Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 13.11.2013 .
Îngrijorarea europenilor în legătură cu spionajul electronic al serviciilor secrete americane nu ar trebui să afecteze negocierile pentru încheierea unui acord comercial între UE şi SUA, a declarat, marţi, secretarul de Stat american, John Kerry, aflat într-o vizită în Polonia, potrivit Reuters.
Kerry a lăudat planurile guvernului de la Varşovia de a creşte cheltuielile de apărare şi a adăugat că Washingtonul va susţine ferm participarea firmelor americane la licitaţii pentru contracte în Polonia.
Vizita lui Kerry în Europa vine cu puţin timp înainte ca negociatorii americani şi europeni să se întâlnească, pentru a doua rundă de negocieri, în 11 noiembrie, la Bruxelles, încercând să pună la punct detaliile unui acord de liber-schimb, care ar deveni cel mai mare acord comercial din lume. “Este un parteneriat economic şi ar putea să aducă avantaje pentru toate ţările noastre”, a explicat Kerry. “Este separat de orice altă problemă pe care oamenii ar putea să o aibă în minte”, a mai spus el.
Guvernele europene au cerut explicaţii Statelor Unite, după ce presa a publicat dezvăluiri legate de faptul că Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a monitorizat milioane de convorbiri telefonice ale unor oficiali importanţi, printre care cancelarul german Angela Merkel. Germania, Franţa şi Spania sunt cele mai supărate ţări din cauza acestor acuzaţii la adresa monitorizării masive a comunicaţiilor lor.
Kerry a precizat că acordul comercial ar crea cea mai puternică piaţă de pe întreaga planetă. “Împreună putem avea un impact pozitiv profund asupra cetăţenilor noştri, vor avea de lucru milioane de oameni, vor fi creeate noi locuri de muncă, vor exista mai multe oportunităţi şi pentru acest lucru merită să face eforturi”, a mai spus Kerry.
“Nu trebuie să fim confuzi în legătură cu orice întrebări legitime am avea, în ceea ce priveşte NSA sau alte teme. Vrem să îi ascultăm pe aliaţii noştri, să avem această discuţie”, a precizat oficialul american. Referindu-se la rolul agenţiilor de informaţii atât în Europa, cât şi în SUA, în protejarea cetăţenilor lor de ameninţări la adresa securităţii, Kerry a spus: “Suntem împreună din acest punct de vedere”.
John Kerry a ţinut să precizeze că planurile armatei americane privind instalarea scutului antirachetă în Europa de Est, inclusiv Polonia, rămîn valabile. Planul, realizat de administraţia anterioară din SUA, a nemulţumit Rusia, ceea ce l-a făcut pe preşedintele Barack Obama să reducă volumul desfăşurării forţelor.
După acest gest, Polonia a cerut asigurări că întregul plan va merge mai departe. “Desigur că vrem să ne îndeplinim obligaţiile şi lucrăm alături de guvernul polonez în ceea ce priveşte desfăşurarea în zonă”, a spus Kerry.
Polonia este singurul stat membru NATO care îşi creşte cheltuielile destinate echipamentelor militare.
Guvernul polonez plănuieşte să cheltuiască în jur de 45 de miliarde de dolari în următorul deceniu pentru modernizarea forţelor armate. Acest lucru a atras atenţia unor producători din industria de apărare din SUA şi Europa, ale căror venituri au fost afectate de reducerea cheltuielor de apărare în celelalte ţări ale lumii,
De la Varşovia, Kerry a plecat la o bază aeriană de la Lask, la circa 160 km vest de capitala poloneză, locul primei baze militare permanente a SUA în Polonia.