Donald Trump – omul care a schimbat imaginea președinției chiar înainte de a fi președinte

De Adrian N Ionescu | 20.1.2017 .

Înainte de depunera jurământului, familia Trump a mers la Memorialul Lincoln

Republicanul Donald Trump devine, vineri, al 45-lea președinte din istoria Statelor Unite. La Washington, este programată ceremonia de depunere a jurământului, care se organizează în aer liber, pe treptele Capitoliului. După ceremonie, la care se estimează că vor asista 900.000 de persoane, Trump va rosti un discurs, este organizată o paradă militară, apoi noul președinte merge la Casa Albă.

Donald Trump intră vineri în Casa Albă  la fel cum a intrat în cursa prezidențială: sfidător, necizelat, nelegat de tradiții și încrezător în calea pe care a ales-o, scrie Associated Press.

Decât să mă schimb eu, se va schimba funcția

În cele 10 săptămâni trecute de la surprinzătoarea sa victorie, Trump a încălcat protocoale diplomatice vechi de zeci de ani, a transmis unde de șoc în consilii de administrație, a pus la încercare reguli vechi de etică și a continuat să răspundă celor care au îndrăznit să-l critice cu atacuri la persoană.

Foștii președinți americani au descris, în unanimitate, drept copleșitor momentul în care au pășit pentru prima dată în Biroul Oval, marcați de revelația greutății rolului primit, de garant al democrației americane. Spre deosebire de predecesori, Noul preșeinte a petrecut mare parte a perioadei de tranziție explicând că el percepe diferit acest moment: ”Decât să mă schimb eu pentru funcție, se va schimba funcția după mine”, afirmă Donald Trump.

Ăsta sunt, și nu mă schimb

”Se spune că nu este deloc prezidențial să suni șefi de companii”, spunea Trump la o adunare în Indianapolis, în decembrie. Era la scurt timp după e președintele-ales al Statelor Unite a negociat o înțelegere cu un producător de aparate de aer condiționat care urma să-și relocheze activitatea, o acțiune pe care mulți economiști au considerat-o, în derâdere, drept ”politică economică nefuncțională”.

”Eu cred că e foarte prezidențial să faci așa ceva. Și dacă mă înșel eu și nu e prezidențial, atunci tot e bine. E în regulă, deoarece mie îmi place să fac așa ceva”, a continuat Trump.

Înainte să depună jurământul, Donald Trump a reușit deja să schimbe rolul funcției, încălcând convenții și modificând așteptările pe care oamenii le au de la conducătorul lumii libere.

Consilierii lui Donald Trump afirmă că miliardarul american este conștient de natura istorică a noii sale slujbe. A mărturisit prietenilor că se simte atras de ambițiile manifestate de republicanul Ronald Reagan sau de democratul John F. Kennedy. Iar prima noapte la Casa Albă se gândește să o treacă dormind în dormitorul Lincoln, spun apropiații săi.

Dar Trump se vede un președinte “sui generis”, care nu este nimănui recunoscător pentru succesul său, care se va forma fără să aiibe în minte un model de fost președinte. Trump a spus deja că nu a citit biografia niciunuia dintre predecesori, iar când a fost solicitat de presă să numească eroul pe care îl admiră cel mai mult Trump l-a numit pe tatăl său, cu precizarea că nu-i place conceptul de erou.

”Când nu-ți cunoști propria istorie e dificil să respecți tradiția. Trump nu e unul care să se laude cu numărul de volume istorice citite, e unul care se laudă pe sine. Și e maestru în asta”, afirmă istoricul Douglas Brinkley, care a fost invitat recent de Trump la masă, la clubul pe care îl deține în Florida de Sud.

Personalitatea noului președinte a fost cheia succesului, cei care l-au votat pe Trump făcând-o și cu speranța că acesta are dorința și puterea să zgâlțâie din temelii guvernul federal, perceput de mulți americani drept indiferent, corupt și prins în mlaștina politică a Washington-ului.

”Nici nu doresc să se schimbe, unul dintre motivele pentru care l-am susținut și îl susțin este modul în care spune lucrurilor pe nume. N-o scaldă și nici nu respectă modul tradițional politic de discuții”, declară senatorul de Iowa Brad Zaun, unul dintre  cei mai recenți susținători ai lui Donald Trump.

A câștig alegerile, mai trebuie să își câștige țara

Sondaje publicate în săptămâna dinaintea preluării mandatului arată că Donald Trump va prelua Casa Albă  cu cel mai scăzut nivel de popularitrate al unui proaspăt președinte al Statelor Unite.

Democrații sunt în continuare blocați în opoziție, independenții nu i s-au raliat, ba chiar există și republicani care nu sunt încântați de  rezultat. Reacția lui Trump la aceste sondaje a fost identică cu cele formulate la adresa tuturor sondajelor care nu i-au convenit- sunt ”aranjate”, a scris marți, pe Twitter.

Suporterii lui Trump au arătat, în special la adunarea electorală din Cincinatti, cât preț pun pe observațiile presei

Este genul de mesaj care îngrijorează experții guvernamentali și legislativul, genul de mesaj despre care criticii afirmă că ”iese din cutumele prezidențiale” care au apărat sănătatea democrației americane.

