Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 19.7.2013 .
Miniştrii de Finanţe şi oficiali ai Băncilor Centrale din ţările membre ale Grupului G20 s-au reunit la Moscova, vineri, pentru o întâlnire de două zile, în încercarea de a intensifica lupta contra eveziunii fiscale şi a preveni o nouă recesiune globală, potrivit AFP.
Reuniunea, care pregăteşte summitul G20 din septembrie, va fi momentul culminant al preşedinţiei ruse a G20, grupul celor mai avansate naţiuni din lume, şi se va concentra asupra unei cooperări mai strânse în lupta anti-evaziune şi pentru reglementarea finanţelor.
Potrivit unei surse guvernamentale, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, prioritatea participanţilor va fi “modalitatea de a deschide calea pentru mai multă transparenţă, către o acţiune mai puternică împoriva ţărilor cu care nu există cooperare la nivelul sistemelor judiciare”.
Un obiectiv cheie este combaterea tehnicilor de optimizare fiscală, a aranjemantelor contabile complexe, folosite de companiile multinaţionale, pentru a-şi minimaliza sumele plătite.
Firmele aflate sub lmina reflectoarelor, acuzate că ar folosi aceste legale, dar controversate, metode de a face profituri mari, în ţările cu impozite scăzute, sunt giganţii americani Google, Amazon şi Starbucks.
Aşa-numitele paradisuri fiscale sunt statele vizate pentru evaziune, care este ilegală, sau pentru evitarea plăţilor, care poate fi legală, dar este extrem de controversată.
Problema a devenit una presantă, în special în ţările afectate de criză, unde măsurile de austeritate sunt asociate cu creşterea taxelor şi şomaj ridicat. Rolul paradisurilor fiscale a fost dezvăluit anul aceste printr-o serie de documente numite “Dezvăluiri Offshore”, despre bunurile deţinute acolo de personalităţi importante.
“Tenicile evaziunii fiscale şi paradisurile fiscale sunt obiectivele principale pentru guverne şi miniştrii vor să se asigure că aceste probleme vor fi luate în considerare, la summitul din septembrie”, a spus economistul Chris Weafer, de la firma de consultanţă Macro Advisory pentru AFP.