Adrian N Ionescu
Proiectul chinez al ”ratingului persoanei”: 6,15 milioane de oameni nu au putut să-și cumpere bilete de avion, în 2017, din cauza ”creditului social

Citeste mai departe »
De Alexandra Fusoi | 12.12.2011 .
Europa aşteaptă evaluarea summitului de vineri Guvernele europene şi investitorii aşteaptă luni evaluarea reală a rezultatelor summitului de la sfârşitul săptămânii trecute, care va veni de la singura instituţie care ar putea pune capăt spiralei datoriilor din zona euro – Banca Centrală Europeană. Pieţele financiare nu au reacţionat ferm după încheierea acordului privind disciplina financiară, mulţi investitori avertizând că, deşi au fost realizate progrese, criza din regiune este departe de a fi rezolvată. Iar unii dintre ei sunt dezamăgiţi că liderii europeni nu au reuşit să suplimenteze substanţial resursele pentru fondurile de salvare financiară europene. Iar guvernele din zona euro mai aşteaptă un verdict – cel al agenţiilor de rating, după ce Standard & Poor’s a avertizat că ar putea reduce ratingurile tuturor ţărilor din zona euro. (Wall Street Journal)
Acordul UE salvează euro pentru moment Acordul de vineri de la Bruxelles a salvat probabil moneda unică pentru moment, dar nu a rezolvat toate problemele cu care se confruntă zona euro. Chiar şi ratificarea acordului este problematică şi nu va fi încheiată înainte de vara anului viitor. „În mod cert, urmează şi alte teste, şi vor veni curând”, poate chiar de luni, la deschiderea burselor, a avertizat Joschka Fischer, fost ministru german de Externe, care crede că acordul încheiat vineri a fost impus de pieţele financiare. Fischer a criticat şi atitudinea cancelarului german, Angela Merkel, a cărei intervenţie pentru gestionarea crizei a fost „ezitantă, lentă şi treptată”, apreciind că „în cele din urmă, pieţele au limitat opţiunile liderilor politici”. (New York Times)
Britanicii susţin decizia lui David Cameron Britanicii susţin decizia premierului David Cameron de a bloca modificarea tratatelor europene în absenţa unor asigurări pentru sectorul financiar britanic, potrivit unui sondaj realizat pentru Times. Aproape şase din zece britanici (57 la sută) declară că prim-ministrul britanic a avut dreptate când s-a opus modificării tratatelor, opinia fiind împărtăşită şi de jumătate (49 la sută) dintre alegătorii partenerilor de coaliţie liberal-democraţi. (The Times)
Dominique de Villepin, candidat la alegerile prezidenţiale din Franţa Fostul prim-ministru francez Dominique de Villepin şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale, pledând pentru un guvern de uniune naţională. „Ca gaullist, nu trebuie să aleg calea uşoară”, a spus el duminică seară, promiţând pentru 2012 „surprize, multe surprize”. De Villepin vrea să se plaseze deasupra tuturor formaţiunilor politice, declarându-se încrezător în „capacitatea francezilor de a discerne ce este în interesul general şi cât de mult se impune o uniune naţională”. Însă în ultimul sondaj de opinie publicat în Franţa, el este creditat cu numai 1 la sută din intenţiile de vot pentru primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. (Le Figaro)
Acordul UE nu rezolvă problemele structurale Summitul UE de la sfârşitul săptămânii trecute, al optulea organizat în 2011, a avut rezultate slabe, având ca rezultat numai un acord care nu reuşeşte să rezolve problemele structurale care ameninţă să distrugă moneda euro. Iar în unele cazuri, acordul chiar agravează problemele. Cel mai bun lucru care se poate întâmpla este ca BCE să acţioneze pentru a menţine situaţia până la următorul summit, din martie. Iar dreptul de veto la care a recurs David Cameron nu-l va apăra nici pe acesta, nici Marea Britanie de probleme economice. (Guardian)
Marine Le Pen, candidatul „celor uitaţi” Marine Le Pen vrea să fie „candidatul celor uitaţi”, al celor „invizibili, al celor care nu se plâng, al celor pe care nimeni nu vrea să-i vadă sau să-i audă”. Atacând în egală măsură „dreapta afaceristă şi imorală” şi „stânga coruptă”, ea a făcut apel, în primul discurs electoral major, la alegătorii nemulţumiţi ai ambelor tabere, care „au fost lăsaţi la marginea drumului”. Liderul Frontului Naţional francez a pledat şi pentru o „revenire la realitate”, promiţând că „va spune mai puţin şi va face mai mult” şi cerându-le francezilor să aleagă patriotismul la conducerea statului. (Le Monde)