Dosarul transnistrean se reamorsează și amenință apropierea Republicii Moldova de UE. Statele Unite avertizează că acțiunile unilaterale pun în pericol soluționarea dosarului

De Luminita Bogdan | 20.6.2013 .

În timp ce Republica Moldova intensifică procesul de apropiere de Uniunea Europeană și așteaptă să primească la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius din luna noiembrie undă verde pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE și liberalizarea regimului vizelor, situația se tensionează în jurul conflictului transnistrean.

Regimul separatist de la Tiraspol a adoptat la 10 iunie “legea frontierei de stat”, care care include şi orașul Tighina, alături de alte trei sate, printre care Varniţa, aflat sub jurisdicția Republicii Moldova. Legea, care va intra în vigoare la 24 iunie, stabilește limitele “statului suveran republica moldovenească nistreană”, deşi regiunea separatistă din stânga Nistrului nu a fost recunoscută pe plan internaţional.

Potrivit documentului citat, “frontiera de stat nu poate fi schimbată de către ţările vecine în mod unilateral”, protecţia frontierei de stat “se efectuează de către organele abilitate ale regiunii”, iar “legislaţia privind frontiera de stat este bazată pe Constituţia Republicii Moldoveneşti Nistrene, precum şi pe tratatele internaţionale la care aceasta este parte”.

Măsurile regimului separatist de la Tiraspol au loc în condițiile în care Republica Moldova reia eforturile în vederea apropierii de Uniunea Europeană, după ce procesul a fost încetinit în urma crizei politice care dus la demiterea guvernului condus de liberal-democratul Vlad Filat.

Astfel, Republica Moldova cel mai probabil va parafa la summitul Parteneriatului Estic din noiembrie, de la Vilnius, Acordul de Asociere cu UE, urmând ca documentul să fie semnat anul viitor, când, de asemenea, Chișinăul are șanse să primească undă verde pentru liberalizarea regimului de vize.

”Legea frontierei de stat” este motivată de regimul separatist prin decizia Chișinăului de a introduce controlare pentru locuitorii din stânga Nistrului cu cetățenie ucraineană și rusă, în cadrul procesului de liberalizare a vizelor cu Uniunea Europeană.

Ambasadorul american la Chișinău vede posibilă apropierea de UE și soluționarea conflictului

Ambasadorul SUA la Chișinău, William Moser, consideră că apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană și soluționarea conflictului transnistrean se pot face în același timp și atrage atenția că acțiunile unilaterale pun în pericol reglementarea dosarului.

“Conflictul transnistrean ar putea fi soluţionat doar între cele două părţi. Acţiunile unilaterale nu ajută şi pun în pericol soluţionarea paşnică a acestui conflict”, a declarat diplomatul american într-o emisiune a postului național de televiziune de la Chișinău, relatează UNIMEDIA.

Totodată, oficialul american susţine că dacă a fost posibilă căderea Zidului Berlinului, va fi posibilă şi soluţionarea problemei transnistrene.

“În anii ’90 eram un ambasador tânăr când toţi din Germania credeau că Zidul Berlinului va dura o viaţă. Noi nu avem o astfel de barieră între regiunea transnistreană şi Moldova. Astfel, acest conflict ar putea fi rezolvat. Nu trebuie să pierdem speranţa că acest lucru este posibil. Negocierile în formatul 5+2 sunt viabile, părţile trebuie să discute între ele. Cred că ambele lucruri pot fi făcute în acelaşi timp, şi unificarea ţării şi apropierea de Uniunea Europeană”, a a firmat William Moser.

Rusia cere garanții pentru drepturile cetățenilor ruși din stânga Nistrului

Chişinăul, OSCE, a cărui președinție este deținută de Ucraina, și Statele Unite au criticat decizia Tiraspolului, iar experții atrag atenţia că acţiunile din zona de est a Republicii Moldova pot duce la un nou conflict armat.

