Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 26.9.2013 .
Partidul Libertăţii (FPO), de extremă dreaptă, din Austria are mari şanse, se pare, să câştige o mare parte din voturi, în alegerile ce vor avea loc duminică, ceea ce aduce temeri legate de ţările care ar avea nevoie de împrumuturi externe şi costul susţinerii solicitanţilor de azil, potrivit Reuters.
Guvernul de coaliţie, condus de cancelarul social-democrat Werner Faymann, ar putea supravieţui, dar sondajele de opinie arată că FPO ar putea obţine mai multe voturi decât partidul mai mic, partener la guvernare, Partidul Popular.
Prosperitatea Austriei, în timpuri dificile pentru Europa, nu a făcut ca ţara să fie mai puţin severă cu imigraţia. “Iubeşte-ţi vecinul. Pentru mine, aceştia sunt austriecii noştri”, susţine liderul FPO, Heinz-Christian Strache, în afişele de campanie.
Partidul promite creşterea pensiilor şi stabilirea unui salariu minim, avertizând că solicitanţii de azil “duc de nas austriecii”.
Unii alegători sunt nemulţumiţi că partidele de guvernare sunt atrase de o legătură cu Verzii, plasaţi pe locul al patrulea sau de noua formaţiune rivală eurosceptică, formată de fondatorul Magna International, Frank Stronach, care ocoleşte poziţiile anti-străini şi anti-islam ale partidului.
FPO rămâne cel mai popular partid anti-sistem, care are 21% într-un sondaj de opinie publicat luni, cu două puncte procentuale în urma Partidului Popular (OVP), în creştere de la 18% din 2008. “Sunt singurul care vrea să schimbe acest sistem roşu-negru”, a spus Strache, într-un interviu pentru Reuters.
Austria a primit 17.400 de solicitări de azil în 2012, cu 21% mai multe decât în anul precedent, comparativ cu o medie de creştere cu 8% pentru ţările industrializate. Cei mai mulţi imigranţi vin din Afganistan şi Rusia, marea majoritate din Cecenia.
Timp de decenii, această ţară a fost cea mai importantă destinaţie pentru refugiaţi şi imigranţii din Est.
Spre deosebire de Germania vecină, unde cancelarul Angela Merkel a câştigat alegerile de duminică, parţial datorită puterii economiei germane, mulţi austrieci consideră că o duc greu, deşi Austria are cea mai mică rată a şomajului şi o creştere economică mai mare decât media din UE.
Potrivit unui istoric de la Oxford, Peter Pulzer, autor al unor cărţi despre aripa dreaptă din Austria şi Germania, FPO face apel la cei care beneficiază de pe urma statului bunăstării, dar nu vor ca şi alţii să facă asta.
Circa 1,6 milioane de oameni, adică 19% din populaţia Austriei este la prima sau a doua generaţie de imigranţi. O treime dintre aceştia sunt din ţările UE, o altă treime din fosta Iugoslavie şi restul din Turcia.
Sentimentul anti-turc din Austria, a cărei capitală a fost cucerită de două ori de către Imperiul Otoman şi secolele 16 ş 17, este atât de puternic încât cancelarul Faymann s-a simţit forţat să nege faptul că ar fi realizat un poster în limba turcă, într-o dezbatere la televiziune, săptămâna trecută.