Întâlnirea Klaus Iohannis – Donald Trump. Mesajele transmise de Administrația americană și explicate de șeful statului român

De Victor Bratu | 20.8.2019 .

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, marţi, la Casa Albă, de omologul său american, Donald Trump.

Este pentru a doua oară, după întâlnirea din iunie 2017, când cei doi preşedinţi au o întrevedere în Biroul Oval, fiind transmise mesaje importante legate de:

 • -securitatea energetică și investițiile americane în domeniul gazelor naturale și al energiei nucleare,
 • -creșterea numărului trupelor americane în România
 • -Inițiativa Celor Trei Mări
 • -securitate cibernetică din perspectiva dezvoltării rețelelor 5G.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, “România se angajează să lucreze cu SUA în combaterea securităților cibernetice ridicate de furnizorii chinezi în privința rețelelor 5G”.

În legătură cu acest subiect discutat marți la Casa Albă, reamintim că Executivul de la București a decis să nu interzică participarea companiei Huawei la licitaţia pentru serviciile 5G, însă președintele Iohannis a anunțat că dorește o dezbatere în CSAT a acestui subiect.

În ceea ce privește programul Visa Waiver, comunicatul precizează că vizele vor fi eliminate “în concordanță cu rigorile legilor SUA”.

Donald Trump, declarații favorabile lui Klaus Iohannis

Preşedintele american Donald Trump a afirmat, marţi, în deschiderea întâlnirii cu președintele Iohannis, că apreciază rezultatele luptei anticorupție din România, afirmând șeful statului român „face o treabă foarte bună” în această privință.

Întrebat de corespondentul HotNews.ro dacă în discuțiile bilaterale se va discuta și chestiunea luptei anticorupție, Donald Trump a spus: „Cred că este un om care poate rezolva problema corupției din România și din câte am auzit s-au făcut pași mari. Am auzit că ați făcut progrese uriașe”.

De asemenea, Donald Trump a spus că în multe țări corupția este o problemă dificilă și că știe că și în România există această problemă, dar a menționat că are încredere că președintele Iohannis va face ceea ce trebuie în această privință.

”Este o onoare să fiu aici cu preşedintele României, care este foarte respectat. A făcut o treabă foarte bună. Am auzit că vine o perioadă de campanie în România, dar îmi imaginez că veţi face foarte bine, pentru că sunteţi foarte talentat, îi iubiţi pe oameni şi avem o relaţie foarte bună. SUA în România este mai bine ca niciodată. Vă mulţumesc. Avem schimburi mari, afaceri, multe schimburi comerciale cu românii, care sunt foarte talentaţi, noi cumpărăm, ei cumpără. Avem mulţi români aici, în SUA, oameni de succes. (…) Sunt oameni care iubesc România”, a spus Trump.

În replică, președintele Iohannis a precizat că îi va prezenta președintelui Trump „rezultatele foarte bune înregistrate de România în lupta anticorupție”.

„Aş vrea să subliniez că este important că mă aflu din nou aici cu domnul preşedinte şi avem oportunitatea să discutăm despre parteneriatul foarte bun. Sub conducerea dumneavoastră am progresat şi vom continua să facem acest lucru. Este foarte important pentru noi şi cred că suntem pe calea cea bună şi vă mulţumesc”, a spus preşedintele Iohannis.

Chestionat dacă se va discuta și chestiunea introducerii României în programul Wisa Waver, Donald Trump a spus că problema a mai fost discutată și va mai fi discutată în continuare.

În privința companiei Huawei, întrebat dacă statele partenere ca România trebuie să analizeze mai bine afacerile companiei chinezești înainte de lua o decizie privind infrastructurile critice, președintele Trump s-a declarat convins că „România va face acest lucru”.

Comunicatul emis de Casa Albă

Președintele Donald J. Trump reafirmă și întărește parteneriatul SUA cu România.

Președintele Trump îl primește pe președintele Klaus Iohannis al României la Casa Albă pentru a reconfirma și celebra puternicul parteneriat strategic între țările noastre.