Situația a fost analizată luni şi într-o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate, iar preşedintele Nicolae Timofti a declarat că a discutat ultimele evoluţii şi cu omologul său ucrainean Viktor Ianukovici, a cărui ţară deţine preşedinţia OSCE. Timofti a afirmat că acțiunile regimului separatist sunt provocări care au legătură cu apropierea Republicii Moldova de UE şi a sugerat că Rusia ar fi interesată de destabilizarea situaţiei în regiunea transnistreană.

Pe de altă parte, Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Galbur, pentru a discuta situaţia din zona transnistreană, iar adjunctul ministrului rus de externe, Grigori Karasin, a declarat într-un interviu pentru RIA Novosti că Rusia nu-şi poate retrage muniţia militară din regiunea transnistreană deoarece Chişinăul ar obstrucţiona reglementarea politică a conflictului.

Karasin a declarat că trupele ruse se află legal în regiunea separatistă, în pofida faptului că Moscova se angajase să îşi retragă militarii şi armamentul din Republica Moldova în 1999. Experţii de Chişinău se tem că Tiraspolul, sprijinit de Moscova ar putea recurge la acţiuni militare. În felul acesta, Rusia ar încerca să împiedice apropierea Republicii Moldova de Bruxelles, în primul rând parafarea Acordului de Asociere cu UE, care ar urma să aibă loc în noiembrie la summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

În același timp, Rusia a cerut Republicii Moldova explicaţii privind posturile de control migraţional, care vor fi instalate la Nistru. Moscova cere garanţii că drepturile celor 170.000 de cetățeni ruși care trăiesc în satele din stânga Nistrului nu vor fi încălcate.

Subiectul soluționării conflictului transnistrean a fost abordat și de preşedintele Traian Băsescu la întâlnirea de luni de la București cu secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev. Șeful statului a declarat că la întrevederea cu oficialul rus nu putea fi evitată abordarea problemei transnistrene. „Sigur, nu puteam să nu discutăm problema Transnistriei, ca o problemă pe care noi o considerăm importantă pentru securitatea României şi necesitatea de a avea o Republică Moldova întreagă şi cu deplină autonomie a Guvernului de la Chişinău asupra întregului teritoriu”, a afirmat Băsescu.

La rândul său, ministrul de externe Titus Corlățean a declarat într-o emisiune la Digi24 că “aşa-zisă lege a frontierei Transnistriei este o provocare” și a salutat pozițiile exprimate în acest sens de OSCE, unde președinția este deținută de Ucraina, și de Guvernul SUA, țară care are statul de observator în procesul de negocieri vizând reglementarea conflictului transnistrean.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat, de asemenea, necesitatea avansării pe aspectele de fond ale reglementării dosarului transnistrean- politice, instituţionale şi de securitate – şi a creării unei atmosfere propice pentru identificarea parametrilor unei soluţii negociate, în condiţiile respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

“Acest deziderat presupune efortul şi implicarea constructivă a tuturor părţilor, precum şi reţinerea de la acţiuni unilaterale, care nu fac decât să tensioneze artificial atmosfera discuţiilor sau situaţia concretă de pe teren”, a spus Aurescu, care a avut miercuri consultări la București cu ambasadorul Serghei Pirojkov, reprezentantul Ucrainei în negocierile privind reglementarea transnistreană în formatul “5+2”.

Dezbateri cu scandal în Parlament, liberalii și comuniștii cer demisia ministrului apărării

Parlamentul de la Chișinău dezbate joi cu ușile închise situația tensionată din jurul conflictului transnistrean, însă discuțiile au fost dominate de o declarație a ministrului apărării, Vitalie Marinuța, care a afirmat, într-un interviu, că armata națională este gata “să riposteze în cazul unui eventual atac al separatiștilor”.

Potrivit UNIMEDIA, deputații liberali și cei comuniști au cerut demisia ministrului Marinuța, acuzându-l că ar fi încălcat Constituția Republicii Moldova prin această declarație. Ministrul apărării a declarat într-un interviu că autoritățile separatiste nu sunt pregătite pentru un conflict militar și nici Rusiei nu i s-ar permite suplinirea contingentului armat în regiunea transnistreană.

