Mariana Bechir
Caniculă în Europa: Recorduri de temperatură sunt așteptate zilele viitoare

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 27.2.2013 .
Industria tutunului cheltuieşte peste 5 milioane de euro pe an, la Bruxelles, şi are circa 100 de angajaţi full-time să facă lobby pentru a influenţa, conform propriilor interese, legislaţia europeană, susţine un grup anti-fumat, citat de EUObserver.
“Aceste cifre sunt doar vârful icebergului”, a spus Forence Berteletti Kemp, directorul
organizaţiei Smoke Free Partnership, într-o audiere în Parlamentul European referitoare la produsele din tutun.
Kemp a mai spus că, spre comparaţie, există doar câţiva lobbişti anti-fumat, care dispun de o mică parte a acelui buget. “De exemplu, noi, la Smoke Free Partnership suntem doar două persoane”, le-a spus Kemp europarlamentarilor, reprezentanţilor industriei tutunului şi comisarului pentru sănătate, Tonio Borg.
Kemp s-a referit la campaniile pro şi anti-tutun comparându-le cu David şi Goliath. “În ciuda staturii sale , David a câştigat”, a spus Kemp, referindu-se la ultimul proiect de lege al Comisiei Europene, care susţine imprimarea unor avertismente mai mari pe pachetele de ţigări, referitoare la riscurile asupra sănătăţii, şi interzicerea anumitor arome pentru ţigări.
Ministrul irlandez al sănătăţii, James Reilly, prezent la dezbatere, a spus că sistemul de sănătate publică din Europa cheltuieşte în jur de 23 de miliarde de euro anual pentru bolile legate de fumat. “Şi asta fără să luăm în considerare costurile suferinţei umane”, a spus el.
Circa 700.000 de europeni mor,anual, din cauza unor boli legate de fumat.
Criticii spun că rămân probleme legate de transparenţă. Kemp a amintit că reprezentanţi ai unei companii importante din domeniul tutunului au fost primiţi în audienţă, anul trecut, de membrii cabinetului şefului Comisiei Europene, Manuel Barroso. Reprezentanţii industriei s-au întâlnit şi cu oficiali de nivel înalt de la secretariatul general al CE, ca şi cu oficiali ai comisarului pentru sănătate şi drepturile consumatorilor.
Întâlnirile au fost făcute publice doar după ce grupurile pro-transparenţă au făcut cereri oficiale pentru a avea acces la documentele respective.
Michiel Reerink, membru al Consiliului de amidnistraţie al Confereaţiei Europene a Producătorilor de Ţigări, afirmă, însă, că nu există nicio dovadă în sprijinul ideii că avertismente mai mari pe pachetele de ţigări vor reduce fumatul. “Aceasta va fi o şansă uriaşă pentru traficanţi şi contrabandişti”, a spus Reerink, precizând că industria de profil are circa 1,5 milioane de angajaţi.