Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 13.2.2013 .
Franţa a cerut acţiuni coordonate ale principalelor economii mondiale pentru a întări moneda euro şi pentru a evita afectarea redresării economice, dar miniştri de finanţe europeni susţin că este responsabilitatea pieţei să decidă care este valoarea valutei, informează Reuters.
Preşedintele Francois Hollande a evocat, săptămâna trecută, posibilitatea unei interferenţe a politicului în politica monetară, când a cerut o ţintă pe termen mediu pentru valorea monedei euro, pentru a susţine recenta sa apreciere.
Ministrul de finanţe Pierre Moscovici a reiterat mesajul lui Hollande pentru omologii săi din zona euro, la Bruxelles, şi a cerut “acţiuni ferme”, dar se pare că nu a obţinut prea mult sprijin.
Miniştrii din zona euro au declarat că problema trebuie discutată de miniştrii de finanţe şi de bancherii din băncile centrale din cele mai mari 20 de economii ale lumii, vineri şi sâmbătă, la Moscova.
“Trebuie cu adevărat să acţionăm ferm la nivel internaţional pentru stabilitate şi apoi toate instrumentele pot fi utilizate, dar într-o manieră coordonată”, a spus Moscovici. Întrebat exact ce formă ar putea lua o acţiune de acest gen, el a răspuns că nu este vorba despre presiuni asupra Băncii Centrale Europene sau pentru declanşarea unui război al valutelor.
Întărirea monedei euro este o sursă de tensiune între Franţa şi Germania, două ţări din inima integrării europene, pentru că Berlinul refuză să accepte implicarea guvernelor în gestionarea ratelor de schimb valutar.
Euro a crescut cu circa 13% faţă de dolar, de la nivelul de 1,21 de dolari atins în iulie 2012, deşi a mai scăzut recent, după ce preşedintele BCE, Mario Draghi a intervenit subtil pe această temă joia trecută.
Germania a respins deja iniţiativa lui Hollande şi ministrul german de finanţe,Wofgang Scaeuble, a spus la Bruxelles că ratele de schimb nu ar trebui manipultate pentru că o flexibilitate prea mare este periculoasă. Noul preşedinte al miniştrilor de finanţe din zona euro, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a fost, de asemenea, reticent în a discuta valoarea euro, spunând că G20 este locul cel mai potrivit pentru această dezbatere.