Mariana Bechir
Bursa de Valori București a fost promovată la statutul de piață emergentă. Ce înseamnă asta pentru finanțarea economiei

Citeste mai departe »
De Bogdan Sava | 23.12.2011 .
Votul de joi al Adunării Naţionale franceze care transformă în infracţiune negarea genocidului armean va genera “răni de nevindecat” în relaţiile franco-turce, a avertizat premierul turc Recep Tayyip Erdogan – potrivit Agerpres.
Deputaţii francezi au aprobat joi proiectul de lege privind transformarea în infracţiune a negării genocidurilor, între care cel asupra armenilor în 1915, în pofida avertismentelor şi indignării manifestate de Turcia şi prezenţei a mii de manifestanţi în jurul sediului Adunării Naţionale.
Textul, care prevede condamnarea la un an închisoare şi la plata unei amenzi de 45.000 de euro pentru orice negare publică a unui genocid recunoscut de lege, urmează să fie prezentat Senatului francez la o dată ce nu a fost încă stabilită.
“Din nefericire, această propunere a fost adoptată în pofida tuturor avertismentelor noastre /…/ Acest lucru va produce răni de nevindecat extrem de grave în relaţiile bilaterale” ale celor două ţări, a indicat şeful guvernului turc într-o conferinţă de presă la Ankara.
‘Este o iniţiativă rasistă, discriminatorie şi xenofobă şi în consecinţă Turcia a decis suspendarea vizitelor oficiale bilaterale cu Franţa şi îngheţarea cooperării politice şi militare cu această ţară’, a continuat premierul Erdogan.
Acesta a confirmat în faţa presei rechemarea pentru consultări a ambasadorului Turciei în Franţa, anunţată anterior la Ankara.
Partea armeană insistă că 1,5 milioane de oameni au căzut victime ale genocidului armean, în perioada 1915-1917. Ankara admite că până la 500.000 de armeni şi-au pierdut viaţa în cursul confruntărilor şi al deportărilor forţate spre Irak, Siria şi Liban, foste provincii otomane, negând însă orice intenţie turcă de exterminare a armenilor.
Pe de altă parte, Turcia, care a devenit în câţiva ani a 17-a economie mondială, este singura ţară musulmană în cadrul NATO, devenind totodată pentru lumea arabă un model politic care reuneşte democraţia şi islamul.
Cu ocazia recentei sale vizite la Ankara, ministrul de externe francez Alain Juppe a reafirmat voinţa Franţei de a strânge legăturile cu Turcia.