”Cu excepții notabile, am avut o cultură politică în care președintele a respectat de principiu o serie de reguli nescrise, care ajută democrația și fac să înflorească domnia legii. Ce e uimitor la Trump este faptul că ignoră norme respectate în trecut, zilnic, de ambele curente politice. El pune sub semnul întrebării lucruri care niciodată nu au mai fost puse la îndoială”, spune Brendan Nyhan, profesor la Dartmouth College.

De la câștigarea alegerilor, Trump a atacat, la grămadă, celebrități de la Hollywood, emblematici activiști ai drepturilor omului și rivali politici. A influențat piețele economice, atacând unele compaii și lăudând altele. S-a îndoit de legitimitatea instituțiilor americane, părând că are mai mare încredere în declarațiile lui Vladimir Putin decât în rapoartele serviciilor secrete americane, pe care le va supraveghea în curând.

S-a angajat în dispute personale cu jurnaliști, a atacat presa liberă și a pus sub semnul îndoielii rezultatele alegerilor, chiar dacă acestea l-au trimis la Casa Albă.

A criticat lideri ai unor state cu care SUA sunt de multă vreme aliate, contestând ordinea mondială instaurată după al doilea Război Mondial, ordine care a stat la baza victoriei Occidentului în Războiul Rece și a asigurat pacea pentru generații în Europa.

Trump s-a încărcat de energie, în campanie, la New Spirit Revival Center din Cleveland Heights

Iar unii americani se tem că  modelul se va replica în interiorul Statelor Unite, la nivelul guvernatorilor de state. ”Eu sunt îngrijorat în legătură cu ce s-ar putea întâmpla în interiorul țării, unde echilibrul puterilor în stat s-ar putea să fie afectat. Se întâmplă lucruri care nu aș fi crezut niciodată că se vor întâmpla”, afirmă Lance Dutson, strateg politic, membru republican.

Sunt semne că întreg Washington-ul se schimbă: peste 50 de parlamentari democrați au anunțat că vor boicota ceremonia de inaugurare, boicot de o amploare fără precedent în istoria transferurilor de putere din sistemul politic bipartizan.

Lui Donald Trump îi va veni însă destul de greu să își impună stilul, fiind încorsetat de birocrația din Capitală, de milioanele de reguli și de complexitatea relației cu Congresul.

”Un președinte nu are autoritate absolută în stat. E mult diferită această poziție de cea de director executiv de companie, unde poți angaja sau da afară oameni după bunul plac. Trump nu a făcut niciodată parte a vreunei organizații cu asemenea cadru instituțional, cu reguli atât de stricte”, declară Kathleen Sebelius, fost ministru democrat al Sănătății.

Fostul președinte Barack Obama, care i-a transmis câteva sfaturi lui Donald Trump, atât public dar și în privat, spune că l-a rugat pe noul președinte să respecte câteva cutume ale funcției.

”Singurul lucru pe care i l-am spus direct, și i-aș sfătui în legătură cu asta inclusiv pe prietenii mei republicani din Congres și pe susținătorii din întreaga țară, este să se asigure că pe măsură ce mergem înainte sunt respectate anumite norme iar tradițiile instituționale nu se erodează. Sunt motive binneîntemeiate pentru care toate acestea au fost stabilite”, a declarat Barack Obama într-un recent interviu oferit CBS.

Foarte probabil, noul președinte nu e de acord cu acest sfat. ”Donald consideră că înțelege foarte bine, mult mai bine decât criticii săi în orice caz, cum funcționează regulile în lumea modernă. Ăsta este el”, spune Newt Gingrich, consilier al lui Donald Trump și fost președinte republican al Camerei Reprezentanților.

Etichete: , , ,

+

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Victor Bratu

Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Premierul Viorica Dăncilă o susține în continuare,  necondiționat, pe Rovana Plumb, pe care a propus-o pentru un post de comisar european din partea României. „Tot […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Infringement pe gaze: Comisia Europeană păsuiește România. Piața va fi liberalizată până la 1 aprilie 2021

Comisia Europeană a acordat României o amânare până la finele anului pentru conformarea la legislaţia din sectorul gazelor, după ce autorităţile române au propus un […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Casa Albă ia în considerarea delistarea companiilor chineze de la bursele americane

Administrația Trump ia în considerare măsura extremă  a delistării companiilor chineze de la bursele americane, potrivit unor surse citate de Reuters. Decizia ar duce escaladarea  […] ... 
Citeste mai departe »

Alexandra Pele

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Adrian N Ionescu

Marea Britanie / Peste 180.000 de români și-au depus actele pentru statutul post-Brexit

Aproape jumătate dintre românii înregistraţi în Marea Britanie şi-au depus documentele pentru obţinerea statutului pre-settled, a declarat Adina Bădescu, şef birou Brexit din cadrul Ministerului […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Vacanțele europenilor / Românii, cea mai mică pondere a concediilor în străinătate, cele mai mici cheltuieli medii per călătorie

Aproximativ 467 de miliarde de euro au cheltuit cetățenii europeni, în 2017, pentru călătorii, iar 26% din acest total le-a revenit germanilor, conform Eurostat. În […] ... 
Citeste mai departe »

Oficial, numărul românilor emigrați anul trecut, mai mic decât cel din 2017. Rectificările vor răsturna situația

Numărul românilor plecați anul trecut în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost de 238.926, mai mic decât cel din 2017, […] ... 
Citeste mai departe »

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care […] ... 
Citeste mai departe »

Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost publicat de Moscova la 80 de ani de la semnare

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul rus a decis să-l publice şi să […] ... 
Citeste mai departe »