce urmează:

Germania și sindromul Bayern Munchen

Germania a anunțat o creștere economică de 0,3% pe trimestrul I 2015, mai slab decât se estima inițial- analiștii se așteptau la o creștere de 0,5%. Față de trimestrul IV din 2014 există o scădere de 0,7%.

Carsten Brzeski, economist al ING, este de părere că situația economiei germane seamană cu cea a echipei de fotbal de top din Bundesliga: ”Așa cum am văzut marți, în semifinala Champions League, o bună performanță cu este mereu suficientă să te menții în top. Așa cum Bayern Munchen (eliminată din competiție chiar dacă a învins Barcelona) va discuta, foarte probabil, noi investiții în echipă, așa ar trebui să procedeze și guvernul federal. Piața muncii pare că a ajuns la saturație, deci numai noi reforme structurale ar putea să scadă în continuare rata șomajului. În ceea ce privește investițiile, cu excepția sectorului construcțiilor, producția industrială se deplasează aproape pe orizontală deja de 4 ani.”

Franța, creștere generată de consum

Ministrul francez de Finanțe, Michel Sapin, s-a declarat satisfăcut de performanța economică a țării sale. Cifrele oficiale indică o creștere de 0,6%– ”definitiv confortabilă” a fost caracterizarea ministrului Sapin, care așteaptă rezultate asemănătoare și în trimestrele următoare.

Procentul de creștere de 0,6% din trimestrul I reprezintă cea mai bună performanță din ultimii 2 ani ai unei economii care a stagnat în trimestrul IV din 2014.

Potrivit statisticii franceze, INSEE, performanța economiei franceze are la bază o creștere a cheltuielilor casnice (consum), nu investițiile (GFCF), care au scăzut.

insee
Click pentru mărire

Diego Iscario, economist al IHS Global Insight, consideră că economia Franței va urma în viitor trendul ascendent cu toate că rata șomajului rămâne mare în continuare: ”Accelerarea rapidă din primul trimestru ar putea fi un semn că în tot anul 2015 creșterea ar putea fi mai mare de 1%, cât estimează guvernul francez. Cu toate acestea, nu cred că performanța economică ar putea fi atât de bună încât să conducă la o scădere semnificativă a ratei șomajului.”

Finlanda în recesiune

Vești proaste pentru Finlanda- economia națională a scăzut cu 0,1% în primul trimestru al anului, arată cifrele oficiale, cifre care anunțau în ultimul trimestru al anului trecut o contracție de 0,3%.

Din graficul de mai jos reiese că economia finlandeză se află în dificultate de la finalul anului 2012.

graf
Click pentru mărire

Economia Finlandei suferă din cauza mai multor probleme. Creșterea a fost afectată de măsurile de austeritate impuse în încercarea de a coborî deficitul către ținta impusă la nivel european. Finlanda nu a depășit nici problemele generate de declinul accentuat al companiei-fanion, Nokia, sau de impasul în care se află industria lemnului. Țara a fost afectată și de sancțiunile impuse Rusiei din cauza crizei Ucrainene.

Situația prezentă va genera inclusiv un avertisment din partea UE, care va emite un avertisment Finlandei din cauza deficitului bugetar.

Economia Greciei s-a comprimat din nou

Economia Greciei s-a comprimat cu 0,2%, în primele 3 luni ale acestui an, după ce în ultimele 3 din 2014 înregistrase un minus 0,4%. Grecia intrase pe pantă ascendentă anul trecut, furnizând speranțe că economia poate lăsa definitiv în spate criza, însă incertitudinea politică a ultimelor luni a afectat puternic cererea.

Cu o trezorerie practic goală, cu plata salariilor și pensiilor în pericol, Atena pare că stopează căderea economică, dar asta nu ajunge- guvernul Greciei trebuie să ajungă la un compromis cu creditorii, creditori care insistă ca oficialii să renunțe la promisiunile de creștere a salariului minim sau acordarea celei de-a 13 pensii de Crăciun.

Marea Britanie – crește șomajul, cresc salariile, scade creșterea economică

Rata șomajului în Marea Britanie a atins nivelul de 5,5%, cel mai ridicat din 2008 încoace.

Potrivit statisticilor oficiale, cifra șomerilor din Regatul Unit este de 1,83 milioane, iar câștigurile medii din primele 3 luni din 2015 au crescut cu 1,9%. În raport cu dolarul american, lira sterlină a atins un maxim al ultimelor 5 luni, fiind cotată la 1,5727 dolari americani.

Aceste date au fost anunțate înainte ca Banca Angliei să publice raportul pe inflație, raport care diminuează estimările de creștere economică pentru întregul an 2015, la 2,4% față de estimarea de la început de an- 2,9%. Pe primul trimestru, economia Marii Britanii a înregistrat o creștere de 0,3%.

Datele Olandei, Slovaciei, Italiei, Portugaliei și Ciprului

Datele de ansamblu, în graficul de mai jos:

tablouEUR
Click pentru mărire

Economia Olandei înregistrează o creștere mai lentă în primul trimestru față de cel precedent- 0,4% față de 0,8%.

Economia Slovaciei a crescut cu 0,8%, devansând previziunea de 0,6%. Austria a anunțat date preliminare în aprilie, anunțând o creștere de 0,1%.

Economia Ciprului dă semne clare că se distanțează de criza din 2013, cifra de creștere economică anunțată fiind de 1,6%.

Și Portugalia a raportat o creștere de 0,4% în primele 3 luni din 2015, ceva mai puțin decât se estima, dar egal cu cifra trimestrului IV din 2014.

Italia a anunțat o creștere de 0,3%, mai mare decât estimatul.

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Victor Bratu

Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Premierul Viorica Dăncilă o susține în continuare,  necondiționat, pe Rovana Plumb, pe care a propus-o pentru un post de comisar european din partea României. „Tot […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Infringement pe gaze: Comisia Europeană păsuiește România. Piața va fi liberalizată până la 1 aprilie 2021

Comisia Europeană a acordat României o amânare până la finele anului pentru conformarea la legislaţia din sectorul gazelor, după ce autorităţile române au propus un […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Casa Albă ia în considerarea delistarea companiilor chineze de la bursele americane

Administrația Trump ia în considerare măsura extremă  a delistării companiilor chineze de la bursele americane, potrivit unor surse citate de Reuters. Decizia ar duce escaladarea  […] ... 
Citeste mai departe »

Alexandra Pele

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Adrian N Ionescu

Marea Britanie / Peste 180.000 de români și-au depus actele pentru statutul post-Brexit

Aproape jumătate dintre românii înregistraţi în Marea Britanie şi-au depus documentele pentru obţinerea statutului pre-settled, a declarat Adina Bădescu, şef birou Brexit din cadrul Ministerului […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Vacanțele europenilor / Românii, cea mai mică pondere a concediilor în străinătate, cele mai mici cheltuieli medii per călătorie

Aproximativ 467 de miliarde de euro au cheltuit cetățenii europeni, în 2017, pentru călătorii, iar 26% din acest total le-a revenit germanilor, conform Eurostat. În […] ... 
Citeste mai departe »

Oficial, numărul românilor emigrați anul trecut, mai mic decât cel din 2017. Rectificările vor răsturna situația

Numărul românilor plecați anul trecut în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost de 238.926, mai mic decât cel din 2017, […] ... 
Citeste mai departe »

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care […] ... 
Citeste mai departe »

Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost publicat de Moscova la 80 de ani de la semnare

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul rus a decis să-l publice şi să […] ... 
Citeste mai departe »