Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 23.8.2013 .
Franţa consideră că ar putea fi nevoie de o reacţie în forţă, dacă se dovedeşte că Siria a utilizat arme chimice contra propriilor cetăţeni, relatează BBC News.
Comentariile au fost făcute de ministrul de Externe Laurent Fabius (foto), după ce activişti sirieni au declarat că sute de oameni au fost ucişi în astfel de atacuri, la Damasc, miercuri.
ONU a cerut Siriei să permită inspectorilor Naţiunilor Unite, în domeniul armelor nucleare, să meargă la faţa locului, pentru a investiga aceste acuzaţii. Deocamdată nu există niciun semnal că autorităţile de la Damasc vor autoriza această inspecţie.
Inspectorii ONU se află la circa 15 km de locul recentelor atacuri, dar nu au mandat decât pentru a vizita alte trei locaţii, asupra cărora s-au înţeles anterior ONU şi guvernul sirian.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, crede că atacurile “trebuie investigate fără întârziere”, a spus, joi, purtătorul de cuvânt al acestuia, Eduardo del Buey. Ban a trimis emisarul său pentru dezarmare, Angela Kane, la Damasc, pentru a face presiuni pe această problemă, a precizat oficialul citat.
Guvernul sirian a descris cele mai recente acuzaţii de acest tip ca fiind “false şi ilogice”.
Armata siriană a precizat că forţele opoziţiei au inventat aceste lucruri, pentru a distrage atenţia de la recentele pierderi suferite de partea lor. Atacuri puternice au continuat şi joi, în acea zonă.
Ministrul francez Fabius a declarat la BFM TV că dacă atacurile se confirmă, “poziţia Franţei este aceea că trebuie să existe o reacţie, care poate lua şi forma unei reacţii în forţă”.
El nu a dat mai multe detalii, dar nu a exclus utilizarea trupelor pe teren în Siria.
Ministerul britanic de Externe a anunţat, într-o declaraţie, că Marea Britanie şi alte 36 de ţări au cerut secretarului general al ONU ca inspectorii să “primească acces în locurile rspective, pentru a verifica acuzaţiile privind folosirea armelor chimice, în regim de urgenţă”.
Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a subliniat şi el necesitatea unui răspuns urgent şi a criticat lipsa unei acţiuni a ONU.
Miercuri, Consiliul de Securitate al ONU a eşuat în încercarea de a adopta o declaraţie în care să condamne atacul, într-o reuniune de urgenţă.
China şi Rusia au blocat adoptarea declaraţiei, aşa cum au făcut şi până acum, de la începutul crizei cu orice tentativă de a amenda guvernul sirian.