Întrebat care sunt capacitățile de apărare ale Armatei Naționale, Vitalie Marinuța a spus că aceasta este gata să riposteze în cazul unui eventual atac al separatiștilor.

2 comentarii

  1. Dosarul transnistrean se reamorsează și amenință apropierea Republicii Moldova de UE. Statele Unite avertizează că acțiunile uniletarele pun în pericol soluționarea dosarului » CursDeGuvernare.ro
    20.6.2013, 10:17

    […] (Citește mai mult pe cronicaeuropeana.ro) var $j = jQuery.noConflict(); $j(document).ready(function(){ //alert($j('#theTags').height()); }); var state = "contracted"; function expandTags(){ if(state=='contracted'){ $j('#tagHolder').height($j('#theTags').height()); $j('#expandBtn').html('-'); state = 'expanded'; } else if(state == 'expanded') { $j('#tagHolder').height(20); $j('#expandBtn').html('+'); state = 'contracted'; } } Etichete: chisinau, conflict, dosar, frontiera, granita, lege, ministrul apararii, mobi, newsmain, parlament, rusia, sua, tiraspol, transnistria, uniunea europeana + […]

  2. Dosarul transnistrean se reamorsează și amenință apropierea Republicii Moldova de UE. Statele Unite avertizează că acțiunile unilatarale pun în pericol soluționarea dosarului » CursDeGuvernare.ro
    20.6.2013, 10:20

    […] (Citește mai mult pe cronicaeuropeana.ro) var $j = jQuery.noConflict(); $j(document).ready(function(){ //alert($j('#theTags').height()); }); var state = "contracted"; function expandTags(){ if(state=='contracted'){ $j('#tagHolder').height($j('#theTags').height()); $j('#expandBtn').html('-'); state = 'expanded'; } else if(state == 'expanded') { $j('#tagHolder').height(20); $j('#expandBtn').html('+'); state = 'contracted'; } } Etichete: chisinau, conflict, dosar, frontiera, granita, lege, ministrul apararii, mobi, newsmain, parlament, rusia, sua, tiraspol, transnistria, uniunea europeana + […]

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Victor Bratu

Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Premierul Viorica Dăncilă o susține în continuare,  necondiționat, pe Rovana Plumb, pe care a propus-o pentru un post de comisar european din partea României. „Tot […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Infringement pe gaze: Comisia Europeană păsuiește România. Piața va fi liberalizată până la 1 aprilie 2021

Comisia Europeană a acordat României o amânare până la finele anului pentru conformarea la legislaţia din sectorul gazelor, după ce autorităţile române au propus un […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Casa Albă ia în considerarea delistarea companiilor chineze de la bursele americane

Administrația Trump ia în considerare măsura extremă  a delistării companiilor chineze de la bursele americane, potrivit unor surse citate de Reuters. Decizia ar duce escaladarea  […] ... 
Citeste mai departe »

Alexandra Pele

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Adrian N Ionescu

Marea Britanie / Peste 180.000 de români și-au depus actele pentru statutul post-Brexit

Aproape jumătate dintre românii înregistraţi în Marea Britanie şi-au depus documentele pentru obţinerea statutului pre-settled, a declarat Adina Bădescu, şef birou Brexit din cadrul Ministerului […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Vacanțele europenilor / Românii, cea mai mică pondere a concediilor în străinătate, cele mai mici cheltuieli medii per călătorie

Aproximativ 467 de miliarde de euro au cheltuit cetățenii europeni, în 2017, pentru călătorii, iar 26% din acest total le-a revenit germanilor, conform Eurostat. În […] ... 
Citeste mai departe »

Oficial, numărul românilor emigrați anul trecut, mai mic decât cel din 2017. Rectificările vor răsturna situația

Numărul românilor plecați anul trecut în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost de 238.926, mai mic decât cel din 2017, […] ... 
Citeste mai departe »

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care […] ... 
Citeste mai departe »

Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost publicat de Moscova la 80 de ani de la semnare

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul rus a decis să-l publice şi să […] ... 
Citeste mai departe »