România celebrează 30 de ani de libertate și democrație în 2019 și continuă să facă mari progrese în depășirea moștenirii comunismului.

SUA și România au relații de securitate, de energie, nuclear-civile și de securitate cibernetică de care beneficiază ambele țări.

Țările noastre vor continua să lucreze împreună pentru a îndeplini provocările de securitate și de a îmbunătăți parteneriatele economice și de energie.

Președintele Trump intenționează să extindă legăturile dintre cele două țări prin sprijinirea eforturilor României de a deveni eligibilă în programul Visa Waiver, în concordanță cu rigorile legilor SUA.

Sprijinul pentru aliatul nostru statornic: România este un aliat de neprețuit al NATO și sprijină SUA și eforturile de securitate regionale și globale.

Se împlinesc 15 ani de când România s-a alăturat Alianței și a dovedit că este un partener puternic și îndeplinește angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare.

România a avut una dintre cele mai mari contribuții la misiunile NATO în Afganistan și sprijină misiunile din Kosovo, Bosnia și coaliția privind înfrângerea ISIS.

Militarii noștri lucrează împreună pentru a descuraja provocările pe flancul estic al NATO.

După o întâlnire cu președintele Trump, România își modernizează Armata cu sisteme americane, inclusiv rachete defensive Patriot.

România găzduiește prin rotație aproximativ 1.000 de soldați ai Statelor Unite și, de asemenea, sistemul SUA Aegis Ashore, care sprijină sistemul balistic defensiv al NATO.

România se angajează să lucreze cu SUA în combatarea securităților cibernetice ridicate de furnizorii chinezi în privința rețelelor 5G.

Consolidând securitatea energetică și investițiile: SUA vor continua să lucreze cu România pentru a sprijini securitatea energetică în Europa.

SUA vor colabora cu România pentru a îmbunătăți climatul investițional și pentru a ajuta țara să-și folosească mai bine vastele resurse de gaz.

Aceste eforturi vor duce la creșterea oportunităților de investiții pentru companiile americane, vor crește prosperitatea românilor și vor îmbunătăți securitatea energetică în regiune.

România sprijină Administrația Trump privind eforturile de diversificare în domeniul energetic în Europa, care vor duce la reducerea dependenței de resursele energetice ale Rusiei.

România s-a opus proiectului Nord Stream II și altor proiecte care să crească dependența Europei de Rusia.

Statele Unite și România sprijină puternic Inițiativa Celor Trei Mări, care este foarte importantă pentru creșterea pieței energetice și a securității.

Declarațiile lui Klaus Iohannis

După întâlnirea cu liderul american, președintele Iohannis a făcut, la sediul ambasadei, un sumar al discuțiilor purtate cu președintele Trump. Principalele declarații, transmise de HotNews:

 • Sunt convins că parteneriatul nostru strategic va continua să genereze rezultate pozitive
 • Am adoptat împreună o declarație comună, este prima dată când am făcut acest pas. Este un document foarte important pentru progresul parteneriatului strategic
 • Este esențială dezvoltarea acestui parteneriat în toate domeniile sale
 • Președintele Trump a exprimat o deosebită apreciere că România a fost primul stat aliat care în mandatul său a atins nivelul de 2% din PIB pentru apărare
 • Am arătat domnului președinte importanța creșterii prezenței militare americane în România
 • Am discutat securitatea la Marea Neagră 
 • Un loc important în discuție l-a ocupat și relația economică bilaterală unde trebuie făcut mai mult
 • Cu ocazia vizitei, a fost semnat un memorandum de înțelegere privind tehnologia 5G
 • Am discutat despre admiterea în programul Visa Waver
 • L-am asigurat că voi continua să susțin ferm lupta împotriva corupției
 • L-am asigurat pe președinte că România va rămâne un partener strategic de încredere

