Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 8.8.2013 .
Câteva oraşe elveţiene vor să interzică accesul solicitanţilor de azil în mai multe locuri publice, cum ar fi piscinele, locuri de joacă, biblioteci, o măsură pe care grupurile de apărare a drepturilor omului o numesc rasistă, scrie BBC.
Gestul este menit a preveni tensiunile cu localnicii din zonă. Solicitanţii de azil vor fi găzduiţi în centre speciale, majoritatea formate din barăci ale armatei, iar prima s-a deschis deja în oraşul Bremgarten.
Numărul solicitanţilor de azil din Elveţia este cu mult peste media europeană. Legislaţia în domeniu a fost întărită în luna iunie. Controversa reflectă opinia tot mai nefavorabilă a cetăţenilor cu drept de vot despre creşterea numărului solicitanţilor de azil din Elveţia – per cap de locuitor, printre cel mai mare din Europa.
În prezent, în jur de 48.000 de oameni cer azil politic în această ţară.
Roman Staub, primarul oraşului Menzingen, a declarat că solicitanţii de azil ar trebui să nu aibă permisiunea de a intra “în zone sensibile, cum ar fi vecinătatea unei şcoli”. “Este cu siguranţă o problemă foarte dificilă, pentru că acolo aceştia ar putea să îi întâlnească pe copiii noştri – tinere sau tineri”, a spus el.
În Bremgarten, o biserică va fi, de asemenea, interzisă pentru imigranţi.
Organizaţiile pentru drepturile omului sunt revoltate şi spun că aceste măsuri sunt rasiste.
Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNCHR) a anunţat că şi imigranţii trebuie să se bucure de principiul libertăţii de mişcare,.”Ei se află legal în Elveţia şi nu au comis nicio crimă”, a declarat purtătorul de cuvânt Dan McNorton.
“Pentru a încuraja un mediu primitor pentru cei care nu mai au casă, rădăcini şi sunt vulnerabili, este important să repetăm mesajul public, prin care să evităm riscul stigmatizării solicitanţilor de azil şi să promovăm integrarea refugiaţilor”, a mai spus el.
Oficialul a explicat că, în multe cazuri, este vorba despre copii, femei, bărbaţi care au fugit din calea războiului şi a persecuţiei şi îşi doresc pe cât posibil să se întoarcă la o viaţă normală, respectând, deisgur, legile ţării gazdă.
Elveţia are înregistrat un solicitant de azil al332 de locitori, iar media europeană este de unul la 625 de locuitori.