Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 19.9.2012 .
Noi proteste anti-japoneze au avut loc în China, marţi, din cauza disputelor pe tema insulelor din Marea Chinei de Est şi a tensiunilor create în jurul comemorării invaziei japoneze a părţii de nord-est a Chinei.
Mii de demonstranţi au ieşit în stradă şi au scandat sloganuri, în faţa Ambasadei Japoniei din Beijing, în timp ce forţele de ordine patrulau pe străzi. Paza de coastă japoneză a anunţat că mai multe nave chineze se află în apele de lângă insulele cunoscute sub numele de Senkaku în japoneză şi Diaoyu în chineză, relatează BBC.
Doi activişti japonezi au ajuns, pentru scurt timp, pe una dintre insule, marţi. Tensiunile pe marginea acestui subiect au declanşat temeri privind posibilitatea declanşării unui conflict naval. În septembrie 1931, soldaţi japonezi au aruncat în aer, într-un incident cunoscut sub numele de Mukden, o cale ferată în Manciuria, dând vina pe dizidenţi. Acest incident a fost apoi un pretext pentru a invada partea de nord-est a Chinei.
Speranţe pentru o soluţie paşnică
După o întâlnire cu secretarul american pentru Apărare, Leon Panetta, ministrul chinez al Apărării le-a spus jurnaliştilor că Beijingul speră la o rezolvare paşnică a disputei cu Japonia. “Ne rezervăm dreptul de a acţiona mai departe, deşi sperăm să rezolvăm problema prin negocieri pacifiste”, a spus Liang Guanglie.
Panetta s-a aflat la Beijing pentru a discuta cu omologul său şi alţi lideri chinezi. El nu a făcut nicio declaraţie despre dispută, dar a cerut o cooperare militară mai apropiată între SUA şi China. “Obiectivul nostru este ca SUA şi China să stabilească cea mai importantă relaţie bilaterală din lume, iar cheia pentru asta este stabilirarea unor relaţii militare bilaterale puternice”, a spus el.
Panetta s-a aflat, luni, la Tokyo, şi a avertizat asupra escaladării conflictului, cerând ambelor părţi să se abţină de la orice acţiune ostilă. Noile manifestaţii ce au avut loc în China, marţi, vin după mai multe zile de proteste, în weekend, îndreptate împotriva companiilor japoneze. Multe dintre acestea, printre care firmele de eelctronice Panasonic şi Canon şi-au suspendat temporar activitatea.
Circa 1.000 de vase de pescuit se îndreaptă spre zona respectivă, insulele nelocuite sunt bogate în resurse şi sunt controlate de Japonia, dar revendicate şi de Taiwan.
Există temeri deja în ceea ce priveşte impactul economic al disputei teritoriale dintre cele două ţări, dacă problema nu este rezolvată în curând. Mai multe companii au decis să închidă fabricile şi birourile din China, după ce magazine, restaurante şi reprezentanţe auto japoneze au fost atacate şi distruse de protestatarii furioşi.
Comeţul între China şi Japonia se ridică la circa 345 de miliarde de dolari. “Există o îngrijorare majoră: dacă nu se rezolvă aşa cum trebuie şi rapid, situaţia ar putea scăpa de sub control”, consideră Martin Schulz de la Institutul pentru Cercetare din Fujitsu. Iar dacă situaţia continuă în acest fel, companiile japoneze ar fi afectate şi mai mult.
“Firmele japoneze joacă un rol important în economia chineză şi în asigurarea unor locuri de muncă. Noi considerăm că ar trebui să rămînem calmi şi să judecăm raţional dintr-o perspectivă mai largă”, a spus un oficial al guvernului de la Tokyo, Osamu Fujimura.
În 2011, China a fost cea mai mare piaţă de desfacere pentru exporturile japoneze, în timp ce Japonia a fost cea de-a patra mare piaţă pentru exporturile chineze. Exporturile Chinei către Japonia au totalizat 148,3 miliarde de dolari, în 2011, în timp ce importurile de bunuri japoneze au ajuns la 194,6 miliarde, potrivit datelor oficiale chineze.
Acţiunile Nissan Motors au scăzut cu 5% în Tokyo, ale Fast Retailing, productărul mărcii Uniqlo, au scăzut cu 7%, iar cele ale Honda Motors cu 2,5%. Toyota şi Sony şi-au suspendat producţia în China, iar alte firme şi-au închis majoritatea magazinelor.
Panasonic – şi-a închis fabrica din Qingdao
Canon – şi-a suspendat operaţiunile la 3 fabrici
Honda şi Nissan – au oprit producţia pentru 2 zile
Mazda – a oprit producţia la fabrica Nanjing pentru 4 zile
Toyota – si-a suspendat o parte a producţiei
Sony – a închis 2 din cele 7 fabrici şi a recomandat cetăţenilor japonezi să nu meargă în China dacă nu au neapărat nevoie
Seven & I Holdings – au închis 13 supermarketuri şi 198 de magazine
Fast Retailing – a închis 42 de magazine de haine Uniqlo şi i-a sfătuit pe angajaţii japonezi să rămână acasă
Aeon – a închis 30 din cele 35 de supermarketuri
Komatsu – producător de echipamente pentru construcţii – a oprit lucrul la 3 fabrici din provincia Shandong