Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 31.7.2013 .
UE are nevoie de mai multe eforturi pentru securitatea internaţională, susţin Franţa şi Germania, în timp ce cer îmbunătăţirea sistemului de apărare şi folosirea dronelor în spaţiul aerian civil, potrivit EUObserver.
Într-o scrisoare comună şi o scrisoare de intenţie datată vineri, 26 iulie, miniştrii de Externe ai celor două ţări susţin că în contextul “ameninţărilor asimetrice”, UE are nevoie ” să-şi crească responsabilitatea pentru pace şi securitate”.
Ei adaugă că sunt angajaţi ca organizarea unui summit privind apărarea UE, în decembrie, să fie un succes, cu “rezultate tangibile”.
Printre rezultatele pe care speră să le obţină se află un acord privind “îmbunătăţirea eficienţei opraţiunilor grupărilor de război”, astfel încât 1.500 de militari să poată fi desfăşuraţi rapid, la nevoie.
Lansat în 2007, programul respectiv nu a fost utilizat niciodată. Iar ambiţiile legate de acest proiect au scăzut, o dată cu reducerea bugetelor naţionale de apărare.
Berlinul şi Parisul spun că toate acestea efecte negative pot fi “contracarate prin planificarea avansată a unor scenarii foarte posibil să se întâmple”, când doar grupările de război ar putea fi utilizate.
De asemenea, documentul sugerează “că a profita de oportunităţile care decurg din crearea unui spaţiu aerian european unic” ar fi benefic. Aceste oportunităţi le includ pe cele pentru avioanele militare şi folosirea dronelor.
Cele două state cer Agenţiei europene pentru Apărare să examineze “impactul financiar şi operaţional al SESAR (infrastrcutura pentru controlul traficului aerian european) asupra aviaţiei militare”.
Statele membre şi instituţiile UE trebuie să “progreseze către introducerea în sistem a avioanelor pilotate de la distanţă.
Lucrarea solicită, de asemenea, o modernizare a sistemelor de securitate cibernetică, un sistem european “de compensare”, pentru a ajuta aliații regionali să prevină sau să gestioneze crizele militare; o mai bună gestionare a frontierelor și o strategie maritimă care prezintă modul în care UE ar trebui să protejeze sale “interese strategice. “