Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 16.9.2013 .
Estonia, considerată un model al prudenţei fiscale, este deschisă în a ajuta Grecia cu un al treilea împrumut extern, dar şi alte state cu probleme financiare din zona euro, a anunţat prim-ministrul acestei ţări, potrivit Reuters.
Mica ţară baltică, una dintre cele mai sărace din zona euro, a fost lăudată de analiştii care o consideră un model al austerităţii nord-europene, împotriva crizei ce a afectat sudul continentului.
În urmă cu un an, premierul Andrus Ansip declara pentru Reuters că austeritatea ar putea afecta zona cu monedă unică, dar acum pare să fie mai optimist. “Trebuie să înţelegem că nu am ajuta doar Grecia şi alte state, ci ne-am proteja şi pe noi înşine”, a spus Ansip, potrivit sursei citate.
“Aşa că vom crea aceste ziduri de protecţie, şi când acestea sunt suficient de înalte, nu va trebui să cheltuim prea mulţi bani pentru extinctoare, pentru că nu vom avea incendii. Deci trebuie să continuăm, trebuie să fim flexibili”, a spus el.
Creditorii externi estimează că Grecia va avea nevoie de circa 10-11 miliarde de euro începând din a doua jumătate a anului 2014, deşi guvernele din zona euro resping ideea acordării de noi împrumuturi, din cauza opiniei publice din ţările lor, care se opune acestui lucru.
Grecia a mai primit două împrumuturi până acum, începând din 2010, în valoare de 240 de miliarde de euro, din partea BCE, UE şi FMI.
“Oboseala creată de îmnprumuturi nu este o temă esenţială în ţara noastră”, a spus premierul, amintind de controversele pe subiectul creditării externe când Estonia s-a alăturat zonei euro, în 2011. “Când am decis să intrăm în Mecanismul European de Stabilitate, pentru mulţi oameni din Estonia însemna doar că tocmai am pierdut 2 milioane de euro (contribuţia la fondul de împrumut european)”, a explicat Ansip.
La vremea respectivă, politicienii şi presa din Estonia erau nemulţumiţi că una dintre cele mai sărace naţiuni din zona euro ar trebui să ajute o Grecie mult mai bogată.
Estonia ar putea susţine ideea unui nou împrumut, dar nu este de acord cu uşurarea condiţiilor ce trebuie îndeplinite, pentru că ar da un exemplu negativ celorlalte naţiuni.
Estonia are 1,3 milioane de locuitori şi s-a alăturat zonei euro la începutul lui 2011, după ce şi-a revenit din criza financiară.
Economia sa s-a contractat cu 14% în 2009, dar după reduceri bugetare şi creşteri de taxe, spre deosebire de ţara vecină Letonia, care a primit un împrumut FMI în 2008, Estonia a reuşit să se protejeze de valul de austeritate.
Anul trecut, Estonia înregistra deja una dintre cele mai mari rate de creştere economică din Europa, ajungând la 3,9%.