Răspunsuri la întrebările ziariștilor

 • (despre legea off-shore) Există această preocupare și ea a fost adusă în discuție, însă într-o notă optimistă. Președintele Trump și ceilalți prezenți au exprimat așteptarea ca această legislație să fie ameliorată și sunt convins că aceste lucruri se pot realiza
 • (despre speculațiile legate de retragerea Exxon) Această chestiune a fost adusă în discuție și eu cred că vom primi clarificări în perioada următoare. Am discutat azi chestiunea
 • Am arătat disponibilitatea de a găzdui contingente mai mari americane și președintele Trump a fost foarte deschis
 • Vrem să avem mai mulți militari, în Brigada multinațională, în comandamentul regional pe care dorim să-l creăm. Tema va fi urmărită în continuare de secretarul Apărării
 • (despre tehnologia 5G) În România se pregătește o procedură publică și cred că toată lumea se va bucura dacă vom avea mai multe oferte, inclusiv din partea americană
 • (despre aprovizionarea Europei cu gaze naturale) Președintele Trump e interesat să fie dezvoltate noi surse de energie, precum cele din Marea Neagră, dar și tehnologia nucleară civilă e în atenția noastră
 • (despre energia nucleară civilă) Suntem de părere că tehnologia civilă nucleară au un potențial interesant pentru regiune și cu siguranță avem aici o oportunitate de dezvoltare
 • (chestionat dacă va înmâna un raport către Parlament) Simpatică doamna premier, trebuie să mai studieze un pic arhitectura statului
 • Președintele Trump crede că 2% pentru apărare este puțin
 • Legislația românească trebuie să fie atractivă, predictibilă și statul de drept, investitorul american dorește un climat sigur și predictibil

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Mariana Bechir

Bursa de Valori București a fost promovată la statutul de piață emergentă. Ce înseamnă asta pentru finanțarea economiei

Compania globală de evaluare FTSE Russell a promovat Bursa de Valori București (BVB) și implicit România la statutul de piata emergentă secundară de la cel […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Prăbușire cu 21% a industriei auto germane – risc de pierderi de miliarde de lei în industria de echipamente auto din România

Producția auto din Germania ar putea scădea cu circa 21% în aces an, ceea ce ar putea duce la o scădere direct proportională a cererii […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Comisia von der Leyen vs. Comisia Juncker: Schimbare de echilibru în Europa

Președintele-ales al Comisiei Europene a anunțat marți noua structură a executivului european. României i-a fost atribuit, prin viitorul comisar Rovana Plumb, portofoliul de la Transporturi. […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Fără precedent: România cere amânarea proceselor de la CEDO – nu mai are aparat care să o reprezinte

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, a solicitat Curții Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului (CEDO), amânarea cauzelor programate pentru începutul lunii septembrie, pentru că nu mai […] ... 
Citeste mai departe »

Alexandra Pele

Guvernul britanic ordonă aplicarea abrogării legii din 1972 de aderare a UK la UE. Abrogarea intră în vigoare la 31 octombrie

Secretarul britanic pentru Brexit, Steve Barclay (foto), a semnat duminică ordinul de aplicare a legii care o abrogă pe cea din 1972, care stabilea aderarea […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Vacanțele europenilor / Românii, cea mai mică pondere a concediilor în străinătate, cele mai mici cheltuieli medii per călătorie

Aproximativ 467 de miliarde de euro au cheltuit cetățenii europeni, în 2017, pentru călătorii, iar 26% din acest total le-a revenit germanilor, conform Eurostat. În […] ... 
Citeste mai departe »

Oficial, numărul românilor emigrați anul trecut, mai mic decât cel din 2017. Rectificările vor răsturna situația

Numărul românilor plecați anul trecut în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost de 238.926, mai mic decât cel din 2017, […] ... 
Citeste mai departe »

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care […] ... 
Citeste mai departe »

Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost publicat de Moscova la 80 de ani de la semnare

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul rus a decis să-l publice şi să […] ... 
Citeste mai departe »