Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 3.10.2013 .
O dispută legată de partidul aflat la guvernare în Slovenia s-a născut, miercuri, punând în pericol coaliţia formată din patru partide şi eforturile sale de a evita un împrumut extern, potrivit Reuters.
Primarul capitalei slovene, Ljubljana, Zoran Jankovic, a anunţat că va candida pentru conducerea partidului de centru-stânga Slovenia Pozitivă, principalul partid de la guvernare, într-un gest care a produs nemulţumire în rândul celorlalte partide din coaliţie.
Jankovic, care a creat PS în 2011, a demisionat de la conducere în februarie, permiţând succesoarei sale, Alenka Bratusek, să formeze o coaliţie de guvernământ, cu trei alte partide şi să devină premier în mica ţară alpină.
Partidele au refuzat să facă parte dintr-o coaliţie, dacă Jankovic rămâne liderul PS.
Ele au amintit un raport al unei comisii anti-corupţie, xaee spunea, în ianuarie, că Jankovic nu poate explica originea unei mari părţi din veniturile sale din ultimii ani.
“Am decis să candidez la preşedinţia partidului Slovenia Pozitivă. A fost o decizie dificilă. Vă voi explica motivele mele…la congres”, a spus Jankovic, într-o conferinţă de presă, referindu-se la congresul planificat pentru 19 octombrie.
Bratusek a spus că şi ea va încerca să redevină lider al PS. “Nu este benefic pentru Slovenia. Jankovic are o şansă mai mare de a câştiga şi dacă se va întâmpla acest lucru, guvernul va cădea”, a spus Meta Roglic, un analist politic de la cotidianul Dnevnik.
Un colaps al guvernului ar forţa Slovenia să piardă timp preţios pentru pregătirea alegerilor anticipate şi ar creşte posibilitatea de a căuta ajutor financiar extern, a spus ea.
Există multe speculaţii între investitori că Slovenia va deveni următoarea ţară din zona euro care va cere un împrumut extern, din cauza sistemului bancar împovărat de credite neperformante.
“Este o veste dezamăgitoare. Piaţa este acum reasigurată de coaliţia aceasta şi nu are nevoie de mai multă incertitudine legată de viitorul lider al PS şi viitorul lui Bratusek sau al coaliţiei de guvernare”, a spus şi Timothy Ash, un analist la Standard Bank.
“Sper ca la Congres, PS să-şi demonstreze responsabilitatea faţă de stat. Fac apel la membrii partidului să se gândească la Slovenia şi nu doar la afacerile lor personale, atunci când votează”, a spus Igor Luksic, liderul social-democraţilor, al doilea mare partid din coaliţie.
Ministrul de Interne, Gregor Virant, care conduce al treilea partid din coaliţie, Lista Civică, a fost şi mai direct. “Nu cooperăm şi nu vom coopera cu partide care sunt conduse de indivizi acuzaţi de corupţie”, a precizat el, pentru cotidianul Finance.
PS are 27 de mandate din cele 90 din Parlament, dar nu poate forma o coaliţie de guvernământ fără unul dintre cele trei partide ale opoziţiei de centru-dreapta.
Băncile slovene, cele mai multe deţinute de stat, au acordat 7,9 miliarde de euro în credite neperformante, echivalentul a 22,5% din PIB. Guvernul nu le poate recapitaliza până când nu va primi acordul unui audit internaţional cerut de Comisia Europeană, care va avea loc în noiembrie.