Mariana Bechir
Caniculă în Europa: Recorduri de temperatură sunt așteptate zilele viitoare

Citeste mai departe »
De Paula Safta | 29.1.2012 .
Sunt cinci ani de când, la 1 februarie 2007, Franţa impunea interdicţia de a se fuma în locurile publice închise, măsură care însă a rămas fără vreun efect notabil asupra numărului de fumători, scrie Le Point.
Obiectivul măsurii pe care Franţa a luat-o în urmcă cu cinci ani era de a proteja nefumătorii de fumatul pasiv, precum şi fumătorii de ei înşişi, dar aceasta nu a reuşit decât să-şi menţină sau chiar să-şi crească numărul de fumători, aspect demonstrat de faptul că francezii rămân cei mai numeroşi fumători, comparativ cu vecinii lor europeni.
În noiembrie 2006, ministrul Sănătăţii, Xavier Bertrand, afirma în ziua publicării decretului pentru stabilirea interdicţiei că “este vorba mai mult de a se convinge, decât de a interzice”. Cinci ani mai târziu, au fost implementate cele două etape ale interzicerii fumatului: întâi în şcoli, centre comerciale, gări, aeroporturi, săli de sport şi de spectacole, iar apoi, la 1 ianuarie 2008, în cafenele, restaurante, casinouri şi discoteci.
Conform unui sondaj realizat în decembrie anul trecut de către Asociaţia Drepturile Nefumătorilor (DNF), 64% dintre francezi au avut în ultimele şase luni un contact cu fumatul ţigărilor, într-un loc în care acesta este interzis, mai ales în docurile din gări. 30% dintre francezi cu vârste între 18 şi 75 de ani au fumat zilnic în anul 2010, cu 2% mai mult ca în 2005, dar numărul mediu de ţigări fumate zi de zi este în scădere, de la 15,3 ţigări la 13,8 ţigări.