Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 7.3.2013 .
Ministrul finlandez de Interne, Päivi Räsänen, a anunţat, cu o zi înaintea reuniunii miniştrilor de Interne din UE, de joi, de la Bruxelles, că Finlanda va bloca integrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.
Atât guvernul, cât şi Parlamentul au anunţat că cele două ţări sunt mult prea corupte şi nu au reuşit să impună statul de drept, o precondiţie pentru a adera la spaţiul de liberă circulaţie în Europa, potrivit postului de televiziune Yle.
Obiecţiile Finlandei sunt susţinute de Germania, precizează sursa citată.
Ministrul filandez a respins acuzaţiile că, de fapt, cauza acestei opoziţii ar fi cerşetorii romi est-europeni din oraşele finlandeze. Räsänen a spus că României şi Bulgariei li s-a permis prea uşor să devină membri ai UE de la început. “Prea multe întrebări au rămas fără răspuns înainte de aderare şi acum trebuie să găsim soluţii”, a spus ea.
Finlanda a declarat anterior că este îngrijorată de faptul că fenomenul corupţiei ar duce la o securizare insuficientă a graniţelor externe ale Uniunii Europene.
Germania a anunţat, de asemenea, prin vocea ministrului de Interne, Hans-Peter, Friedrich, că îşi va exercita dreptul de veto dacă se va vota integrarea României şi Bulgariei în Schengen la reuniunea Consiliului JAI din 7-8 martie,din cauza corupţiei, precizează EUObserver.
“Dacă România şi Bulgaria insistă în a se vota pe această temă, insistenţa lor se va lovi de veto-ul Germaniei. Ideea deschiderii graduale, cu frontierele aeriene şi martimime întâi şi apoi cu cele terestre, nu mai este nici ea de actualitate”, a spus ministrul pentru Der Spiegel.
România şi Bulgaria sperau să devină membri ai spaţiului Schengen în 2011, dar -au lovit de un veto franco-german. Cele două state au acceptat, ulterior, integrarea în două faze, cu deschiderea aeroporturilor şi porturilor şi păstrarea graniţelor terestre închise până când se fac mai multe progrese în lupta anticorupţie şi împotirva crimei organizate.
Dar atunci s-a opus Olanda acestei idei şi procesul a stagnat, pentru că decizia de deschidere a spaţiului de liberă
circulaţie, către noi membri, trebuie luată prin unanimitate, în Consiliul miniştrilor de justiţie şi afaceri interne.
Comisia cere termene clare pentru aderare
În acelaşi timp, Comisia Europeană cere “o perspectivă clară şi un calendar” pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, scrie, miercuri, publicaţia germană Die Welt, citând un purtător de cuvânt al comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.
Acesta a criticat faptul că ministrul Friedrich nu a prezentat nicio perspectivă pentru cele două ţări. Comisia urmăreşte problema şi încurajează toate părţile să colaboreze pentru găsirea unei soluţii.
“O perspectivă clară şi un calendar pentru ambele state membre ar trebui să aibă prioritate”, susţine Comisia.