Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 21.10.2013 .
Guvernul francez este implicat într-o dispută privind repatrierea unei eleve rome din Kosovo şi a familiei sale, după ce a fost dată jos din autobuzul şcolii sale, potrivit BBC.
Leonarda Dibrani, de 15 ani, a fost expulzată, împreună cu părinţii săi şi alte cinci rude, după ce au pierdut bătălia pentru azil în Franţa. Când a fost emis ordinul, ea era pe terenul şcolii şi a fost evacuată, în faţa celorlalţi copii.
Leonarda a spus la un post de radio francez că i se refuză dreptul la educaţie în Kosovo şi ar vrea să rămână în Franţa pentru a-şi termina studiile. Guvernul a început o anchetă pentru a vedea modul în care a fost rezolvat cazul.
Premierul Jean-Marc Ayrault a declarat în faţa Parlamentului că dacă s-a făcut o greşeală în acest caz, familia s-ar putea întoarce în Franţa pentru ca situaţia să fie rezolvată, cu respectarea “legilor, practicilor şi valorilor franceze”. Ministrul de Interne, Manuel Valls, a susţinut, însă, decizia de expulzare. Luna trecută, el a declarat că persoanele rome sunt incompatibile cu stilul de viaţă francez.
Valls este politicianul favorit, în sondajele de opinie, dar a fost criticat puternic de activiştii pentru drepturile omului şi personalităţi din propriul partid, pentru comentariile sale discriminatoare.
Criticii acuză administraţia Hollande de adoptarea aceleiaşi poziţii dure în problema romilor, pe care o avea predecesorul său conservator Nicolas Sarkozy.
Familia Dibriani a părăsit Kosovo pentru a se stabili în Franţa, în urmă cu cinci ani, şi locuia la Levier, în regiunea Doubs din estul Franţei. Ei au acuzat discriminarea din Kosovo, pentru a cere azil politic. Un ordin de expulzare a fost emis, însă, după ce au pierdut bătălia pentru azil. După două amânări, evacuarea a fost programată pentru această lună, iar tatăl ei, care a fost reţinut într-un alt oraş, a fost expulzat în 8 octombrie.
În 9 octombrie, Leonarda a fost dată jos din autobuzul şcolii şi împreună cu familia ei, urcată în avion şi trimisă în aceeaşi zi, la Priştina. Ei trăiesc de atunci în oraşul divizat etnic Mitroviţa, unde, spune ea, au fost izolaţi pentru că sunt romi.
Recent, oragnizaţia Amnesty International a anunţat că peste 10.000 de romi au fost expulzaţi din tabere ilegale din Franţa, în prima jumătate a anului. Circa 20.000 de romi s-au stabilit în Franţa, venind în special din România, Bulgaria şi părţi ale fostei Iugoslavii, cum ar fi Kosovo.