Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 4.12.2013 .
Danemarca este percepută ca fiind cel mai puţin coruptă ţară din UE, în timp ce Grecia este văzută ca fiind cea mai coruptă, relatează EUObserver.
Organizaţia neguvernamentală, cu sediul la Berlin, Transparency International a dat publicităţii, marţi, Indexul Percepţiei asupra Corupţiei din 177 de ţări ale lumii.
Clasamentul se bazează pe opiniile experţilor referitoare la corupţia din sectorul public al acestor ţări, pe o scală cuprinsă între 0 (foarte coruptă) la 100 (foarte curată).
Şapte din cele 28 de state membre UE au avut scoruri sub 50. Danemarca s-a situat pe locul întâi cu 91 de puncte, Finlanda şi Suedia au fost, de asemenea, pe primele locuri.
Dar Grecia are acelaşi scor cu China (40 de puncte), iar Bulgaria, Italia şi România (pe locul 69, cu 43 de puncte) se află şi ele la coada clasamentului, între ţările comunitare.
Nivelul percepţiei corupţiei din UE, comparativ cu anul trecut, nu s-a schimbat, cu unele excepţii. “Cele mai importante schimbări, care nu sunt dramatice, se referă la Spania şi Slovenia, care au scăzut în acest top, în timp ce Estonia, Letonia şi Grecia şi-au îmbunătăţit statutul cu patru puncte”, a spus un director pentru UE al Transparency International, Carl Dolan.
Deşi se află tot la coada listei, Grecia a făcut îmbunătăţiri, comparativ cu anul trecut, când avea un scor de 36. Spania a scăzut până la 59, comparativ cu 65 în 2012, iar Slovenia a scăzut cu patru puncte până la 57.
Comisarul sloven anticorupţie, Goran Klemencic, a demisionat din funcţie, luna trecută, în semn de protest faţă de “alianţa tăcută”, menită să blocheze legislaţia anti-fraudă.
Dolan a precizat că scandalurile de corupţie privind finanţarea partidelor politice şi lipsa protecţiei adecvate pentru cei care fac dezvăluiri, a scăzut încrederea populaţiei în guvern. “Uşurinţa cu care cei care fac bani murdari pot scăpa de autorităţi este o problemă care cere un răspuns colectiv din partea UE şi a liderilor naţionali”, a precizat el.
În acelaşi timp, multe state non-europene se află la acelaşi nivel cu cele membre UE. Noua Zeelandă, de pildă, este pe primul loc, alături de Danemarca. Uruguay, Bahamas şi Chile au şi ele un scor de 71, alături de Franţa.
Germania a scăzut cu un punct faţă de anul trecut şi are 78 de puncte, fiind pe locul 12. Cele mai corupte state sunt Afganistanul, Coreea de Nord şi Somalia, cu doar 8 puncte fiecare.
“Ţările care au performanţe mai bune rezolvă eficient probleme precum utilizarea fondurilor publice, finanţarea campaniilor şi supravegherea contractelor publice, care rămân, în continuare, teme vulnerabile la riscuri la adresa corupţiei”, a spus directorul TI.
Comisia Europeană îşi va publica propriul raport, primul de acest gen, pe tema corupţiei, la începutul anului viitor. CE estimează că, în total, corupţia costă UE circa 120 de miliarde de euro, în fiecare an.